Mikä on digitaalisen minäsi arvo?

Erilaiset näkemykset asioiden arvosta ovat aiheuttaneet ongelmia läpi historian. Ongelmallisia ovat olleet korvaamattoman arvokkaat asiat ja asiat, joiden arvoa ei ole opittu tunnistamaan. Myös epäsuhtainen markkina on ollut omiaan luomaan yhteiskunnan vinoumia. Lähestytään asiaa muutaman esimerkkin kautta.

Feodalismin aikaan maalla ei nähty olevan vaihdanta-arvoa. Kuningas omisti kaiken maan ja antoi sitä hallittavaksi lääninherroille ja heidän vasalleilleen. Maata ei voinut varsinaisesti myydä tai ostaa, koska markkinaa ei ollut.

Katolisella kirkolla oli yksinoikeus vapauttaa uskovat syntien rangaistuksista tietyin ehdoin. Tämä vaihdanta toimi vai yhteen suuntaan, rahaa kirkolle ja anteeksianto syntiselle.

Luonto on korvaamattoman arvokasta, mutta näyttää osin edelleen siltä, että kansainväliset kaivosjätit saavat käydä louhimassa esimerkiksi Suomessa luonnonrikkauksia varsin muodollista korvausta vastaan.

Nykyisessä huomiotaloudessa minua pohdituttaa erityisesti digitaalinen minä ja siihen liittyvä kaupallinen arvo. Koska digitaalista minää ei voi tällä hetkellä järkevästi hallita, sillä ei koeta olevan arvoa eikä myöskään markkinaa yksityisen netin käyttäjän näkökulmasta.

Digitaalisella minällä tarkoitan kaikkea sitä tietoa, jonka yksilö luo ja esittää sekä lopulta jättää jälkeensä digitaalisissa tiloissa. Tämä sisältää esimerkiksi profiilit sosiaalisen median alustoilla, kontaktiverkostomme, online-pelien identiteetit ja kaikki ne jäljet, jotka jätämme taaksemme Google-hauissa ja verkkokaupoissa.

Digitaalinen minäsi on alustatalouden kannalta tärkein omaisuuseräsi. Se kertoo omistajalleen, miten juuri sinun huomiosi on mahdollista saada ja miten juuri sinä käyttäydyt. Mitä rakastat, mitä vihaat ja mitä toivot.

Sillä, joka omistaa tämän tiedon, on mahdollisuus saada sinut toimimaan omien tavoitteidensa mukaan: vierität tietokoneen näyttöä loputtomasti kuten antiikin Sisyfos kiveään, ostat tuotteita ja palveluita, joita et välttämättä tarvitse sekä äänestät tiettyä ehdokasta, koska algoritmi häntä suositteli.

Kuka siis omistaa digitaalisen minäsi? Valitettavasti et ainakaan sinä itse.

EU:n tietosuoja-asetus on kyllä askel oikeaan suuntaan. Se takaa sinulle mahdollisuuden pyytää tietojesi poistamista palveluntarjoajan järjestelmästä. Hyvä niin, mutta ratkaisu ei ole tietojen omistajan kannalta se paras vaihtoehto.

Ajattele, että sinulla on esimerkiksi 10 € pääoma, jota alustayhtiö nykyisellään hallinnoi. Tietosuoja-asetuksen tarjoama ratkaisumalli tarkoittaa sitä, että ellet halua antaa alustayhtiön enää jatkossa hyödyntää pääomaasi, sinun ainoa vaihtoehtosi on pyytää tietojen poistoa. Tietosuoja-asetuksen mukaisesti luomasi pääoma poistetaan eli sinun 10 € poltetaan virtuaalisesti savuna ilmaan.

Jos summa tuntuu pieneltä, voit kertoa sen vaikka Facebookin käyttäjien määrällä, joka vuonna 2023 oli arviolta noin 3 miljardia.

Teoriassa voit pyytää alustayhtiöltä, vaikkapa amazon.de-verkkokaupasta, kaikki sinua koskevat tiedot itsellesi ennen niiden poistamista. Valitettavasti nostaessasi pääomasi, digitaalisen minäsi arvo romahtaa. Jos päätät suosia kotimaista kirjakauppaa ulkomaisen sijaan, sinulla ei ole mitään järkevää tapaa siirtää omia kirjamieltymyksiäsi esimerkiksi booky.fi-alustalle. Joudut taas aloittamaan tyhjin käsin.

Tämän vinouman lisäksi alustayhtiö poistaa todennäköisesti vain tilisi ja sinua koskevat suorat tietokantakentät. Jäljelle jäävät sinun käyttäytymistiedoillasi opetetut tekoälyalgoritmit sellaisenaan. Lopputulos on se, että kerryttämästäsi pääomasta sinulle ei jää mitään, mutta alustayhtiölle jää juuri se mitä se eniten haluaakin: opetettu algoritmi.

Jos digitaalinen minäsi kasvaa ja kehittyy vain sinun kauttasi, kuka saa korjata siitä syntyvän hyödyn? Tietosuoja-asetus antaa sinulle oikeuden nollata kerryttämäsi pääoman, mutta sen hallinnointi on yksittäiselle kuluttajalle tällä hetkellä vaikeaa, ellei jopa mahdotonta.

Aloitimme tekstin kaukaa historiasta, jolloin asiat olivat toisin. Todennäköisesti sadan vuoden päästä digitaalisesta minästäkin ajatellaan uudella tavalla.

Markku Lahtinen
Sitoutumaton Hämeenlinna

Ajatuksia yhteiskunnan vinoumista.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu