Vapaus valita

Suomessa on onneksi vielä vapaa demokratia ja vapaassa demokratiassa saa valita politiikan saralla omien ajatuksiesi mukaisen puolueen. Tai olla valitsematta ja sekin on omassa vapaassa tahdossa oleva asia.

Tämän blogin aihiona on oikeastaan oma pieni tarinani liittyä liberaalien joukkoon armon vuonna 2023. Olin siis vailla ”poliittista kotia” erottuani Vihreistä 2019. Ajattelin, että puoluepolitiikka on taakse jäänyttä elämää ja toimin muutoin aktiivisena kansalaisena sekä teen kansalaisvelvoitteeni eli äänestän vaaleissa.

Viimeisimmät eduskuntavaalit ja Suomen velkaantuneisuus sekä massiiviseksi kasvanut julkinen sektori herätti pohtimaan, ettei tällainen meno voi jatkua. Etsiessäni itselleni ehdokasta, mitä voisin äänestää, törmäsin netin ihmeellisessä maailmassa #leikattavaa löytyy listan. Liberaalit olivat tehneet ison työn läpivalaistakseen valtion budjetin ja toden totta leikattavaa löytyy! (lähde: #LeikattavaaLöytyy – Liberaalipuolue).Löysinkin oman ehdokkaani liberaalien listoilta.

Kävin sitten ajatuksella läpi liberalismin perustaa eri kirjallisuuslähteitten kautta ja päädyin pohdinnoissani siihen, että se vastaa hyvin nykyistä arvomaailmaani. Liberaalien puolueohjelman pääsanomassa kiteytyy hyvin ajatus vapaudesta mutta myös henkilökohtaisesta vastuusta toimia yhteiskuntamme jäsenenä:

”Lähtökohtaisesti jokaisella on oikeus elää elämäänsä kuten parhaaksi näkee, kunhan ei aiheuta haittaa toisille ihmisille, eläimille tai ympäristölle. Vapaus toteutuu silloin kun sen haltijalla on vastuu siitä, miten vapauttaan kulloinkin käyttää. Vapaus ei ole itseisarvoista vaan siihen liittyy aina vastuu. Vapauden ottaminen tarkoittaa aina vastuuta mukaan lukien vapauden kustannukset siitä aiheutuvista seurauksista” (lue lisää: Puolueohjelma – Liberaalipuolue)

Tämä ei poissulje hyvinvointiyhteiskunnan velvoitteista huolehtia heikompiosaisista. Mutta kuitenkin mahdollistaa kaikkien meidän toimia oman vahvuuksiensa mukaan ja toteuttaa itseään. Näen, että meillä on paljon tekemistä erilaisten työmarkkinoiden ja julkisen hallinnon rakenteiden uudistamisessa.

Siispä käytin omaa vapauttani valita ja valitsin liberaalit kannattaakseni omalta osaltani sitä arvomaailmaa, joka nyt on lähempänä omaani.

Tiedän myös sen, että ilman edustajaa jäänyt puolue tipahtaa puoluerekisteristä ja tarkoittaa nyt uusien kannatuskorttien keräämistä. Odottakaamme siis hallinnollisia päätöksiä, jotta kannatuskorttien kerääminen voi alkaa.

Vapaus valita puolueensa on tärkeä osa demokratiaa. Jokaisella kansalaisella on oikeus valita puolue, jonka arvot ja tavoitteet vastaavat parhaiten omaa näkemystä. Meidän kaikkien pitäisi myös kunnioittaa kansalaisten vapautta valita puolueensa ja olla avoimia erilaisille näkökulmille.

 

 

Markku Ruotsalainen
Liberaalipuolue Espoo

Yhteiskunnallisten asioiden pohtija ja uuden ajan sosiaaliliberaali. Pyrin tulkitsemaan asioita tutkittuun tietoon pohjautuen. Pohdintojeni mielipiteet ovat omia tulkintojani ajastamme.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu