Keskusta + 6% – ilmiö nimeltä Juha Sipilä

Eduskuntavaaleissa 2011 Suomen keskusta rämpi Mari Kiviniemen johdolla 15,8 prosentin kannatukseen ja jäi eduskunnan pienimmäksi oppositiopuolueeksi. Viime kesänä Kiviniemi väistyi ja tilalle valittiin ensimmäisen kauden kansanedustaja Juha Sipilä Oulun vaalipiiristä.

Ensimmäiset puoli vuotta meni ihmetellessä, että kuka tämä tällainen Sipilä oikein on. Oli kirjoituksia, että pohjoisen mies on tehnyt bisneksessä rahaa. Tv-haastatteluissa hän veti matalaa profiilia, ei esiintynyt esimerkiksi puoluetoverinsa Paavo Väyrysen tapaan kaikkitietävästi.

Tänä keväänä kansalaiset ovat alkaneet arvostaa häntä ja keskustaa. Tammikuussa Ylen mittauksessa puolue sai vielä 17,1 prosentin kannatuksen, mutta nyt jo huikeat 21,7 prosenttia.

Näin ylhäällä ei yhdenkään puolueen kannatus ole ollut kuin viimeksi tammikuussa. Silloin tuo puolue oli kokoomus.

Kevään aikana Sipilä on profiloitunut kriittisenä euron ja EU:n kannattajana, hallituksen kunta- ja sote-uudistuksen arvostelijana ja jopa vasemmistoliittolaisen ministerin Paavo Arhinmäen kuiskaajana osinkoverotusta uudistettaessa. Se on vedonnut niin miehiin kuin naisiin. Sipilä nähdään potentiaalisena vaihtoehtona pääministeri Jyrki Kataiselle (kok.).

Keskustan kahdessa vuodessa saama kuuden prosenttiyksikön lisä muodostuu karkeasti näin: SDP:ltä puolet, kokoomukselta ja perussuomalaisilta loput.

Kyse on kuitenkin vain gallupkannatuksesta, joka voi haihtua yhtä nopeasti kuin tulikin. SDP:ssä, kokoomuksessa ja perussuomalaisissa mietitään nyt varmasti päät puhki, miten Sipilän johtaman keskustan voittokulku pysäytetään.

Markku Huusko

Kirjoittaja on Uuden Suomen toimittaja.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu