Euro vahvistui rutkasti ja Kreikassa osakkeet nousivat 100%

Euroopan pitkässä talouskriisissä ollaan nyt siinä vaiheessa, että pahimmissa kriisimaissa on nähty jo vähän valoa ja karmeimmista uhkakuvista ei ole mikään toteutunut, ainakaan vielä.

Ankara työttömyys Kreikassa ja Espanjassa on johtanut kyllä tv-kuvista välittyneisiin hässäköihin, mutta siinäkään ei ole mitään kauhean uutta ja mullistavaa, kun noiden maiden poliittisesti epävakaata historiaa katsoo.

Sekä Kreikan että Espanjan kansat elivät pitkään despoottisen oikeistojyrän alla, joista ensimmäinen pääsi demokraattisempaan menoon sotilasijuntan pois potkimisen jälkeen vuonna 1974 ja jälkimmäinen vuonna 1975 kenraali Francon kuoltua. Molemmissa kansalaiset ovat lähteneet hanakasti kaduille ennen tuota diktatoorista vaihetta ja nyt siis myös sen jälkeen, kun niiden johtajat ensin ajoivat maansa ihan omatoimisesti taloudelliseen haaksirikkoon.

Luettelen tässä muutaman merkin, jotka antavat nyt eurokriisin jo ties monentena vuonna toivoa paremmasta, mutta eivät tietenkään takaa ruusuista tulevaisuutta.

Euro kohosi viime kesästä tämän kuun alkuun lähes tauotta. Viime viikot on tultu alkuvuoden huipusta vähän alas Italian vaaliepävarmuuden ja yhä jatkuvien pankkiongelmien vuoksi.

Tässä eurograafi:
http://www.google.com/finance?q=EURUSD

Kreikassa osakkeet ovat pompanneet viime vuoden pohjista tuplahintaan eli noin 100 prosenttia. Tässä Ateenan pörssi-indeksi:
http://www.bloomberg.com/quote/ASE:IND

Espanjassa osakkeet ehtivät vahvistua myös kesän 2012 kurjuudesta lähes 50 prosenttia, mutta tämä kuu on ollut selvästi heikompaa, kun miljoonan myymättömän asunnon megaongelma ja työttömyys painavat. Tässä Madridin pörssi-indeksi: http://www.bloomberg.com/quote/IBEX:IND

Aika monista uutisista voisi päätellä, että kaikki on juuri nyt taloudellisesti päin hemmettiä myös Suomessa, vaikka näin asia ei ole. Velkaa on kyllä liikaa niin valtiolla, kunnilla kuin kansalaisillakin, mutta ihmeesti meihin vain luotetaan.

Markku Huusko

Kirjoittaja on Uuden Suomen toimittaja.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu