Helena Erosen tapaus, näin sen toimittajana koen

Kansanedustaja James Hirvisaaren (ps.) eduskunta-avustajan Helena Erosen ”hihamerkkikirjoituksen” leviäminen suomalaisessa mediassa ei jää historiaan journalismin ammattilaisten kunniakkaimpana suorituksena. Ei itse blogitekstikään tosin ole kunniaksi kirjoittajalleen.

Uutisoinnin aiheesta aloitti keskiviikkona 11.4. klo 17.11 Turun Sanomat, jonka otsikon (löytyy täältä) mukaan kansanedustajan avustaja ehdottaa ulkomaalaisille hihamerkkejä. Sen sai eteensä vasta pieni yleisö, joka kuitenkin muuttui erittäin suureksi kaksi tuntia myöhemmin Suomen Tietotoimiston eli STT:n levittäessä omistajatahonsa tekemää juttua.

Täältä löytyy mallikappale STT:n tekemästä jutusta julkaistuna klo 19.35.

Kuulin tuosta turkulaislehden nettijutusta puhelimessa autossani hieman ennen kuutta. Olin jo ehtinyt poistaa omin käsin Erosen kirjoituksen Uuden Suomen Puheenvuorosta viiden tietämillä saatuamme lukijalta ilmoituksen palvelun asiattomiin viesteihin ja todettuani tekstin olevan hyvän maun rajojen tuolle puolen menevä. Havaitsin siinä kyllä pyrkimystä harmittomaan satiiriin etenkin, kun tiesin rajoja kokeilevan kirjoittajan tuossa tyylilajissa onnistuvan joskus erinomaisesti.

Bloggaaja Helena Erosta en nähnyt keskiviikkoillan uutisjutuissa haastatellun. Helpoimman kautta tehdyt TS:n ja STT:n uutiset levisivät kuin kulovalkea sosiaalisessa mediassa, muun muassa suurten mediatalojen keskustelupalstoilla ja Facebookissa. Kansalaiset käyttivät hänestä nimimerkkien takaa ja varmaan joku nimelläänkin tyrmistyttävää kieltä.

Ehkä TS ja STT yritttivät antaa Eroselle jo keskiviikkona oikeuden selittää oudoksi koettua kirjoitusta, ehkä eivät. Jos eivät, se oli virhe. Hän oli illan aikana todistettavasti tavoitettavissa, sillä Ilta-Sanomat teki torstain printtiinsä kelpo jutun aiheesta Erosen haastatteluineen. Siinä katuvainen kirjoittaja sanoi bloggauksensa olleen ”överivitsi”, joka oli mennyt ”liian överiksi”.

Verkkolehti Uuden Suomen uutiskynnystä Erosen blogikirjoitus ei keskiviikkoiltana ylittänyt. Seuraavana päivänä, kun siitä oli tullut mediassa ilmiö, käsittelimme asiaa siten, että myös Erosen oma ääni kuului.

Sananvapautta kunnioittava Uusi Suomi on poistanut palvelustaan Helena Erosen tai hänen lähipiirinsä kirjoittamista blogiteksteistä jupakan aikana vain sen alkuperäisen bloggauksen, jonka se koki sääntöjensä vastaiseksi. Suunsoittoa olemme palvelusta kyllä jonkin verran lukijoidemme avustamana siivonneet kuten tapoihimme vastuullisena mediatoimijana kuuluu.

Markku Huusko

Kirjoittaja on Uuden Suomen toimittaja.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu