Suomi on myös ruotsinkielinen – hyvä niin

Suomi on maa, jonka kansalliskielet ovat suomi ja ruotsi. Kumpaakin kieltä Suomessa on puhuttu iät ja ajat.

Itse en ruotsin hienoutta koulussa enkä vielä opiskellessanikaan ymmärtänyt, kuten ei moni muukaan ikäiseni.

Laiskuuttani karttelin ruotsia ja kirjoitin siitä surkeimman arvosanani, lubenter approbaturin. En minä tosin suomen kielessäkään mikään laudaturin ylioppilas ollut.

Silloisella asuinseudullani Lohjalla jako kahteen oli 1970-luvulla jyrkkä. Virkkalassa, alle kymmenen kilometriä pikkukaupungin keskustasta Hangon suuntaan puhuttiin laajalti ruotsia. Ruotsin kielen välttely oli poikaporukoissa Lohjalla vähän samaa kuin olen ymmärtänyt sen olevan jossain suomenkielisellä Pohjanmaalla. Hurrittelu oli yleistä.

Suhtautuminen ruotsinkielisiin oli täynnä ennakkoluuloja, mutta ei se vihaista ollut. En tiedä kenenkään henkeä äidinkielen takia uhatun.

Joidenkin kansalaisten nykyisin harrastama ruotsinkielivihatouhu on sen sijaan jo niin älyvapaata, etteivät siihen olisi pystyneet edes ennakkoluuloisimmat teinit 1970-luvun Suomessa. Huipennuksena siitä on (ilmeisesti) yksittäisen henkilön sairas ruotsinkielisiin ja muihin tavallisiin suomalaisiin kohdistunut uhkailu.

Entisenä ruotsin karttajana olen sitä mieltä, että meille kaikille suomenkielisille tulee opettaa koulussa alkeet toisesta kansalliskielestämme.  Se ei ole mistään pois ja sitä tarvitsee ymmärtämään oman maamme, mutta myös läntisten naapureidemme kulttuuria. Maailmankieli englantia nuorisomme oppii joka tapauksessa ja lisäkielet, venäjä, saksa ja muut, ovat opittavissa, vaikka ruotsin alkeet peruskoulusta saisikin.

Jk. Avartavan Suomi on ruotsalainen -tv-sarjan juontaja Juhani Seppänen on oikeassa pohdittuaan tänään Ylen Ykkösaamussa, ettei suomenruotsalainen ole paras sana kuvaamaan toisen kansalliskielemme puhujia. On kyse ruotsinkielisistä suomalaisista, joiden esivanhemmista moni on puhunut alun perin ihan muuta kieltä kuin ruotsia: esimerkiksi saksaa, venäjää, viroa tai englantia. Seppänen vähän jo viritteli kilpailua paremman sanan keksimisestä…

Markku Huusko

Kirjoittaja on Uuden Suomen toimittaja.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu