Nokia sai kyytiä maailmalla

Nokian tulosraportti ei ollut tälläkään kertaa mukavaa luettavaa ainakaan yhtiön omistajille. Seurailin kansainvälisiä ja kotimaisia asiantuntijareaktioita Twitterin kautta ja tylyä oli teksti monin paikoin.

Guardianin teknologiatoimittaja Charles Arthur muistutti, että vuoden 2013 ensineljänneksen Nokian 5,9 miljardin euron kokonaismyynti on alhaisin sitten vuoden 1999 kolmannen vuosineljänneksen. Sama mies kuittasi, että yhtiön Asha-malli on myynyt kolmessa neljänneksessä jo enemmän kuin paljon rummutettu kalliimpi Lumia kuudessa kvartaalissa.

IDC:n tutkimusjohtaja Francisco Jeronimo puolestaan vertasi Nokian heikkoa menestystä Yhdysvalloissa vastaavaan Japanissa ja spekuloi pysyvällä lähdöllä markkinoilta. Hän kuitenkin muistutti, että jos Lumian myynti maailmassa kasvaa kuluvalla neljänneksellä ennakoidusti 27 prosenttia 7,1 miljoonaan, Nokia on oikealla tiellä.

Evlin twiitin mukaan ”Lumia-myynti on ok-tasolla, mutta peruspuhelinyksiköllä on erittäin huonot volyymit ja keskihinnat”.

Ensireaktiot osakemarkkinoilla olivat tylyt, kun osake koukkasi tänään iltapäivällä pitkälle yli kymmenen prosenttia pakkaselle. Sittemmin se hieman toipui.

Nokian kassa kasvoi tappioista huolimatta tämän vuoden alussa 120 miljoonaa euroa 4,5 miljardiin euroon. Se antaa ainakin vähän toivoa suomalaisen kännykkätarinan jatkumiselle.

Markku Huusko

Kirjoittaja on Uuden Suomen toimittaja.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu