Arhinmäki selätti Kataisen

Kulttuuriministeri Paavo Arhinmäki (vas.) nosti pääsiäisen alla esille omistusyhtiöille kaavaillut verohelpotukset ja nappasi huomattavan poliittisen voiton, josta hänet muistettaneen hyvin pitkään.

Vattin tutkijoiden mukaan osinkoverotuksen ja yhteisöverotuksen muutokset yhdessä ”kiristävät lievästi yrittäjän listaamattomasta yhtiöstä nostaman tulon verotusta aina noin 100 000 euron bruttotulon tasolle asti. Suuremmilla tulotasoilla yrittäjän verotus kevenee selvästi erityisesti, jos yrityksen nettovarallisuus on suuri”.

Pääministeri Jyrki Katainen (kok.) joutui jo myöntämään, että hallitus teki arviointivirheen kehysriihessä juuri tuossa kohtaa. Helsingin Sanomissa Katainen sanoi tänään, että pörssiyritysten suuromistajien veronkevennykseen ”pitää puuttua, se on päivänselvä asia”. Oletan, että uutinen pitää tuolta osin paikkansa, vaikka HS on joutunut tänään juttunsa pääväittämän kanssa melkoisiin uskottavuusongelmiin.

Elinkeinoministeri Jan Vapaavuori (kok.) tultaneen muistamaan osinkoveroepisodista siinä missä Arhinmäkikin, mutta toisessa mielessä. Hänen puheitaan siitä, että ”kehysriihen päätöksiä ei pureta”, voidaan pitää jatkossa erikoisina, kenties jopa huvittavina.

Pisteitä ei asiassa kerää myöskään veroista vastaava, mutta tämän veroratkaisun suhteen vaitonainen valtiovarainministeri Jutta Urpilainen (sd.), jonka Arhinmäki selätti hallituksen sisällä Kataisen tavoin. Oheistuotteena Arhinmäki riisui opposition – keskustan ja perussuomalaiset – kaikkein raskaimmasta aseistuksesta.

Oikeasti kurjaa osinkoverouudistuksessa on se, että pörssiyritysten pienomistajia kuritetaan käsittämättömällä veronkorotuksella.

Yksityishenkilön saamasta pörssiosingosta 100 prosenttia on veronalaista pääomatuloa vuoden 2014 alusta lähtien. Pienomistajan osinkoverotus kiristyy sen myötä 20 prosentin pinnasta 30 prosenttiin.

Markku Huusko

Kirjoittaja on Uuden Suomen toimittaja.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu