Kolmiodraama vai Tupu, Hupu ja Lupu?

Perussuomalaisten ensimmäinen varapuheenjohtaja Jussi Niinistö toi eilen Yleisradion Ajankohtaisessa kakkosessa esiin puolueensa ajatuksia tulevasta hallituksesta: kolme suurta mukaan ja pienet ”takiaispuolueet” syrjään.

Samaan aikaan toisaalla: keskustanuorten puheenjohtaja Antti Kurvinen esittää Suomenmaassa ja täällä Puheenvuorossa ajatuksen keskustan ja perussuomalaisten yhteistyön syventämisestä otsikolla: Oppositio näyttämään suuntaa tulevaisuudelle.

Kumpikaan ajatus ei ole täysin uusi ja yllättävä, mutta niiden samanaikaisuus on kiinnostava nyt, kun pääministeri Jyrki Kataista kammetaan kesän otsikkopulan keskellä kissankokoisin kirjaimin milloin nimettömästi Brysseliin, milloin kokoomuksen vähemmistöäänillä syrjään puoluejohdosta.

Juha Sipilän johtama keskusta on gallupien perusteella tällä hetkellä ajajan paikalla ja Timo Soinin perussuomalaiset istuu vieressä repsikan penkillä, kun hallitusspekulaatioita vuoden 2015 vaalien jälkeen viritellään.

Jussi Niinistö toki toi tv:ssä esiin puoleensa pyrkimyksen suurimmaksi puolueeksi tulevissa eduskuntavaaleissa, suomalaisen poliittisen käytännön mukaan siis pääministeripuolueeksi.

On käynyt ilmeiseksi, että moni perussuomalainen pitää oppositiossa PS:n kanssa yhdessä kärvistelevää keskustaa toivekumppanina siinä, missä keskustan Kurvinen pitää perussuomalaisia. Tämä olisi siis hyvin mahdollisesti kolmen suuren puolueen arvokonservatiivinen ja eurokriittinen ydinkaksikko.

Mutta kumpi lähtisi kolmiodraamahallituksen kolmanneksi pyöräksi, oikeistopuolue kokoomus vai vasemmistopuolue SDP?
 
Euromyönteisimmäksi ja varsin arvoliberaaliksi profiloitunut kokoomus on perussuomalaisten ykkösinhokki ja jos se menettäisi pääministeripaikan 2015, tuskin sillä kovasti halujakaan olisi. Eli kolmanneksi mukaan voitaisiin yrittää kiskoa vaaliduunari Matti Putkosen vanha koti SDP, arvoliberaali ja euromyönteinen puolue sekin.

Voidaan kolmiodraamahallitus muodostaa tietysti myös ilman perussuomalaisia, jos oikeistopopulistit eivät nappaa vaaleissa ykköspaikkaa. Se hallitus voisi olla nimeltään Tupu, Hupu ja Lupu tai kenties myös Leenu, Liinu ja Tiinu.

Markku Huusko

Kirjoittaja on Uuden Suomen toimittaja.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu