Yhä useammista maahanmuuttajista tulee päättäjiä

Keskustelin hiljattain kantasuomalaisessa pöydässä, jossa muutkin tarinointiin osallistujat olivat asuneet maailman metropoleissa. Keskustelimme kulttuurien kohtaamisesta, vähemmistöihin kohdistuvista ennakkoluuloista ja myös maahanmuuttoon liittyvistä ongelmista.

Tuossa pöydässä oli varsin yleistä se, että viime eduskuntavaaleissa ääni oli mennyt maahanmuuttajalle ja muslimille.

Nyt ovat taas vaalit edessä ja koko maassa kasataan ehdokaslistoja kuumeisesti. Vaali-intoa viritellään. Kuumia keskusteluja nousee, joskin teemat ovat olleet vielä aika yleismaailmallisia.

Minusta on loistava ajatus, että Suomen valtio ja Euroopan unioni kannustavat maahanmuuttajia äänestämään iCount-projektin avulla. Kymmenet maahanmuuttajataustaiset henkilöt on tarkoitus saada levittämään tietoa kuntavaaleista ja Suomen puolueista eri maahanmuuttajaryhmiin.

Viime kuntavaaleissa vain joka viides maahanmuuttaja äänesti. Heikko osallistuminen vaaleihin kertoo omalta osaltaan Suomen epäonnistumisesta kotouttamisessa. Demokraattista järjestelmäämme ei koeta kaikkialla omaksi tai sitten ei tiedetä, että kuntavaaleissa saa äänestää jo kahden vuoden jälkeen kansalaisuudesta riippumatta.

Jos maahanmuuttajista puolet äänestäisi muiden Pohjoismaiden tapaan, nousisi ainakin suurimmissa kaupungeissamme useita uusia paikallisia kasvoja valtuustoihin. Se ei olisi pahitteeksi, mutta kuten yksi maahanmuuttajataustainen henkilö minulle sanoi: Kieli on tärkeä. Jos ei osaa hyvin suomea, ei pysty tekemään päätöksiä kaikkeen tarjolla olevaan tietoon nojaten.

Ei iCount-projektikaan ongelmaton ole. Viime viikon tilaisuudessa Helsingissä tuli esiin myös heterogeenisuus maahanmuuttajaväestössä: esimerkiksi somalin on ilmeisen vaikea viedä äänestämisen ilosanomaa kamerunilaiseen pienyhteisöön.

Itse katson maahanmuuttaja- ja muslimiehdokkaita näissäkin vaaleissa sellaiselta pohjalta, että hyvä päättäjäkandidaatti voi löytyä mistä vaan, myös naapuriuskontokunnasta. Siuntiolaisuuteni asettaa tosin tiettyjä rajoitteita valinnanvaran suhteen.

Loppuun tietokilpailukysymys: kuinka monta maahanmuuttajataustaista kaupunginvaltuutettua Helsingissä on nykyisin? Vastaus löytyy täältä.

Markku Huusko

Kirjoittaja on Uuden Suomen toimittaja.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu