Saako sähköautohuumassa käyttää maalaisjärkeä?
Ensimmäiseksi haluan todeta (ennenkuin kaikki sähköautoilijat hyökkäävät kimppuuni) että sähkömoottorilla kulkeva menopeli on tietenkin ylivertainen polttomoottoriseen verrattuna. Niin kestävyyden, yksinkertaisuuden, ekologisuuden kuin suorituskyvynkin suhteen. Ja näin on ollut niin kauan kuin motorisoituja kulkuneuvoja on ollut olemassa. Jos sähköautojen kehittämistä olisi jatkettu sata vuotta sitten samaan tahtiin kuin polttomoottoriautojen kehittämistä, niin eihän meillä muita olisikaan kuin sähköautoja. Vaan kun ei ole. Meillä on Suomessa vajaa neljä miljoonaa henkilöautoa ja niistä sähköautoja noin 1%. Määrä on siis hyvin pieni koko autokantaan verrattuna. Polttomoottoriautojen käyttöön liittyvä logistiikka on toimiva ja vuosikymmenien kokemuksen ja kehityksen tulos. Sähköautojen historia meillä on käytännössä alle kymmenen vuoden ikäinen. Tältä pohjalta tuntuu lähinnä joko huvittavalta tai toisesta näkökulmasta surkealta seurata matalalentoista hypetystä nimenomaan sähköautojen infran rakentamisen suhteen. Nimittäin sitä kuuluisaa maalaisjärkeä käyttäen siinä vaiheessa, kun meillä on liki 4 miljoonaa sähköautoa (ja sähköautoilla tarkoitan täyssähköautoja, joihin energia ladataan vain ja ainoastaan suoraan sähköverkosta) niin meillä täytyy olla ENEMMÄN kuin neljä miljoonaa latausasemaa eli jokaiselle autolle omansa (joka sivumennen sanoen on edelleen maalaisjärjellä ajatellen todella haastavaa esim. vanhoilla kerrostaloalueilla) ja lisäksi välilatauasemia pitkin Suomenmaata, jos ei nyt aivan toista neljää miljoonaa kappaletta, niin todella suuria määriä. En ole mikään bemarifani mutta näyttää siltä, että BMW:llä on tajuttu asianlaita. Ensimmäinen vetykäyttöinen BMW merkkinen sähköauto on jo esitelty.
Vetyauton hyötysuhde on kyllä aika huono. Vedyn valmistamiseen tarvitaan sähköä ja paljon menee energiaa hukkaan kun siirrytään muodosta toiseen.
Jossain väitettiin että 50 kWsta sähköä saa 15 kWattia vetyä.
Vety olisikin jo neljäs laji mille pitää rakentaa toimitusverkko. Polttoaine, kaasu sähkö ja sitten vielä vety.
Tuntuu että sähköautohypetyksen suurin kompastuskivi on kaikki se kupari mitä johtoihin tarvitaan. Seuraavan parin vuosikymmenen vuoden kuluessa pitäisi kaivaa kuparia yhtä paljon kuin ihmiskunta on tähän mennessä kaivanut koko historiansa aikana. Aika paljon sotkua tulee siitäkin. Mutta okei, jos kaivoskoneet toimii sähköllä…
Ilmoita asiaton viesti
Ei kannata ihan heti vaihtaa bensiini tai diesel käyttöistä autoaan, sillä
synteettinen bensiini tulee takuulla myyntiin. Ilmastohörhöilijät voivat hyvällä omallatunnolla tankata sitten bensaa vaikka olisi paljon kalliimpaa kuin ’fossiili’ bensa.
https://www.hs.fi/tiede/art-2000009314878.html
” Synteettiset polttoaineet etenevät – myös Suomi voi kohta tehdä bensiiniä ja dieseliä vihreällä sähköllä”
Saadaan tuulimyllyt pois häiritsemästä valtakunnan sähköverkkoa, kun tuulimyllyt valjastetaan yksinomaan korkeamman jalostusasteen tuottoon. Tuulivoiman tuottajat saavat korkeamman ja tasaisemman hinnan kuin sähköpörssistä. Suomi siirtyisi synteettisen bensiinin Kuwaitiksi.
Tässä olisi järkeä!
Ilmoita asiaton viesti
Ja vielä
” Uusien synteettisten polttoaineiden hiilitaseen pitäisi olla tasapainossa. Ne eivät tuottaisi enää uutta hiiltä ilmakehään, vaikka niissä hiiltä käytetäänkin.”
Ts hiilineutraalia polttoainetta!!
Ilmoita asiaton viesti
Se synteettinen bensiini tulee siihen, että saa tarjottua enemmän bensiiniä kun jakovelvoite kiristyy.
Bensiinin hinta siis nousee joten ihmiset jatkavat sähköautojen suosimista.
Huomioi se että bensiiniautot eivät häviä Suomen teiltä vuosikymmeniin.
Ilmoita asiaton viesti
”Nimittäin sitä kuuluisaa maalaisjärkeä käyttäen siinä vaiheessa, kun meillä on liki 4 miljoonaa sähköautoa (ja sähköautoilla tarkoitan täyssähköautoja, joihin energia ladataan vain ja ainoastaan suoraan sähköverkosta) niin meillä täytyy olla ENEMMÄN kuin neljä miljoonaa latausasemaa eli jokaiselle autolle omansa (joka sivumennen sanoen on edelleen maalaisjärjellä ajatellen todella haastavaa esim. vanhoilla kerrostaloalueilla) ja lisäksi välilatauasemia pitkin Suomenmaata, jos ei nyt aivan toista neljää miljoonaa kappaletta, niin todella suuria määriä.”
Ihan kuin akkuteknologia ei kehittyisi ja eihän sitä 4m autoa yhtä aikaa ladata, sitten jos taloyhtiöistä puhutaan eipä tuo nyt hirveä vaiva saati kulu ole laittaa ne lämmitystolpat lataustolpiksi vs muut rempat.
Ilmoita asiaton viesti
Yksi ja keskeisin sähköauton hyvä ominaisuus oli listasta jäänyt puuttumaan, nimittäin hyvä energiatehokkuus. Polttomoottoriautossa polttoaineen palamisessa saatavasta energiasta saadaan maksimissaan 30% autoa eteenpäin liikuttavaksi työksi. Nykyisissä sähköautoissa vähintään 80% akkuun ladatusta sähköstä, jota monessa tapauksessa voi tuottaa paikallisesti esim. aurinkopaneelien avulla. Vetypolttokennon hyötysuhde on noin 50% ja kun lisätään vielä muut häviöt, niin vetyauto ei ole juurikaan polttomoottoriautoa energiatehokkaampi. Lisäksi ongelmana on vedyn valmistus, varastointi ja jakelu. Kaliforniassa on 2000-luvun alusta lähtien ollut vetyautoja ja muutama kymmenen vedynjakeluasemaa. Autonvalmistajat tarjoavat ilmaiset vedyt kolmeksi vuodeksi, jonka jälkeen vetyautoja ei halua kukaan, koska niillä ajaminen on tuplasti kalliimpaa kuin bensa-autolla. Vetyautoilua nostetaan esiin eräänlaisena pidemmän tähtäimen ratkaisuna, jonka avulla voidaan perustella sitä, että parasta on jatkaa polttomoottoreilla mahdollisimman pitkään. Tavoitteena se, että autoilijat eivät voisi lisätä omavaraisuuttaan kuten esim. sähköauton ja aurinkopaneelien avulla voi tehdä. Vetysysteemin avainasioita on kerrottu hyvin esim. näissä kahdessa jutussa: https://thedriven.io/2023/02/10/the-madness-of-big-autos-push-for-hydrogen-powered-cars/ ja https://www.youtube.com/watch?v=Zklo4Z1SqkE .
Kotilatausmahdollisuus helpottaa sähköautoilua, mutta taajamissa voi kyllä pärjätä ilman sitäkin, kunhan muita latauspaikkoja on sopivasti saatavilla. Monesti latauspaikan järjestämisessä kyse ei ole teknisistä asioista vaan järjestelykysymyksistä. Suomessa on totuttu lohko- ja sisätilanlämmittimien käyttöön ja nämä mahdollistavalla pistorasialla sähköautonkin lataus onnistuu jo aika hyvin. Latauspaikkojen rakentaminen kustantaa kuitenkin vain pienen murto-osan siitä, mitä vedynjakelujärjestelmän toteuttaminen kustantaisi. Kaliforniassakin tapahtui räjähdys yhdellä vedynvalmistusasemalla eikä korvaavaa kapasiteettia sitten rakennettu tilalle, kun valtio ei sitä enää tukenut eikä kukaan muu toimija ollut valmis panostamaan niin suurta summaa toimintaan, joka ei kuitenkaan olisi kannattavaa ilman jättimäisiä tukia. Tämä siksi, että vetyjärjestelmän energiatehokkuus on huono. Aidosti hyvän energiatehokkuuden vuoksi sähköauto on nykyisistä ratkaisuista paras. Kohta jo 30 vuotta näihin asioihin perehtyneenä olen kuitenkin tullut siihen tulokseen, että sähköä ja magnetismia voitaisiin hyödyntää vieläkin tehokkaammin, mutta esteenä ovat yli sadan vuoden ajan muodostuneet ajattelutavat ja niiden muuttaminen on työlästä. Edetään siis toistaiseksi nykyisillä akkusähköautoilla ja pyritään löytämään niille sopivat ratkaisut.
Ilmoita asiaton viesti
”Kohta jo 30 vuotta näihin asioihin perehtyneenä olen kuitenkin tullut siihen tulokseen, että sähköä ja magnetismia voitaisiin hyödyntää vieläkin tehokkaammin, mutta esteenä ovat yli sadan vuoden ajan muodostuneet ajattelutavat ja niiden muuttaminen on työlästä.”
Esimerkkejä hölmöistä ajattelutavoista:
-Puhelinta tai autoa pitää mennä johonkin ”asemalle” lataamaan
-Energiaa pitää tuottaa keskitetysti isossa laitoksessa
-Erilaiset tavarat ja hyödykkeet pitää valmistaa keskitetysti jossain kaukana
-Ihmisten pitää manuaalisesti tehdä asioita joita ohjelmat tekee automaattisesti
-Sähkön kulutusta ei voi säätää vaan vain tuotantoa
-Ihmisten tai tavaroiden pitää liikkua fyysisesti vaikka tarvitsee välittää vain informaatiota
..näitä riittää oikeasti.
Ilmoita asiaton viesti
Kyllähän se perusmaalaisjärki kehitettiin jo ennen ensimmäistäkään automobiilia, kävely, johon puolet populaatioista siirrettäköön takaisin, ei tarvitsisi olla huolissaan maametallien ja fossiilisten polttoaineiden loppumisesta, joka nykymenolla on edessä ennemmin tai myöhemmin, todennäköisesti ennemmin.
Ilmoita asiaton viesti
Kyllä Siperia opettaa vieläkävelemään, tai ainakin pyöräilemään. Hollanissa ja Tanskassa pyöräily on koko kansan liikkumismuoto
Ilmoita asiaton viesti
Suomessa on 3,2 miljoonaa autoa. Kaipa niillä kaikilla pysäköintipaikat on. Mikään ei estä niitä sähköistämästä. Sitten kun on se on tehty, välilataussasemia tarvitsevat vain ne kuuluisat Lappiin ajajat.
Ilmoita asiaton viesti
Bensikset korvataan muutamalla tuhannella tuuliviipottimella, niin kaikille riittää sähköä autonlataamiseen.
Ilmoita asiaton viesti
Jep ja vedetään piuhat ristiin rastiin joka viipottimelle koska jossain kuulemma tuulee aina.
Nää öljytoimiset vipperät on myös näppäriä kaupungissa kun tulee samalla kaukolämpöä.
Ilmoita asiaton viesti
Kesä öinä on ihanan tyyntä ja kaunista. Aamuisin tuuli herää ja myllyt pyörii ja laturit sirisee.
Ilmoita asiaton viesti
Ei siinä mitään tottakai tulevaisuus on muu kuin bensa ja diesel autot.Lähinnä minä hämää yksipuolinen vouhutusJaetaan kymmeniä miljoonia euroja tukia lataus pisteiden rakentamiseen.Jatkossa autoista saatavat tulot tulevat pienentämään(tai en ole ainakaan huomannut kustannussiirtoja sähköautoille esim.teiden kulutuksen kustannuksista).Samaten avustetaan sähköauton hankinnassa vaikka epäilen, että muistaakseni 2000 euron avustus alle 50.000 euron autolle tuskin on se ratkaiseva askel sähköauton hankintaa Jos avustettaisiin esim.2000-3000 euroa bensa-auto kaasuautoksi niin uskoisin kynnyksen kasvavan.Silloin esim.saastuttavasta autosta tulisi vielä saastuttamaton vuosiksi eteenpäin.
Ilmoita asiaton viesti
Vaikea kuvitella, että jotain täysperätukkirekkaa, joka lastaa kuormaajallaan pöllejä lavalleen 40 asteen pakkasessa aarniokorvessa lumihangessa voisi taloudellisesti korvata sähköversiolla. Kyllä siinä hommassa tulee diesel aina haisemaan tai sitten homma loppuu tykkänään. Kyse on niin valtavasta tehon tarpeesta, kun talviolosuhteissa liikutellaan satoja kilometrejä muutamien kymmenien tonnien painoa.
Ja mitä ylipäätään tulee siihen hyötysuhteeseen kun sähkömoottoria verrataan polttomoottoriin, niin kyllä Suomen puoli vuotta kestävässä talvessa on syytäkin saada moottorista muutakin tehoa kuin vain edespäin kuljettamiseen tarvittavaa sellaista. Ei siellä autossa halua 40 asteen pakkasessa kauaa istua.
Ilmoita asiaton viesti
”Kyllä siinä hommassa tulee diesel aina haisemaan tai sitten homma loppuu tykkänään.”
Raskaaseen liikenteeseen varmaankin vety tulee korvaamaan dieselin, tai sitten CO2-vapaat polttoaineet.
Sähköauto lämpeää sisätiloilta nopeammin kuin polttisauto, toki se syö samalla energiaa aika lailla.
Ilmoita asiaton viesti
”Vaikea kuvitella, että jotain täysperätukkirekkaa, joka lastaa kuormaajallaan pöllejä lavalleen 40 asteen pakkasessa aarniokorvessa lumihangessa voisi taloudellisesti korvata sähköversiolla.”
Äkkiseltään mietittynä hyvin helposti polttokennolla sähkö ja sähkömoottorilla sitten liikuttelee.
”Kyllä siinä hommassa tulee diesel aina haisemaan tai sitten homma loppuu tykkänään.”
Ainoastaan se on varmaa, että maaöljyä tässä ei käytetä.
Ilmoita asiaton viesti
Olen samaa mieltä. Metsä hakkuut on tuulevaisuudessa suoritettava vain sulan aikana ja mieluummin käsipelillä ja hevospeleillä. Tosin keväinen tukkien uitto voi vähentyä.
Ilmoita asiaton viesti
Jonkin verran vettä saa virrata Kymijoessa ennen kuin sähköautot ohittavat määrässä polttomoottoriautot Suomessa.
Jostakin lehdestä luin, että suomalaiset ajavat keskimäärin noin 6000 euroa maksavilla autoilla, ja tämä yhtälö ei oikein sovi yhteen sähköautojen hankinnan kanssa.
Ilmoita asiaton viesti
Hyvän polkupyörän saa alle 1000 eurolla, eikä ole pysäköinti ongelmia ja ruokabaareja on on melkein jokaisessa kirkonkylässä.
Ilmoita asiaton viesti
Ei ole pysäköintiongelmaa, ei.Sen sijaan varkausongelma on tai nykyäänhän se on luvaton käyttöönotto.
Ilmoita asiaton viesti
Arvasin kommenttisi etukäteen. Perheeltäni on jo varastettu 4 kpl polkupyöriä 5 vuoden aikana Turun seudulla. Oma ratkaisuni on nyt: Ostan vain käytettyjä polkupyöriä hintaluokassa 100 eur. Kyllä sellainenkin varastetaan, mutta ei niin usein. Itse ajan 25 vuotta vanhalla Monarkilla. On muuten kevyt polkea. Hinta oli 80 eur Recykel kaupassa.
Ilmoita asiaton viesti
Enpä viitsi jatkuvasti pyöräkaupoilla juosta. Autoa minulta ei ole varastettu tai luvattomasti käyttöönotettu koskaan. Pysäköintiongelmat olen välttänyt siten, että keskustoissa käydessäni käytän aina parkkitiloja, missä on aina vapaita paikkoja.
Ilmoita asiaton viesti
Olet viisas ja taitava autoilija Heikki.
Joskus menee viisaskin vipuun, kun joutuu pysäköimään Turun Yliopistollisen Keskussairaalan pysäköinti halliin. siellä kun ei ole ohjeita eikä maksupätteitä näkyvillä. 60 eur se vain maksoi, mutta hoito oli tosi hyvää ja lääkärit päteviä.
Ilmoita asiaton viesti
Suomessa ei ole täyssähköautojen pikalatauspisteitä kaikkialla, joten ne ovat kauppakasseja ja vain kaupunkiajoon.
Vedyn tankkausasemia ei ole missään, joten vetyautot ovat kaukainen haave.
Bensa-autoilla ajetaan vielä todella kauan.
Ilmoita asiaton viesti
Noin luokkaa 70% ajosta on kaupunkiajoa ja sähköautot yleensäkin ladataan kotona.
Bensa-autoja toki on helposti seuraavat 25v käytössä, että ei ne mihinkään hetkessä katoa.
Ilmoita asiaton viesti
Vaikka latauspisteitä kaupunkiolosuhteissa löytyykin melko lailla riittävästi, niin se ei auta niitä muualla ajavia pätkääkään. Ja nimenomaan kaupunkien ulkopuolella nyky-Suomessa auto on välttämätön.
Ilmoita asiaton viesti
Omakotiasujillahan on parhaat kotilatausmahdollisuudet, voi asentaa vaikka minkä tehoisen laturin.
Ilmoita asiaton viesti
Monesti omakotien pääsulakkeet ovat 3x25A, niin siinä se raja löytyy.
Ilmoita asiaton viesti
”Vaikka latauspisteitä kaupunkiolosuhteissa löytyykin melko lailla riittävästi, niin se ei auta niitä muualla ajavia pätkääkään.”
Eli se 30% mihin kyllä riittää kierrätettäväksi vanhoja bensiiniautoja vuosikymmeniä kun uusia tehdään vähemmän.
Ilmoita asiaton viesti
”niin meillä täytyy olla ENEMMÄN kuin neljä miljoonaa latausasemaa eli jokaiselle autolle omansa”
Millähän älyvapaalla logiikalla? Lähes 100% kotitalouksista on sähköverkossa kiinni. Sähköautot kun ladataan yleensä kotona, eikä jossain ”latausasemalla”.
Menetkö myös lataamaan kännykän ABC:lle vai teetkö sen kotona?
Ilmoita asiaton viesti
Useimpien kodit ovat kaupungeissa kerrostaloissa, joilla ei suinkaan ole kaikille järjestettyä latauspistettä. Aika hankala on ajatella, että asunnosta ikkunan kautta vedettäisiin roikkaa pihalle parkkeeratun auton lataamiseksi.
Ilmoita asiaton viesti
Lämmitystolpat on olemassa jo nyt.
Ilmoita asiaton viesti
Kun rakennetaan uusia kerrostaloja niin autopaikkoja on max 1 per asunto ja ei nekään ole kaikki tolppapaikkoja.Varsinkin vuokrakerrostaloissa tolppapaikat on kortilla.Usemmilla on kaksi autoa taloudessa ja niin on autot pitkin katujen varsia tien tukkona.Ja tämä on hyvin lisääntyvä ilmiö ,joka vaan kasvaa edelleen.
Ilmoita asiaton viesti
Lämmitystolppia lienee lähinnä lähiöiden parkkipaikoilla. Enpä ole juuri kantakaupungissa nähnyt.
Ilmoita asiaton viesti
Kadunvarsilla tuskin on.
Ilmoita asiaton viesti
Missä ajassa ajattelit lämmitystolpan yksivaihevirralla ladata täyssähköauton?
Maksimiteho on 1.8 kwh.
60 kwh auton akun lataus kestäisi yli 30 tuntia.
90 kwh auton akun lataus kestäisi n. 50 t.
Kätevää, realistista.
Ilmoita asiaton viesti
Akun varaustasoahan normaalikäytössä ei ikinä ajeta loppuun, välillä 20-80%, eikä täytetä 100%, siis jos halutaan akun kestävänkin pitkässä juoksussa ja tämä osalla valmistajilla suosituskin. Suomalaisen keskiajot on 41km vuorokaudessa, ettei siihen nyt tarvitse kovin montaa tuntia että on lähtötilassa ennen matkaa.
Ilmoita asiaton viesti
”Useimpien kodit ovat kaupungeissa kerrostaloissa, joilla ei suinkaan ole kaikille järjestettyä latauspistettä.”
Tietääkseni tuli sellainen säädös, että isompaa remonttia kun tehdään niin siinä yhteydessä pitää tehdä se valmius autojen lataamiselle. Eli tuo asia korjaantuu lähivuosina.
”Aika hankala on ajatella, että asunnosta ikkunan kautta vedettäisiin roikkaa pihalle parkkeeratun auton lataamiseksi.”
Kerrostaloissa on useinkin pihalla parkkipaikat joissa sähkötolpat.
Ilmoita asiaton viesti
No, ajattele vaikka Helsingin kantakaupungin tilannetta. Siellä ei yleensä ole asukkaille parkkipaikkoja, vaan pääsääntöisesti autot pidetään kadun varrella. Ja vaikka asukaspysäköintikyltein voidaankin osoittaa, ettei muilla ole asiaa, niin ei niin julkisille paikoille kyllä asukaskohtaisia lataustolppia tulla pystyttämään.
Ilmoita asiaton viesti
Useimmissa taloyhtiöissä on auton sisätilalämmittimen suurin teho määrätty 1500 W, eikä lämmityspaikkoja ole kaikille. Minäkin jonotin omaa paikkaa yhden vuoden aikanaan. Siis nykyisten sähköautojen toimitusajan
Ilmoita asiaton viesti
”Menetkö myös lataamaan kännykän ABC:lle vai teetkö sen kotona?”
Erittäin ”oivaltava” heitto. Kyllähän sillä kännykkälaturilla voi aivan hyvin kotona, siis teoriassa, ladata autonkin, tosin saattaa kestää tovin kun n. 10-15 wattia antavalla laturilla ”pusket” esim. 40 kW:n akun täyteen. Älä Matti ota tätä aivan vakavissasi, halusin vain osoittaa kuinka kaukana todellisuudesta yleensä kuljet esimerkeilläsi.
Ilmoita asiaton viesti
Tavallisesta yksivaihepistorasiasta sopii ottaa virtaa yhtäjaksoisesti 8A. Lataustehoksi tulee 1,8 kW. Jos sähköauto kuluttaa 20 kWh sadalla, niin tunnissa lataa 10 kilometrin ajot. Illasta aamuun lataa sata kilometriä. Suomalainen ajaa autollaan päivässä keskimäärin puolet siitä.
Sähköauton voi aivan hyvin ladata kotona.
Ilmoita asiaton viesti
Tuo on aivan totta, yleensä on 10 A:n ”tapit”, mutta silloin ei muuhun käyttöön kovin paljoa jää, siis jos ollaan saman sulakkeen takana. Toki jos omistaa sähköisen auton ja lataa kotona, niin silloin on yksi pistorasia ”pyhitetty” vain ja ainoastaan auton lataamiseen En suinkaan halua esiintyä e-autoilun vastustajana mutta sähköverkkoja hieman tuntevana en myöskään estottomasti hypetä ko. tapaa liikkua ja ladata e-autoja.
Ajokortittomana ja sitä myöten myöskin autottomana jossain määrin olen molempia vastaan, ja toisaalta myöskin molempien puolella, molemmissa on hyvät mutta myöskin huonot puolensa. Ainoa mikä on hieman ottanut ”pattiin” on joidenkin kuvitelma sähköauton maailmaa ja sen ilmastoa pelastavana tuotteena.
Ilmoita asiaton viesti
Suomessa käytäntö on 16A pistorasioille ja sähköautoa ladattaisiin autolämmitys- tai pihapistorasiasta, jolloin samassa ryhmässä muuta kuormaa ei olisi. Toki kunnollinen latausasema on parempi.
Ilmoita asiaton viesti
No minulla taisi olla hieman vanhaa tietoa, kun puhuin 10A:n sulakkeista, 16 A:n pistorasiasta kyllä potkua löytyy autonkin lataukseen. Mutta ne lataukset on kuitenkin lisänä nykyiseen sähkönkulutukseen, tehtiin se lataus sitten tavalla tai toisella, joten verkkojen vahvistaminen tulee kuitenkin eteen.
Ilmoita asiaton viesti
Kalevi jo toikin esille ettei normaali maadoitettu pistoke kestää 16 A jatkuvaa latausvirtaa vaan alkaa lämmitä ja ylikuumenee. Taitaa olla suositus 8 A jatkuvalle virralle. Sähköauton lataukseen on käytettävä siihen tarkoitettua johtoa ja pistoketta. Roikka ikkunasta pihalle ei ole turvallinen.
Ilmoita asiaton viesti
Noin jos lasket.
Ongelma on se kun lähdet muutaman sadan kilometrin päähän ja takaisin.
Harvempi taitaa hankkia auton kaupunkiajoa varten vaikka kaupunkiajoa onkin paljon.
Kun ajelee valtateillä ruuhkissa niin huomaa miksi autot on hankittu.
Mitä noihin kerrostaloasuntojen latauspisteisiin tulee niin jos sellaiset rakennetaan niin pitää rakentaa niin että joka asunnolle on mahdollisuus auton lataukseen.
Nykyiset lämmitystolpat eivät taida teholtaan riittää. Saattaa jopa olla monessa paikassa niin että talöon syöttökaapelikin jouduttaisiin uusimaan.
Sitten nykyään rakennetaan yhä enemmän pieniä asuntoja joille ei järjestetä autopaikkoja.
Ilmoita asiaton viesti
”Ongelma on se kun lähdet muutaman sadan kilometrin päähän ja takaisin.”
Junalla.
Henkilöautot ovat satojen kilometrien matkoilla todella huonoja kun niitä pitää itse ajaa.
Ilmoita asiaton viesti
No, rautatiet ovat jokaisessa kylässä täällä meillä.
Mikäpäs siinä.
Ilmoita asiaton viesti
Noin se menee kuten Kalevi kirjoittaa. Pitää vain muistaa kysyä vaimolta:”Menetkö töihin huomenna? Laitanko autosi lataukseen?”
Ilmoita asiaton viesti
Auto oletuksena kytketään kiinni lataukseen kun tullaan kotiin, ja irroitetaan kun lähdetään kotoa. On siis helposti yli 120h viikossa latauksessa kotona.
Ilmoita asiaton viesti
En minä oikeasti lataa puhelinta missään ABC:llä vaan kotona. Sitten kun päivitän auton sähköautoon, lataan senkin kotona.
Ilmoita asiaton viesti
Eiköhän blogisti tarkoittanut latausasemalla myös sitä lataukseen sopivaa pistorasiaa kotinurkassa.
Ilmoita asiaton viesti
Jos vain miljoonaan sähkökikottimeen rakennetaan latausasema ja se maksaa vaikka vain tonnin niin mistä se miljardi pieraistaan?
Ilmoita asiaton viesti
Lainataan Pankista. Pankista sitä lainaa saa.
Ilmoita asiaton viesti
Ei saa. Luovuta vaan rahasi suosiolla autokauppiaalle. Veronmaksajakin tekee niin, kiitos poliitikkojen.
Ilmoita asiaton viesti
Täyssähköautot jäävät luultavasti välivaiheeksi ja lähinnä pienten kulkupelien ratkaisuksi. Ainakaan tällä hetkellä ei ole näköpiirissä koko autokantaan skaalautuvaa akkuteknologiaa. Vety ja metaani lienevät ne kaasut, joilla energia autoon jatkossa varastoidaan. EU:n päätöksenteko on polttomoottoreille haasteellinen, joten luultavasti nämä kaasuautot ovat jatkossa polttokennoautoja joissa on pienet ajoakut.
Ilmoita asiaton viesti
Amsterdamin kaupungissa Taxit ovat kulkeneet jo vuosia nestekaasulla.
Ilmoita asiaton viesti
Sähköauto hörhöily on aina kiva aihe usarissa, täällä samat heput selittävät miten helppoa se lataus on vaikka todellisuus on aivan muuta, lie missä pilvissä päätään pitävät.
Asensin juuri isälleni 2x super sukoa ja 22kW latauspisteen joka sittenkin asetettiin 11kW:n teholle kun pääsulakkeet on liian pienet. Ei tuo T8 Volvo ota kuin max 8A teholla 16A ryhmästä, ihan vain varotoimena.
Moni kuvittelee että täydellä höngällä saa pistorasiasta sähköä, no ei saa, se kun sulattaa normi pistorasian kun sitä ottaa useamman tunnin putkeen.
Tuo taloyhtiö homma aivan sama, lämmitystolppia on ehkä puolelle autopaikoista, monessa kerrostalossa joissa vain vuokra-asuntoja, tolppia ehkä yhdelle neljästä, eikä kaikille edes omaa parkkipaikkaa vaan kadunvartta pitää käyttää.
Saksassa BMW ja MB vaativat 6 miljardin vuotuista investointia latausinfraan hallitukselta että koko touhussa olisi edes rahtusen järkeä, siis puhutaan minimi summasta.
Juuri oli hesarissa juttu jossa mietittiin ilmiötä jota nykyinen sähköauto hype on aiheuttanut, moni venyttää hankintaa juurikin siksi että latausinfra on surkea ja uusien autojen rekisteröinti on notkahtanut, joka taas lisää Suomen autokannan vanhenemista entisestään.
Avaanjan kysymykseen ”Saako sähköautohuumassa käyttää maalaisjärkeä?” Saa mutta ei kannata huudella tästä järjen käytöstä, samat sekoboltsit hyökkää kimppuun ja näitä ei faktat juuri kiinnosta.
Ilmoita asiaton viesti