Jussi Halla-ahon kiihottamisrikos oli verraten vakava

Ote korkeimman oikeuden tuomiosta 8.6.2012: ”Korkein oikeus toteaa, että Halla-ahon syyksi luettava kiihottamisrikos on tiettyyn kansanryhmään kuuluvien ihmisten ihmisarvoa loukkaavana luonteeltaan verraten vakava. Syyksi lukemisen perusteena oleva kirjoitus ei kuitenkaan ole sisältänyt kiihottamista väkivaltaan tai siihen rinnastettavaa uhkauksenomaista vihan lietsomista.”
 
Tältä pohjalta korkein oikeus katsoi, että oikeansuhtaisena seuraamuksena Jussi Halla-ahon teoista on pidettävä sakkorangaistusta.

Päiväsakkoja määrättiin 50. Tätä kertyy hänen aiempien tulojensa vuoksi pienistä 8 euron paloista koostettuna yhteensä 400 euroa. Tekohetkellä vuonna 2008 hän oli sitoutumaton perussuomalainen kunnallispoliitikko. Nykyisellä kansanedustajan palkallaan hän olisi saanut sakkoa moninkertaisen euromäärän.
 
Syyttäjä vaati, että Halla-aho olisi tuomittu hänen syykseen luetuista rikoksista yhteiseen ehdolliseen vankeusrangaistukseen.
 
Korkein oikeus oli – vaikka antoi tuomion hovioikeuden tuomiosta poiketen sekä uskonrauhan rikkomisesta että kiihottamisesta kansanryhmää vastaan – suhteessa syyttäjän vaatimukseen maltillinen.
 
Oikeus on puhunut. Siitä jotkut tuomitun hengenheimolaiset ovat sitä mieltä, että päätös on poliittinen jne. Halla-aho, jonka puheenjohtaja Timo Soini hyväksyi vasta 2010 mukaan perussuomalaisiin jytkyä rakentamaan, itse suunnittelee valitusta Euroopan ihmisoikeustuomioistuimeen.
 
Minä luotan Suomen oikeusjärjestelmään etenkin näissä tapauksissa, joissa ratkaisu perustuu pitkään ja perusteellisen harkintaan korkeinta oikeusistuinta myöten. Halla-ahon pitäisi tänään annetun tuomion jälkeen tajuta erota itse eduskunnan hallintovaliokunnan puheenjohtajan paikalta.

Markku Huusko

Kirjoittaja on Uuden Suomen toimittaja.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu