Löydätkö Usarin bloggaajia näistä kuvista?

Terveisiä vaan Tampereelta ja Lahdesta! Kun mukaan lasketaan Helsingin kuntavaalitapahtuma viime viikolla, olen tavannut Uuden Suomen bloggaajia nyt livenä lyhyessä ajassa muutamankymmentä. Heidän lisäkseen tilaisuuksiin on osallistunut parisataa muuta Uuden Suomen lukijaa eli asioista oikeasti kiinnostunutta kansalaista.

On ollut ilo sanoa teille käsipäivää.

Asiaa on puhuttu paljon. Yleisenä havaintona voisi sanoa, että kaikissa parin tunnin tilaisuuksissa on loppunut aika kesken. Kansanedustajat ja muut kullakin paikkakunnalla tunnetut poliitikot ovat olleet hanakoita ottamaan kantaa, mutta niin on ollut yleisökin.

Sosiaali- ja terveyspalvelujen hoitamisessa on kaikkialla parantamisen varaa, se on käynyt ilmi. Melkein kaikkialla Suomessa ongelmana on lääkäripula julkisella puolella. Pula vaivaa niin Tamperetta kuin Espootakin. Poikkeukset tietysti vahvistavat säännön, tämän kävi eilen Lahden kirjastossa meille kertomassa Heinolan johtava yllääkäri Jaakko Larjo. Hänen mukaansa lääkäreitä riittää, kun asiat oikein järjestetään.

Lääkäripula johtuu joidenkin tulkintojen mukaan siitä, että yksityinen puoli pystyy tarjoamaan paremmat työolot kuin julkinen. Etenkin työaikajousto on huomattava etu yksityiselle, ei niinkään esimerkiksi palkka.

Kiertueen kaupallinen kumppani Attendo on osallistunut aktiivisesti keskusteluun. Se on joutunut vastaamaan muidenkin yksityisten terveyspalvelujen tuottajien osalta paljon esillä olleisiin verokysymyksiin. Itse Attendo kertoo maksaneensa viime vuonna Suomeen veroja 3,6 miljoonaa euroa, mikä on noin 25 prosenttia sen vuoden 2011 voitosta. Tämä on aika paljon suurempi prosentti ja absoluuttinen summa kuin monella muulla.

Yleisesti kansalaisia tuntuu kiinnostavan, miten ihmeessä yksityinen pystyy hoitamaan kunnan tilaamana palvelut tehokkaammin kuin kunta itse. Selitystä on tarjottu muun muassa siltä puolelta, että yksityisen tuottajan organisaatio on matala eli hallintoportaisiin ei synny sellaisia kuluja kuin jollekin suurelle julkiselle palveluntarjoajalle.

Lopullista totuutta ei tästäkään ole sanottu eli keskustelu jatkuu.

Ensi viikon tiistaina olemme Vaasassa ja keskiviikkona Seinäjoella. Vaasaan ovat tulossa paneeliin kansanedustajat Ulla-Maj Wideroos (r.), Maria Tolppanen (ps.) ja Peter Östman (kd.). Lisäksi mukana on vahva paikallinen kunta-alan asiantuntija Anita Niemi-Iilahti (sd.). Keskusteluun tuo asiantuntijanäkemyksensä perusturvajohtaja Jukka Kentala Vaasasta.

Seinäjoelle olemme saaneet alustamaan itsensä kaupunginjohtaja Jorma Rasinmäen. Paneeliin saapuvat kansanedustajista kauhajokinen Lasse Hautala (kesk.) ja Vesa-Matti Saarakkala (ps.) Kurikasta. Kokoomuslainen Seinäjoen kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Raimo Ristilä ja entisestä Nurmon kunnasta tuleva demarivaltuutettu, sairaanhoitopiirin varapuheenjohtaja Leena Riikilä tuovat oman tiukan panoksensa keskusteluun.

Nähdään Vaasassa ja Seinäjoella!

Tänne voi vielä ilmoittautua:
http://www.uusisuomi.fi/kuntavaalikiertue2012/ilmoittaudu

Jutut aiemmista tapahtumista ja tietoa tulevista:
http://www.uusisuomi.fi/aiheet/kuntavaalikiertue-2012

PS. Tämän jutun yhteyteen laittamistani kuvista Tampereelta ja Lahdesta löydän useammankin Uuden Suomen blogeissa esiintyneen henkilön. Entä sinä? (Kannattaa klikata kuva suuremmaksi)

Markku Huusko

Kirjoittaja on Uuden Suomen toimittaja.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu