Yrittäjän taloudellinen arki: 50k€ tuloksen teko vaatii 46k€:n verot.

Välillä aina luodaan kuvaa, kuinka yhteiskunnassamme tuetaan pieniä yrittäjiä ja kannustetaan luomaan uutta yritystoimintaa. Jotta kuva ei olisi kovin poliittisesti värittynyttä, avaanpa oman osakeyhtiön ensimmäisen tilikauden tilannetta. Tilikausi oli 11kk: 8/2019-6/2020. Tilikauteen osui pahin Koronasulku, jolloin kaikki toiminta oli 2kk pysähdyksissä ja kaupankäynti on lähes jäissä edelleen. Näin ollen tavoitteena ollut 200k€ liikevaihto jäi hieman vajaaksi ollen 188k€ – ennen Koronaa liikevaihtoennuste näytti 250k€. Yrittäjille oli haettavissa kehittämisavustusta Koronaepidemiasta aiheutuvan markkinahäiriön takia. Ely-keskus kuitenkin katsoi, ettei Korona vaikuttanut liiketoimintaamme, vaikka kaikki palvelut perustuvat ryhmien lähitapaamisiin, jotka olivat siis kiellettyjä useamman kuukauden ajan.

Itselle maksoin palkkaa tilikaudella bruttona 45k€, josta tietysti maksan normaalin tuloveron. Toisille ammattilaisille maksoin heidän tuottamista palveluista 28k€. Toinen Koronatukihakemus hylättiin sen takia, että meillä ei ole palkattua henkilökuntaa.

Yhden Koronatuen sentään sain. Se oli 2000€, joka oli kait tarkoitettu kaikille yksityisyrittäjille, kiitoksia valtiolle siitä.

Tilikauden voitoksi jäi 54 360,76 euroa. Siitä on järkevää maksaa itselleen 8% eli 4300€ pääomatulo-osinkoa. Tästä 75% eli 3260€ on verotonta tuloa ja loput veronalaista (30%) pääomatuloa. Tässä on se porkkana, minkä yrittäjä saa, kun irtisanoo itsensä vakituisesta ansiotyöstä (80k€/a) ja myy omaa osaamistaan lähes 200k€:lla liikevoitolla (EBIT) 37%. Huomioitavaa on tietysti, että yrityksen taseeseen jää voittoa 50k€, joka ei lie liikaa pahemman päivän varalle. Toki kun on hullu ja tyhmä yrittäjä, on meillä avoinna ensimmäinen työpaikka, joten tuolla pääsee hieman alkuun palkkojen ja sivukulujen maksussa.

Summa summarum 188k€ liikevaihto on tuottanut valtiolle:

  • Yrityksen tuloveroa 14k€
  • Myynnin alvia: 31k€ (palautui ostoina 14k€)
  • Palkasta henkilökohtaista tuloveroa 14k€
  • Pääomatuloveroa 300€
  • YLE-vero yritykselle?? 200€

YHTEENSÄ VALTIOLLE 46k€

YHTEENSÄ YRITTÄJÄLLE: Nettopalkka 31k€+ osinkona 4000€ = 35k€

Eli kun yritys tuottaa 54k€ erittäin kannattavalla liiketoiminnalla, on sen tuottamisesta täytynyt maksaa valtiolle 46k€.

Todellakaan en valita tilannettani. Yrityksellä menee ihan hyvin ja nautin työstäni joka päivä. Kirjoitin tämän siksi, ettei totuus meiltä unohtuisi. Eniten minua huolestuttaa se, moniko vastavalla osaamistasolla oleva ansiosidonnaista päivärahaa saava työtön ottaa kyseisen riskin ja lähtee kokeilemaan yrittäjyyttä. Itse aikoinaan näin toimin (elinkeinonharjoittajaksi vuonna 2013) ja pääsin maksamaan yli 20k€ päivärahaa takaisin. Kukaan järkevä ihminen tuskin tuota riskiä ottaa.

– Markku –

Markku Pykäläinen

Yrittäjä, työyhteisöjen valmentaja, DI, EMBA, Työnohjaaja (STOry.). Ennen yrittäjyyttä noin 20-vuotta isojen konsernien pyörteissä. Olen kiinnostunut ihmisen käyttäytymisestä ja siihen vaikuttavista tekijöistä.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu