Pienyritykset työllisyyden nostajaksi

Suomi on liian riippuvainen muutamista vientiteollisuuteen painottuvista suuryrityksestä ja jos näiden yrityksien toimintaedellytykset heikentyvät olemme pulassa. On tärkeää saada kunnollinen strategia miten voimme kehittää pk-yrityksiä, saadaksemme uusia mahdollisuuksia Suomen vientiin.

Meidän kannattaisi ottaa opiksi ja käydä tutustumassa esimerkiksi Ruotsiin ja Tanskaan. Nämä maat tuottavat ylijäämää ja velka on vain 30% bruttokansan tuotteesta. On selvää, että tietyt erilaisuudet leimaavat Suomen ja näiden maiden vertailua. Mutta kannattaa käydä tiheällä kammalla läpi, miksi näissä maissa ei ole juurikaan kestävyysvajetta, jolloin on parempi kriisinsietokyky sellaisen tullessa ja  työllisyysaste on Suomea parempi jne.

Meillä on myös  suhteettoman suuri julkinen sektori ja työllistää enemmän kuin muiden EU-maiden vastaavat.  On myös näkemyksiä siitä, että julkisen sektorin suuri koko vähentää yrittäjyysaktiviisutta, koska se toimii itsen monien palvelujen tuottajana.  Toki Julkisella sektorilla on roolinsa ja luo meille sen tarvittavan turvaverkon sekä mahdollistaa tasa-arvoisen toimintaympäristön. Mutta  tarvitsemme läpivalaista kaikki julkisen hallinnon osa-alueet ja tehdä tarvittavat rakenneuudistukset.

Suomessa on arvioitu olevan yksinyrittäjiä noin 190 000 ja jos näistä yksinyrittäjistä saataisiin toiminnan edellytyksien kehittymisen kautta työllistämään, niin voisimme saada jopa 100 000 uutta työllistä.

On erilaisia tutkimuksia mistä havaitaan yritysedellytyksien kehittämistarpeita, niin yritysten perustamisesta ja mitä vaaditaan työnantajaksi ryhtymisessä. Meillä on vielä tekemistä kannustinloukkujen poistamisessa ja yritystoimintaan liittyvissä byrokratiassa.

Tekemistä siis riittää ja toivottavasti tulevassa hallitusohjelmassa rakennetaan yritysohjelmaa, vaikka tutustumalla valtioneuvoston tutkimukseen: Tilannekuva yrittäjyydestä ja uuden
yritystoiminnan edistämisestä Suomessa https://julkaisut.valtioneuvosto.fi/bitstream/handle/10024/164858/VN%20TEAS_2023_25.pdf?sequence=1&isAllowed=y

 

Markku Ruotsalainen
Liberaalipuolue Espoo

Yhteiskunnallisten asioiden pohtija ja uuden ajan sosiaaliliberaali. Pyrin tulkitsemaan asioita tutkittuun tietoon pohjautuen. Pohdintojeni mielipiteet ovat omia tulkintojani ajastamme.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu