Vapaussodan muistomerkit rapistuvat

Keskisuomalaisessa oli 13.10.2024 artikkeli, jossa kiinnitettiin huomiota Vapaussodan muistomerkkien hiljaiseen rapistumiseen huollon ja kunnostuksen puutteen vuoksi. Yksi syy on siinä, että monet niistä sijaitsevat maalla, jonka omistussuhteet ovat epäselvät. Sodan jälkeen Neuvostoliitto määräsi joukon järjestöjä lakkautettavaksi, jolloin esim. Suojeluskuntajärjestö, Lottien järjestöt ja Lapuan liike lakkautettiin. Muistomerkit, jotka sijaitsivat näiden järjestöjen mailla, siirtyivät periaatteessa Suomen valtiolle, joten kunnossapitokin kuuluisi sille. Ellei sitten valtio luovuta alueita esim. yhdistyksille, jotka sitoutuvat huolenpitoon.

Nyt muistomerkit rapistuvat kun sen enempää Suomen valtiovallalla kuin Museovirastolla ei ole rahaa eikä kiinnostusta pitää muistomerkeistä huolta. Asenteet ovat tänään yhden juttuun haastatellun mukaan sellaiset, että on suotavampaa huolehtia Vapaussodan punaisten muistomerkeistä paremmin kuin valkoisten muistomerkeistä.

Oma ehdotukseni on, että otetaan 3 – 5 vuodeksi yhteiskunnan avustukset pois niiltä kymmeniltä ”rauhanjärjestöiltä”, maahanmuuttajien järjestöiltä ja esim. aseistakieltäytyjiltä, jotka saavat vuosittain kymmeniä tai satojatuhansia euroja rahaa yhteiskunnan avustuksina. (muitakin yhteiskunnan tuilla toimivia turhakkeita varmaan löytyy) Jäsenmaksut riittänevät toiminnan pyörittämiseen. Käytetään nämä rahat sitten rapistuvien muistomerkkien, sekä punaisten että valkoisten, kunnostamiseen. Ne ovat kuitenkin tärkeä osa Suomen historiaa ja säilytettävä tuleville polville.

Markku Turpeinen
Sitoutumaton

Kolmen tutkinnon ja kahden ammatin maisteri. Vaimo, yksi lapsi ja kaksi lapsenlasta. Harrastuksia nuorena: matkailu, judo ja ampumaurheilu, nyt ikämiehenä pääasiassa lukeminen.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu