Jyrki Katainen, jos haluat elvyttää, myy Sampo

Nyt kun on niin, että Suomen velkainen valtio tarvitsee rahaa, pitää toimia kuten Ruotsissa, jossa sikäläinen fiksu valtio myi kesäkuussa finanssiosakkeitaan. Ruotsi myi parilla miljardilla eurolla huippuhintaista Nordeaa, mutta meilläpä on miljarditolkulla sen suuromistajaa Sampoa, joka on takonut kesän aikana uusia kurssiennätyksiä.

Suomen valtion sijoitusyhtiön Solidiumin Sampo-potin arvo on tämän päivän hurjalla kurssilla peräti 2,6 miljardia euroa. Kutakuinkin samalla summalla meillä veronmaksajilla on TeliaSoneran osakkeita, mutta keskustan puoluesihteeri Timo Laanisen esittämässä ajatuksessa tuon potin myynnistä on ehkä omat ongelmansa, koska yhtiön hallussa on esimerkiksi yhteiskunnallisesti merkittävä televerkko.

Onko sitten finanssihai Björn Wahlroosin pulleaksi lihottamalla Sammolla yhteiskunnallista merkitystä? Ei mitään sellaista, että meidän veronmaksajien pitäisi yhtiötä omistaa.

Toistan: Sampo on nyt kaikkien aikojen huippukurssissa. Osakkeita kannattaa myydä, kun ne ovat kalliita.

Runsas vuosikymmen sitten Suomen valtio munasi, kun se myi kultamuna Soneransa vasta sitten, kun yhtiö oli möhlinyt totaalisesti bisneksensä ja kurssi romahtanut.

Sammon myynnillä Suomen valtio voisi rahoittaa huoletta elvytystä jollain sadalla miljoonalla ja harjoittaa ensimmäisen kerran sitten presidentti Urho Kekkosen aikojen pitkäjänteistä teollisuuspolitiikkaa. Voisi ostaa esimerkiksi vain runsaalla miljardilla eurolla kymmenesosan Nokiasta ja asettua Suomelle yhä merkittävän yhtiön suhteen pelkääjän paikalta ajurin paikalle.

Elvytyksen ja proaktiivisen teollisuuspolitiikan jälkeen olisi mahdollista vielä lyhentää velkaakin noin miljardilla.

Voi Sampo nousta pörssissä edelleen, saattaa Suomen valtion velkaantumista edistänyt Jyrki Kataisen (kok.) ja Jutta Urpilaisen (sd.) hallitus ajatella, kun ei kerran myy. Näin kai ajatteli myös pääministeri Paavo Lipposen (sd.) ja valtiovarainministeri Sauli Niinistön (kok.) hallitus Soneran kanssa aikoinaan ja sitten kävi niin kuin kävi.

Markku Huusko

Kirjoittaja on Uuden Suomen toimittaja.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu