Elvytys: perussuomalaiset ja keskusta valitsivat puolensa

Hallituksessa on talouspoliittista ristivetoa. SDP:n suunnalta kuuluu puheita elvytyshaluista ja kokoomuslainen elinkeinoministeri Jan Vapaavuori torppaa niitä torppaamasta päästyään.

Nyt myös oppositio on saatu esiin koloistaan, mitä elvytykseen tulee.

Hiljattain valittu puoluesihteeri Riikka Slunga-Poutsalo kertoi tänään Ylen Aamu-tv:ssä puolueen elvytysinnosta: raiteisiin, teihin ja asuntoihin pitäisi laittaa julkista rahaa.

Keskusta on elvytysinnossaan varovaisempi ja on valmiimpi ottamaan huomioon valtion velkaantumisen, käytännössä 7-8 miljardin euron vuosielvytyksen. Puoluesihteeri Timo Laaninen sanoi samassa Ylen ohjelmassa, että elvytystä voisi toki tehdä, mutta sen voisi rahoittaa TeliaSoneraa myymällä.

Suomen valtiolla on noin kolmen miljardin euron potti teleyhtiötä. Sattuman oikusta tuo sama noin kolme miljardin budjettisopeutus löytyy perussuomalaisten europarlamentaarikon Sampo Terhon työryhmän listasta, jolta löytyvät kehitysavun tosiasiallinen lakkauttaminen, ruuan ja lääkkeiden arvonlisäveron korotus, Suomen EU-maksujen leikkaukset, korkeakouluopiskelijoiden lukukausimaksut ja yksityisen terveydenhuollon Kela-korvauksen poisto.

Slunga-Poutsalon linjaus vie perussuomalaiset lähelle nykyhallituksen poliittista vasemmistoa, kun taas Laanisen linjaus on enemmän oikeistolainen. Taannoinen Terhon epävirallinen linjaus, josta puoluejohtaja Timo Soinikin alv-nostojen osalta kiireesti irtisanoutui, oli aika tavalla oikeistolainen.

Oppositiolla on etuoikeus vain puhua, hallitus tekee päätökset. Todennäköisesti Jyrki Kataisen (kok.) six pack päätyy jonkinmoisiin näennäisiin elvytystoimiin ensi vuonna. Katainen erkaantunee häntä jyrkemmän Vapaavuoren puheista SDP:n painaessa päälle.

Hallitusta ei haitanne, että BKT laskenee vuonna 2013 ainakin yhden prosentin (ennuste oli viime syksynä +1%), työttömyysaste on kivunnut lähemmäs yhdeksää (ennuste 8,1%) ja mikä uutta, markkinoiden Suomen valtiolta nykyisin vaatima kymmenen vuoden korkokin on jo noin 2,0 prosenttia (ennuste  1,7%).

Markku Huusko

Kirjoittaja on Uuden Suomen toimittaja.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu