Tekoäly – vallan ohjaava käsi puettuna silkkihansikkaaseen

Yksi totalitaarisen hallinnon heikko kohta on aina ollut riittävän kattavan ja tehokkaan valvontakoneiston rakentaminen siten, että koneisto itsessään ei käänny vastustamaan valtaa pitäviä.

Sopivasti koulutettu tekoälypohjainen hallinto- ja valvontamekanismi voi ratkaista ongelman. Hallinto voi toimia jopa niin hienostuneesti, että kansalaiset eivät edes huomaa tulleensa hallituiksi.

ChatGPT-4o tarjotaan kaikkien käyttöön ilmaiseksi. On vaikea uskoa, että tehty valinta (maailman kehittyneimmän teknologian tarjoaminen ilmaiseksi maailmanlaajuisesti) perustuu pelkkään hyväntekeväisyyteen. Ihmisten ongelmien, kiinnostuksen kohteiden ja käyttäytymismallien tunteminen on datakapitalismin kovinta valuuttaa.

House of Cards TV-sarjan päähenkilöä, Francis Underwoodia, lainaten: ”Such a waste of talent. He chose money over power – in this town, a mistake nearly everyone makes. Money is the McMansion in Sarasota that starts falling apart after 10 years. Power is the old stone building that stands for centuries.”

Markku Lahtinen
Sitoutumaton Hämeenlinna

Ajatuksia yhteiskunnan vinoumista.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu