Kiitos rakkaat ystävät, olen ollut onnekas

Sain ruumiini vasemman puoliskon äkillisesti lamauttaneen aivoinfarktin tiistaina 18.9.2012 puoli kolmen aikoihin. Sairauskohtaus iski Vaasan edustalla ABC:n ruokakaupassa, kun olimme työtoverini Pirkon kanssa matkalla Vaasaan järjestämään illan kuntavaalitilaisuutta.

Olin ajanut autoa tuona päivänä nettona yli viisi tuntia pysähdyttyäni kolme kertaa lyhyesti matkalla Siuntiosta Espoon kautta Vaasaan. Ennen noin viideksi minuutiksi tarkoitettua Vaasan-pysähdystä olin ajanut moottoritiellä hyvän matkaa 120 km/h lasissa.

Pääsin ABC:ltä hoitoon Vaasan keskussairaalaan erittäin vauhdikkaasti Pirkon ripeän toiminnan ansiosta. Ambulanssikyyti sairaalaan, ct-kuvaus, sairaalan neurologin tilanneanalyysi ja aivoinfarktipotilaille tehtävän liuotuksen käynnistäminen veivät yhteensä aikaa noin tunnin. Kaikki Vaasassa sujui rautaisella ammattitaidolla.

Vasen puoliskoni palautui hoidon myötä aika lailla normaalin tuntuiseksi jo saman illan aikana Vaasan keskussairaalassa. Seuraavan päivän iltana Oravaisten pätevä ambulanssiyksikkö kuljetti minut Vaasasta Lohjan aluesairaalaan, missä vietin testien ja tarkkailun merkeissä osastolla viikon päivät.

Myös Lohjalla neurologit osaavat työnsä ja kaikki muukin siellä kohtaamani sairaalahenkilökunta tietää tarkalleen, miten kaltaisteni potilaiden kanssa toimitaan. Minulle sopiva estolääkitys pantiin kiitettävän nopeasti kohdalleen.

Nyt olen kotihoidossa rakkaan naisystäväni Leenan kodissa Helsingin Kalliossa. Voin oikein hyvin ja suunnittelen palaavani töihin marraskuun jälkipuoliskolla levättyäni ensin täydellisesti. Puheenvuorossa en aio olla sairauslomallani vakiovieras, jos vieras
ollenkaan.

Se, että pystyn nyt puhumaan, kirjoittamaan ja liikkumaan normaalisti, on erinomaisen suomalaisen terveydenhoidon sekä korvaamattomien ystävieni ja sukulaisteni ansiota. Sattumalla on toisaalta aivoinfarktini hyvin onnekkaan tapahtumapaikan suhteen merkitys, jonka ymmärtämiseen ei pienen ihmisen käsityskyky riitä.

Kiitos rakkaat ystävät ja sukulaiset sekä minua hoivanneet ammattilaiset: Leena, Pirkko, Auli, Harri, Simo, Ritva, Pii ja pojat, Niko, Teemu, Petteri, Teppo, Anna, Sari, Nina, Heidi, Ville ja monet muut.

Kiitos myös kaikille teille lukijoille saamistani lukuisista kannustusviesteistä täällä Puheenvuorossa ja Facebookissa. Jokainen niistä on antanut minulle lisää voimia.

Markku Huusko

Kirjoittaja on Uuden Suomen toimittaja.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu