Uusi Suomi on kaapattu?

Verkkolehti Uusi Suomi tekee vuonna 2012, eli myös viidentenä vuotenaan tappiota. Vähemmän kuin ennen ja ei siis enää ihan hirveän paljoa, mutta tekee kuitenkin.

Meno alalla on hurjaa. Lähes kaikki kotimaiset tiedotusvälineet ovat kannattavuusongelmissa ja vähentävät sisältöjen tuottamista eli irtisanovat tekijöitä. Sama on tilanne maailmalla, kuten Roskilden yliopiston viestintätieteiden apulaisprofessori Rasmus Kleis Nielsen sunnuntaina Helsingin Sanomissa muistutti.

Kotimaan merkittävin media-alan uutinen tältä syksyltä lienee Helsingin Sanomien nettimaksumuuri, jonka pystyttämisen jälkeen ovat klikkaukset HS.fi:ssä vähentyneet dramaattisesti. Pudotusta on nähty kuukauden takaiselta 32 miljoonan viikkosivunäytön tasolta 25 miljoonaan, noin viidennes. Välineen mainosnäkökulmasta tämä on negatiivinen asia, koska verkkolehtimarkkinoilla mainostajille myydään juuri noita sivunäyttöjä.

Hesarin maksumuurituloista emme vielä tiedä, mutta mielenkiinnolla tilannetta seuraan. Maailmalta tosin ei tässäkään suhteessa ole vielä vanhan median kannalta kauhean positiivisia merkkejä, kuten mediatutkija Merja Myllylahti Aucklandin teknillisestä yliopistosta viime viikolla Uudessa Suomessa kertoi.
 
Ainoa, joka tilanteessa porskuttaa, on meidän veronmaksajien yhteisesti rahoittama YLE. Sen kassavirta ei ole laskusuunnassa, kiitos eduskunnan yhtiölle antaman tuloturvan. Katsojaluvuista tai nettiklikkauksistakaan YLEn ei tarvitse olla välittömästi huolissaan, vaikka FOX, HBO, Netflix, Viaplay ja muut kuinka rokottaisivat jatkossa sen yleisöjä.

Tässä tilanteessa Uusi Suomi vaihtaa kaupallistamiskumppania Verkossa Mediasta alan uuteen toimijaan D&P:hen. Firmaa vetää Sami Kelkka, jonka erinomaiset kaupallistamistaidot tulivat minulle tutuiksi aikoinaan jo Talentumissa ja sittemmin hänen vanhassa työpaikassaan Verkossa Mediassa.

Ei Uutta Suomea sentään kaapattu ole, vaikka aina niin raikas otsikoija Markkinointi & Mainonta Uuden Suomen liikkeen tänään niin vitsikkäästi otsikoikin. Tämä on uuden alku; meillä on muuten aika mielenkiintoiset journalistiset kuviot vireillä kuudennelle vuodellemme 2013. Niistä kuulette myöhemmin.

Markku Huusko

Kirjoittaja on Uuden Suomen toimittaja.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu