SAK haluaa kukkarollesi juuri nyt kun lama vaanii

Suomen ammattiliittojen keskusjärjestö SAK on nostanut voimakkaasti esiin työeläkemaksujen korotuksen. Ilmeisesti veroluonteisia maksujamme halutaan nostaa siis entisestään ja samalla heikentää yrittäjien kykyä palkata ihmisiä.

Demareiden ykkösketjulainen, kansanedustaja Mikael Jungner on kompannut Uudessa Suomessa ajatusta.

Vastaan ovat Elinkeinoelämän keskusliitto EK ja kokoomus. Ne kannattavat puheenvuorosta toiseen eläkeiän nostoa, mitä demaripiireissä kutsutaan ”louskuttamiseksi”.

Jonkun asiantuntijan mukaan maatamme uhkaa eläkepommi, toisen mielestä ei. Kyse on arvioita tulevista vuosikymmenistä, ei nykyhetkestä ja akuutista kriisistä.

Taantumassa ja rahan niukkuuden lisääntyessä nokittelu työntekijä- ja työnantajapiirien välillä yleensä yltyy ja hermot kiristyvät. Päähallituspuolueet ovat nyt tämän nokittelun näkyvissä sivurooleissa.

Kysymys kuuluu, miksi SAK on juuri nyt nostamassa työeläkemaksuja etenkin, kun perustelut eivät ole yksiselitteiset? Mikä hätä sillä nyt on asian kanssa, kun maan talous vajoaa, työttömyys pahenee, tulosvaroituksia satelee, kauppa kuihtuu, rakentaminen hyytyy ja jopa venäläisten rahavirrat meille ovat alkaneet hiipua.

Ajatus nuorten työeläkkeiden turvaamisesta on kaunis, mutta ajankohta väärä.

Työeläkemaksujen korotuksella voitaisiin juuri nyt edesauttaa taantuman yltymistä lamaksi. Silloin olisi Suomen kolmen A:n kausi ohi pitkäksi aikaa ja velkavetoinen pullistelu loppuisi. Tämä voi tosin tapahtua ilman tuota lisätuuppaustakin.

Markku Huusko

Kirjoittaja on Uuden Suomen toimittaja.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu