Nyt on Suomen luottoluokitus liipaisimella

Suomen hallitus virittelee rumasti alijäämäistä budjettia myös vuodelle 2014. Paperiin on raapustettu lukema -6,6 miljardia euroa, joka on valtiovarainministeriön tämän hetken valistunut arvaus. Se nojaa siihen oletukseen, että Suomen talous kasvaa ensi vuonna.

Alijäämä on yhä kolmisen prosenttia bruttokansantuotteestamme, mikä pistää kulmat kurttuun niin kansainvälisten luottoluokittajien kuin Euroopan komissionkin suunnassa. Suomen velkaantumisesta on hyvin huolissaan myös tasavallan presidentti Sauli Niinistö.

Hallitus on vedenjakajalla ja toivoo kädet kyynärpäitä myöten ristissä, että Suomen talous lähtisi kansainvälisen talouden imussa kasvuun vielä tänä vuonna.  Ainakin jotkut siellä tuntuvat uskovan tuohon pelastustiehen ja siihen, että Suomen luottoluokitus ei sen vuoksi putoa jo ensi vuonna, kuten jotkut ekonomistit väläyttelevät.

Toinen tie olisi tehdä rajuja päätöksiä, jotka voivat olla kansalaisille ei-toivottavia. Työurat pitäisi saada pitenemään sekä rankemman puoleinen kuntaremontti aikaan. Kriisitietoisuutta nostanut ja retoriikkansa jyrkentänyt SDP saattaa olla taipumassa tuohon suuntaan, ehkä jossain vaiheessa jopa eläkeiän nostoon.

Valtiovarainministeri Jutta Urpilaisen (sd.) oikean käden Mikael Jungnerin (sd.) eilinen blogiteksti näyttää enteelliseltä:

”Kunta- ja sote-uudistuksessa ei ole varaa aikalisiin. Työelämän pidentämistä pitää valmistella niin, työmarkkinaosapuolten neuvottelema tulos saadaan eduskunnalle ensi vaalikaudella. Merkittävään elvytykseen ei nykyisessä tilanteessa ole varaa, velkaelvytys olisi jopa vaarallista. Sen sijaan kaikki liikenevät resurssit on syytä ohjata työllisyyttä mahdollisimman hyvin edistäviin toimenpiteisiin.”

Vaarallista olisi, jos luottoluokitus putoaisi, mikä alkaisi nostaa pian 100 miljardia hipovan velkamme hoitokuluja. Ne korkomaksut häviävät suomalaisten veronmaksajien taskusta maailman finanssikeskusten ahnaisiin kitoihin eivätkä sieltä koskaan takaisin palaa.

Jungnerin blogitekstin lisäksi erinomaisen hyvää talousalan luettavaa ovat myös tämä Elina Lepomäen (kok.) ja tämä Henri Myllyniemen (ps.) teksti. Keskustelu aiheesta on parasta mitä suomalainen verkko tarjoaa.

Markku Huusko

Kirjoittaja on Uuden Suomen toimittaja.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu