Kataiseen ja Urpilaiseen luotetaan maailmalla kuin vuoreen

Suomen hallitus aloittaa torstaina kehysriihensä eli taistelun siitä, miten valtion seitsemän miljardin budjettiaukko tukitaan lähivuosien aikana. Pitemmällä aikavälillä Suomen tulisi saada kestävyysvajeensa kuntoon eli tasapainottaa työssä käyvien ihmisten määrää suhteessa eläkeläisiin, ja tästäkin väännetään kättä.

Työmarkkinajärjestöt ovat torpanneet eläkeiän alarajan noston. Tämän viestin kansalaisille on tuonut STTK:n puheenjohtaja Mikko Mäenpää. Hallituksen piirissä puolestaan esiintyy huomattavaa vikurointia sen suhteen, että menoja saataisiin ylipäätään hillittyä tai tuloja verojen noston kautta lisättyä.

Pelastukseksi on tarjoutumassa suurten tekojen sijaan muutamankuukaudentakaista optimistisempi talousnäkymä. Tähän erityisesti hallituksen sosialidemokraattinen siipi on luottanut tähänkin saakka kokoomuksen puhuttua inhorealistisesti jo valtiovarainministeriön valtiosihteerin Raimo Sailaksen tavoin viiden miljardin tasapainotuksesta.

Mutta mitä ajattelevat markkinat, tuo poliitikkojenkin pelkäämä mörkö. Suomen valtion kymmenvuotisen lainankoron perusteella eivät oikeastaan mitään tai enemmänkin niin, että kyllä Suomen hallitus hommansa hoitaa ja työmarkkinajärjestötkin oman osuutensa.

Suomen kymppivuotisen lainan korko on tänään 2,43 prosenttia, eli noin 0,4 prosenttiyksikköä enemmän kuin Saksassa, mihin Suomen lainaa perinteisesti verrataan. Ero oli käytännössä ihan sama kuin tämän kuun alussa ja jopa hieman pienempi. Suomi on alkuvuoden 2012 aikana ohittanut Hollannin vähäriskisempänä valtiona. Kaikki kolme ovat niin sanottuja AAA-maita.

Pääministerin Jyrki Kataisen (kok.) ja valtiovarainministeri Jutta Urpilaisen (sd.) luotsaamaan hallitukseen luotetaan finanssimaailmassa edelleen kuin vuoreen. Tältä se ei aina kotimaisesta nahisteluperspektiivistä näytä.

Markku Huusko

Kirjoittaja on Uuden Suomen toimittaja.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu