Nokia sai kyytiä maailmalla
Nokian tulosraportti ei ollut tälläkään kertaa mukavaa luettavaa ainakaan yhtiön omistajille. Seurailin kansainvälisiä ja kotimaisia asiantuntijareaktioita Twitterin kautta ja tylyä oli teksti monin paikoin.
Guardianin teknologiatoimittaja Charles Arthur muistutti, että vuoden 2013 ensineljänneksen Nokian 5,9 miljardin euron kokonaismyynti on alhaisin sitten vuoden 1999 kolmannen vuosineljänneksen. Sama mies kuittasi, että yhtiön Asha-malli on myynyt kolmessa neljänneksessä jo enemmän kuin paljon rummutettu kalliimpi Lumia kuudessa kvartaalissa.
IDC:n tutkimusjohtaja Francisco Jeronimo puolestaan vertasi Nokian heikkoa menestystä Yhdysvalloissa vastaavaan Japanissa ja spekuloi pysyvällä lähdöllä markkinoilta. Hän kuitenkin muistutti, että jos Lumian myynti maailmassa kasvaa kuluvalla neljänneksellä ennakoidusti 27 prosenttia 7,1 miljoonaan, Nokia on oikealla tiellä.
Evlin twiitin mukaan ”Lumia-myynti on ok-tasolla, mutta peruspuhelinyksiköllä on erittäin huonot volyymit ja keskihinnat”.
Ensireaktiot osakemarkkinoilla olivat tylyt, kun osake koukkasi tänään iltapäivällä pitkälle yli kymmenen prosenttia pakkaselle. Sittemmin se hieman toipui.
Nokian kassa kasvoi tappioista huolimatta tämän vuoden alussa 120 miljoonaa euroa 4,5 miljardiin euroon. Se antaa ainakin vähän toivoa suomalaisen kännykkätarinan jatkumiselle.
Luvut olisivat paljon komiammat, jos oltaisiin ajoissa otettu Android käyttis wintoosan lisäksi. No, se päivä on vielä edessä.
Ilmoita asiaton viesti
Voi pitää paikkansa, mutta voi olla pitämättäkin. Kyllä yhtiön romahdusta ja siihen johtaneita syitä vielä paljon analysoidaan ja siitä yliopistoissa tutkimusta tehdään. Tuon kokoluokan rysäystä ei ole vielä koskaan kännykkämaailmassa nähty, eikä mitään vastaavaa koko Suomen taloushistoriassa.
Jos Nokia tästä sillasta nousee ja pysyy itsenäisenä globaalina toimijana, olisi se vertaansa vailla oleva suoritus.
Ilmoita asiaton viesti
Jotain osviittaa antanee Samsungin nousu Androidin myötä. Nokia ihmetteli muutaman vuoden eikä lähtenyt mukaan kelkkaan. Sillä välin myynti putosi rajusti ja imago ”menetettiin”. Samaan aikaan Samsung nousi mitättömyydestä ykköspeluriksi applen rinnalle.
Nokialla oli rauta osaaminen. Ei olisi tarvinnut tehdä muuta, kuin suunnitella tarpeeksi tehokas puhelin, laittaa siihen iso ja kaunis näyttö ja pyörittää androidia taustalla. Voi hyvin olla, että Nokia olisi yhä ”menestyjä”. Vaikea ainakaan uskoa, että menisi huonommin kuin nyt.
Ilmoita asiaton viesti
Jos kaikki analyytikot olisivat aina oikeassa ,niin maailma olisi aivan toisen näköinen.Vanha sanonta ”Mikään ei ole niin vaikeaa kun ennustaminen ,varsinkin tulevaisuuden” Paljonkos Huuskolla on Nokian osakkeita,luulen että ei yhtään ja sama pätee muillalin jälkiviisailla jotka palstoilla pyörii.Minusta Elop on tehnyt hyvää työtä ja uskon vakaasti,että Nokia nousee ,mutta aikaa siihen menee.Itse olen varma ,että tulen jollakin aikavälillä omistamistani osakkeista saamaan osinkoa ja hyvää myyntihintaa.
Ilmoita asiaton viesti
Ei ole mitään suomalaista kännykkätarinaa, jos Ollilan amerikkalaiseen teolisuuseliittiin pyrkimisen mukaisesti uhraudutaan savijalkaiselle ja huojuvalle Microsoft-jättiläiselle
ja kaiken bisnesjärjen vastaisesti sitoudutaan siis vain yhteen keskeneräiseen käyttöjärjestelmään kun tarjolla olisi rinnalle myös vauhdilla kehittynyt, versatiili Android.
Microsoftille uhrautuminen on vain amerikkalaista valtapolitiikkaa Ollilan urakehityksessä uusien amerikkalaisten jetset-ystävien ehdoilla.
Taloussotaa.
Windows on osoitautunut mädäksi omenaksi joka platformilla.
Nokian kassa on vain Microsoftin Windows-brändin mainostoimistokassa.
Jos Androidia ei oteta mukaan – kuten järki nyt käskisi.
http://arhikuittinen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/1303…
Ilmoita asiaton viesti
Ilmeisesti Ollila ei ollut eLopin takana vaan se syötettiin sisään kuin pakkopullana. Sinänsä mielenkiintoista, että jos johtoon olisi astunut kuka tahansa suomalainen niin tuollaista floppia ei olisi siedetty noin pitkään kuin nyt. Karismaattisuus ja väärät päätökset pikkasen huono yhdistelmä. Edelleenkin olen kyllä sitä mieltä, että Nokia ajettiin aivan muista syistä ”alas” tai käytännössä torpattiin ainoa merkittävä yhdysvaltojen ulkopuolinen käyttöjärjestelmä, josta ei ollut suoria linkkejä tarpeellisiin lähteisiin. Tuossa tehtävässä Elop on onnistunut 100%sesti, sekä Symbian, Meego ja seuraava (mikä se nyt olikaan jo valmiina) tuhottu. Jenkit hallitsevat nyt ao. käyttöjärjestelmämaailmaa totaalisesti. RIM kuihtuu myös olemattomiin, no problem siltäkään puolelta.
Tarkennus, kyseessä ei siis ole teknologian heikkous vaan poliittinen kuvio, joka iski aika kirpeästi koko Suomeen tuota kautta.
Ilmoita asiaton viesti
Suomessa ei vieläkään käsitetä sitä että niin Nokia kuin Microsoftkin ovat auringonlaskun yrityksiä, jäänteitä 1990-luvulta. Mobiili- ja ARM-vallankumouksessa voittaja on Linux ja avoimien standardien ekosysteemi joka on nyt jyräämässä sekä servereissä, supertietokoneissa, big datassa, pilvipalveluissa, mobiileissa ja tulevaisuussa myös ARM-laitteissa keskeiseksi tekijäksi. Itseasiassa Linux ja avoin lähdekoodi määrittää nyt sen viitekehyksen mistä lähdetään menemään eteenpäin. Trendiä voimistaa vielä demografinen ja taloudellinen painopisteen muutos länsimaista kohti etelän nousevia talouksia.
Alkuviikosta Linux Foundationin Jim Zemlin totesi asian lakoonisesti:
”LINUXILLA TOIMII OSAKEMARKKINAT, SUURIN OSA LENTOLIIKENTEEN HALLINTASYSTEEMIÄ, INTERNET, PUHELIMET …SUURIN OSA MAAILMAN TELEKOMMUNIKAATIOSYSTEEMEJÄ…LINUX ON NYT MUUTAKIN KUIN JOUKKOLIIKE JA KÄYTTÖJÄRJESTELMÄ, SE ON NYT TODELLINEN, JAETTU, SOSIAALINEN TÄRKEÄ OSA TOIMINTAA.”
”I mean, it runs all of our stock markets, most of our air-traffic control systems, internet, phones, you name it … most of the world’s telecommunications systems … this is really now beyond a movement and an operating system, this is now this real, shared, societal, important piece of work.”
http://www.theregister.co.uk/2013/04/17/state_of_l…
Ilmoita asiaton viesti
Jos jotakuta kiinnostaa, minäkin twiittailen nykyisin puoliahkerasti etupäässä talouden ja politiikan ilmiöistä. Tyyli on vähän erilainen kuin täällä blogimaailmassa ja kieli etupäässä englanti.
https://twitter.com/markkuhuusko
Ilmoita asiaton viesti
Ennen Elopin aikaa:
a) Nokian ylimielisyys ulkomaisia yhteistyökumppaneita kohtaan. Nokia ei huolinut yhteistyötä, ei seurannut muiden kehitystä, kuvitteli selviävänsä itse – koska kuvitteli olevansa paras. Nokiaa alettiin vältteleen (joskus vihaamaan).
b) Satsaus Kiinaan. Kuviteltiin, että iso markkina-alue. Mutta kiinalaiset kopio Nokian tietämyksen ja alkoivat tehdä itse.
Nyt: On paha tunkea markkinoille, koska jäi ja on jäljessä. Siihen ei auta käyttöjärjestelmät eikä Linuxit.
Aisha jää EA:ssakin kauppaan, koska vieressä myydään kiinalaista kapulaa halvemmalla. Kalliissa laitteissa ne jotka ei halua iPhone:a, ostavat Samsungin.
Nokialla on huono maine, joka syntyi ennen Elopin aikaa, Nokia mielletään kehityksen kelkasta tipahtaneeksi, vanhanaikaiseksi, pois muodista.
Ne jotka Nokian vielä ostaa, ostavat sen Windowsin vuoksi.
Ilmoita asiaton viesti
”a) Nokian ylimielisyys ulkomaisia yhteistyökumppaneita kohtaan. Nokia ei huolinut yhteistyötä, ”
Ainakin Meegoon Nokia yritti saada mukaan LG:n, Samsungin ja muita valmistajia. LG olisi ehkä lähtenytkin, mutta Nokia piti sitä liian pienenä eikä halunnut yksin lähteä tuolle tielle, vaikka jälkeenpäin on helppo sanoa, että sen olisi ainakin jollain tasolla pitänyt jatkua. Q2 tuloksissa oli se hyvä asia, että Nokian taru tosiaankin jatkuu, mutta vain kolmannen luokan pelaajana alalla ja Amerikan valloitus meni pieleen taas kerran. USAn markkinat kun olivat koko Windows suunnitelman avaintekijänä.
Ilmoita asiaton viesti
Nokian alamäki alkoi jo vuoden 2004 tienoilla. Niihin aikoihin luotiin (jätettiin luomatta/pilattiin) suhteet ja alettiin pakertaan yksin. Nokia paisui kuin pullataikina, liian monta koodaria, liian monta myyntimiestä, liian monta pomoa – itseänsä täynnä.
Ilmoita asiaton viesti
Totta. Hyvinä aikoina käy helposti noin. Tietysti voi olla myös, että Applella ja Googlella sattui vain olemaan paremmat insinöörit ratkaisevina aikoina ja organisaatio tietysti dynaamisempi. Siinä amerikkalaiset ovat erittäin hyviä.
Ilmoita asiaton viesti
Nokia teki virheen siinä vaiheessa kun luopui meegon kehittämisestä.
Android oli siinä vaiheessa vielä kysymysmerkki vaikka vahvat signaalit olivat olemmassa sen noususta mahdollisesti ykkösasemaan. Nyt jos Nokia luopuisi WP:stä ja siirtyisi Androidiin olisi jälki karua.
Ainoa tie Nokialla on nyt jatko WP:n kanssa ja sopia jotenkin se että alimman hintaluokan laitteisiin WP:n saisi asentaa pienemmällä lisenssihinnalla jotta päästäisiin alle satasen verottomaan hintaan.
Lisäksi Nokian tulisi tuoda seniorityyppisiä peruspuhelimia pari mallia, sekä harkita Asha-malliston alasajoa jos WP saadaan painettua hieman yli satasen verolliseen kuluttajahintaan.
Toisaalta nykyiset 309 ja 311 ashat ovat melko päteviä vehkeitä ja osin jopa parempia kuin halvimmat Android-puhelimet.
Ilmoita asiaton viesti
Itse ostin juuri puhelimen, LG:n (Saksasta saa juuri nyt halvalla). Android oli oikeastaan ainoa vaihtoehto, jota vakavasti harkitsin.
WP oli mahdollisuuksien rajoissa, mutta kyllä se vain niin on, että Microsoft on liian riippuvainen ohjelmistomyynnistä. Siksi siellä mietiään keinoja, miten rahastaa asikkaalta eli kuluttajalta sen jälkeen, kun hän on sitoutunut Windowsiin. Isommille firmoille WP-luurit sopivat.
Googlen ja Androidin logiikka on toinen: siellä rahat kerätään pääasiassa firmojen markkinabudjeteista ja kuluttjat nauttivat ilmaisista hyödyistä.
Applella on melkein päinvastoin, muuten. Mutta en viitsi firmasta sen enempää.
Onneksi markkinoille on tulossa uusia pelureita pilvin pimein.
Kohta matkapuhelimille käy kuin kannetaville: vain hinta ratkaisee (jos hiukan liiottelee). Siksi Nokian luultavasti kannattaa siirtyä uusille markkinoille pois matkapuhelimista. Ainakin painopistettä pitäisi muuttaa. Mutta mihin? Ei taida karttapalveluissakaan näkyä kovin ruusuista tulevaisuutta.
Ilmoita asiaton viesti
”Mutta mihin?”
Kehoon integroidut puhelimenkaltaiset laitteet lienevät seuraava kultakimpale. Tai jotain muuta perusscifiä.
Apple on uskonto, ei yritys. Vastustan kaikkia uskontoja tasaisesti.
Ilmoita asiaton viesti
Anssi Vanjoki oli suosikkiehdokkaita toimitusjohtajan paikalle, mutta ilmeisesti hänen johtamansa yksikön N97 floppi oli liikaa. N97 toki myi moninkertaisesti enemmän kuin yksikään Lumia, mutta siinä oli säästetty väärissä paikoissa eikä tuote ollut ajantasainen ja sen jälkeen Nokian tuotteita alettiin pitää vanhanaikaisina. Minusta Vanjoki osui kuitenkin oikeaan kun hän haastattelussa kritisoi Elopin ”all-in” taktiikkaa. Windows-puhelimissa on onnistumisiakin, mutta ainoana kärkenä se ei kyllä Nokiaa nostamaan kuin kolmannen luokan puhelinyhtiöksi vähän kuten naapurin Ericssonille lopulta kävi.
Sellaista paniikkia, että ylivoimaisen markkinajohtajan on yhdessä rysäyksessä vaihdettava alustansa markkinoiden uuteen ja osuudeltaan pienimpään tulokkaaseen ei ollut. Siinä kohtaa mentiin tyypillisen amerikkalaisen dramaattisesti.
Ilmoita asiaton viesti
No, mikähän suomalaisissa yrityksissä ja yritysmaailmassa muutenkin on vikana? Puhutaan palkankorotuksista yritysjohtajille tai yritykseen tuleville kyvyille maksettavasta ylimääräisestä rahasta, jotta nämä eivät lähtisi ulkomaille töihin. En ole koko sen 20 vuoden aikana, jonka olen viettänyt töissä eri puolella maailmaa, viimeisen vuosikymmenen Kiinassa, havainnut erityistä tarvetta suomalaisille johtajille. Päin vastoin.
Suomalaisia johtajia pidetään yleensäkin äärimmäisen asiantuntenmattomina, kielitaidottomina (edes englantia ei osata, muista kielistä puhumattakaan), ei ole kykyä verkostoitua muitten kuin suomalaisten kanssa, jne. Huonoa ja vastenmielistä sakkia kaikkien mielestä. Kaikki alkoi Ollilasta ja hartioiden kapeudesta, jota maailmalla on naurettu koko viimeisen vuosikymmenen, jos ei jo kahta. Nokian ylintä johtoa ottaa pieneen päähän kun jossain ylioppilaiden julkaisussa kirjoitetaan pääjohtajan kapeista hartioista! Suomi on juuri tätä. Pikkumaista sakkia yrittämässä olla jotain johon kyvyt eivät riitä. Katsotaan teknologiaa: sellainen turha organisaatio kuin Finpro laulaa virttä Suomesta teknologiajohtajana! Lukekaa nyt hyvät ihmiset jotain muuta kuin suomalaista propagandaa. Suomi on pudonnut kelkasta ajat sitten eikä koskaan pääse takaisin kyytiin. Onneksi Suomeen tulee ulkomilta sitä todellista osaajaa koko ajan.
Ilmoita asiaton viesti
Puhumattakaan kaupunginjohtajista, esim. Helsingin kaupunginjohtajalle maksetaan mahdottoman suurta palkkaa ja hommataan älytöntä palkankorotusta ettei se pääse livahtaan Lontoon, Tokion tai New Yorkin kaupunginjohtajaksi.
Ilmoita asiaton viesti
Nokian tulos oli sitä mitä osasi odottaa.Turha on olla katkera ei Nokia tosta kuoppasta enään nouse .On hyvä jos Nokia edes jää jäljelle se on seuraava saavutus .
Ilmoita asiaton viesti
Nokian Q1 tuloksessa on ongelmana nimenomaan peruspuhelinten myynnin romahdus.
Peruspuhelimet ovat tuoneet kaivattua volyymiä, joka olisi auttanut myös alentamaan Lumioiden tuotantokustannuksia.
Nyt Nokiaa uhkaa todellakin putoaminen keskikastin tuottajaksi.
Täytyy muistaa, että Nokia on silti tähän asti ollut suurin puhelinvalmistaja, tai toiseksi suurin nyt, kun Samasung meni ohi.
Vain volyymillä pärjää halvoissa puhelimissa.
Ilmoita asiaton viesti
Itselleni ei ole väliä mikä Nokian kurssi on Tärkeitä on että Nokia tuottaa itse voittoa, jonka se voi ehkä investoida tuotantoon ja tuotekehittelyyn ja se voi ehkä vielä luoda Suomeenkin työpaikkoja.
Vaikka alun perin ajattelin että oli huono kun jätettiin Meego ja Symbian niin tällä hetkellä uuden Nokia 820 luurin käyttäjänä näyttää hyvältä. Tekniikka ja Microsoftin ohjelmisto näyttää toimivan ja puhelin vaikuttaa toimivalta ja nopealta.
Pidemmän päälle kuitenkin ratkaisee se millainen puhelin on, jos apple tai Samsung tekevät parempia puhelimia tai käyttöjärjestelmä on parempi niin kyllä markkinat ratkaisevat pelin niiden hyväksi.
Nokialla oli mahdollisuutensa, Kallasvuovuo ne pilasi. Tuttaviani oli töissä Oulussa tulevaisuuden suunnittelussa. He olisvat vaatineet kosketusnäytön, Linux-käyttöjärjestelman ym mutta kun ein annettu vaan pitäydyttiin vanhassa niin myöhässä oltiin.
Mutta nyt on nyt ja tärkeää on että ainakin suomalaiset ostaisivat Nokian kännyköitä eikä kaikenlaisia Appleja ja Samsungeja.
Ilmoita asiaton viesti
Microsot on pilannut Nokian kännykkäbisneksen. Kukaan ei osta kännykkää jossa on käyttöjärjestelmä, jonka päivittäminen uudempaan maksaa järkyttävän paljon. Missään muussa käyttiksessä ei ole tätä automaattista rikosluontoista kiskurijärjestelmää.
Ilmoita asiaton viesti
Ei Microsoft ole pilannut mitään vaan ihan Nokia itse. Microsoft sen sijaan saattaa olla se työkalu jolla Nokia vielä ponnistaa kuiville jos MS ja Noksu tekevät asiat oikein ja aidosti yhdessä.
Ilmoita asiaton viesti
Voi nukkua täysin yösi rauhassa. Niin Microsoft kuin Nokiakin ovat iltaruskon yrityksiä. Molemmat on ajettu nurkkaan eikä sieltä ole paluuta enää parrasvaloihin. Aloite on jo ihan muilla alan toimijoilla. Linux ja avoin lähdekoodi näyttää muutoksen suunnan ja vauhdin.
Ilmoita asiaton viesti
PC puolella muutos tapahtuu vasta kun kuluttajat ovat valmiita ostamaan esiasennettuja linux-koneita. Ainakin tällä hetkellä tähän ei kuluttajat ole vielä valmiita. Toki erillaisten linuxiin pohjaavien järjestelmien esiin marssilla mobiilissa luodaan pohjaa jossakin määrin linuxin yleistymiselle mutta kuluttajat mieltävät linux-koneet edelleen ja aika pitkälle jatkossakin vieraiksi.
Ilmoita asiaton viesti
Ikävä juttu, että Nokiaa ei ole saatu kunnolla jaloilleen. Minulla on ollut taskussani viime aikoihin saakka Nokian kännykkä. Mutta hiljattain jouduin raskain mielin vaihtamaan Samsung-älypuhelimeen.
En ole ekspertti enkä siis osaa antaa ohjeita siitä, miten Nokia saataisiin nousuun.
Luotan kyllä siihen, että suomalaiset löytävät käsiinsä uusia valttikortteja.
Ilmoita asiaton viesti
Android fanitusta en oikein ymmärrä. Se on ohjelmana varsinainen harakanpesä. Linuxytimen ympärille väsätty Javahäkkyrä. Toimii, kuten javasofta toimii. Ja vuotaa kuten Javasofta vuotaa. Linux ytimen kohdalla on pieni yksityiskohta. Microsoft omistaa osan ytimen koodista. Kaikkea ei ole uudelleenkirjoitettu.
Osakekurssit eivät elä samaa tahtia kuin firman toiminta. Kurssi voi muuttua äkkiä, kun joku instituutio alkaa ostot JA löytyy myyjä. Valtava joukko yksityissijoittajia ei ole halukas myymään. Lisäksi kurssia manipuloivat shorttaajat. Shorttikieltoa käsittääkseni yritettiin saada aikaan huonolla menestyksellä. Toinen asia on tietokoneiden käymä kauppa. Vaikka päivittäiset vaihtomäärät ovat isot, sama osakesatsi voi olla kaupan kohteena 100 kertaa tunnissa.
Windows valinta oli mielestäni hyvä asia. Ascha malliston piilottaminen on huono asia. Vanhat nokialaiset puhelimet ovat edelleen monella varmoina varaluureina. Tyhmä puhelin ei yllätä ulkomailla isolla laskulla.
Ilmoita asiaton viesti
Tältä näytti IT-maailma internetiin kytkettyjen laitteiden osalta vuonna 2006:
Windows n. 90%
muut (Apple, Linux…) n. 10%
Ja tältä näytti tilanne vuonna 2012 myytyjen uusien laitteiden osalta:
1. Android Linux 42%
2. Applen järjestelmät 24%
3. Windows 20%
4. Muut järjestelmät 14% (sisältyy myös muita Linux-järjestelmiä)
Tämän vuoden alussa myytyjen laitteiden osalta Android Linux näyttää lisänneen osuuttaa jo n. 50%:iin. Sekä Apple että Windows ovat putoamassa sen vauhdista. Mobiilipuolelle on lähivuosina tulossa yhä lisää Linux-ydintä käyttäviä järjestelmiä, muitakin kuin vain Androidia.
Windows marginalisoituu. Nokia liittoutui siis luuserin kanssa.
Ilmoita asiaton viesti
Tehtyä ei saa tekemättättömäksi, ja tehtyjen kardinaalitöppäyksien sarjaa on vaikea korjata.
– Menestyksen huipulla sairastuttiin ylimielisyyteen ja mammuttitautiin, joka pöhötti Nokian hitaaksi ja jäykäksi hierarkiaksi, vaikka tj. Jorma Ollila totesi, että hitaus alalla on vaarallista. Käyttöjärjestelmien, lähinnä Symbianin ympärillä askaroi 800 ihmistä, ja Google lanseerasi markkinoiden valtiaaksi nousseen Androidin, joka kehitettiin vain 80 koodarin voimin.
– Tj. Ollilalta kysyttiin TV:ssä, aikooko Nokia kehittää kosketusnäyttöä kilpailijoiden tavoin? Vastasi, että ei, vaan Nokia pysyy näppäimistössä. Tällä päätöksellään hän antoi roiman etumatkan kilpailijoille.
– Hallituksen puheenjohtajana Ollila teki päätöksen Microsoft-yhteistyöstä hallituksen siunauksella. Sopimusehtojen mukaisesti se sitoutui älypuhelimissa täysin ja yksinomaan Microsoftiin, ja sen Windows-käyttöjärjestelmään, toisin kuin kilpailijat, joilla on valinnanvapaus.
– Em. suurta strategiamuutosta toteuttamaan saapui microsoftilainen Stephen Elop, joka ensitöikseen julkisesti mustamaalasi Nokian tuolloin myynnissä olleet tuotteet.
Lupasi uutta ja hienoa tulevaksi – sitten joskus. Ilmoitti myös Nokian omat käyttöjärjestelmät lopetettaviksi, ja samaan aikaan näitä tappotuomion saaneita tuotteita yritettiin myydä noin vuodeksi venähtäneellä siirtymäkaudella – markkina-asemat menetettiin.
Kuviteltiinko, että asiakkaat Nokia-uskollisina odottavat vuoden, että saavat uuden ja ihmeellisen Windows Phonen, josta ei vielä ollut mitään tietoa?
Omasta ohjelmisto-osaamisesta ja edelleen kehittämisestä luovuttiin siis kokonaan, ja maksetaan rojalteja Microsoftille jokaikisestä Windows Phone-luurista.
Windows Phonesta ei ole Nokian pelastajaksi. Tämän vuoden alussa on myyty (maaliskuun loppuun mennessä) 5,6 miljoonaa Lumiaa. Samsung on myynyt yli kymmenkertaisen määrän Android-puhelimia (63 miljoonaa kappaletta). Applen puhelimia on mennyt kaupaksi 37 miljoonaa kappaletta.
Peruskapuloiden tuotanto ei vaadi erityisosaamista, ja niinpä uusia valmistajia onkin syntynyt Aasiaan, ja lisääntyvän kilpailun myötä katteet kutistuvat.
Menneiden mahtiaikojen tapaan Nokia ei enää mahtipontisena sanele kenellekään mitään, vaan päinvastoin komponenttivalmistajat sanelevat sille, jos haluaa osia saada.
Nokian päätökset ja toimet muistuttavat harkittua hidastettua itsemurhaa.
Hengestään se tuskin pääsee, mutta omin voimin se näivetti itsensä alan pikkutekijäksi.
Ilmoita asiaton viesti