Jyrki Kataisen mysteerit

Minua haukotuttaa. Suoraan sanoen väsyttää. Kuumat ja kosteat kesäyöt eivät ole koskaan sopineet minulle. Takana on myös varsin toimelias toimittamisen viikko. Päälle painaa vielä asuntoremonttikin.

Myös pääministeri Jyrki Katainen tunnusti keväällä, että häntä väsytti. Takana oli kehysriihtä kunta- ja sote-sotkuineen, nahistelua hallituksen sisällä, Himas-jupakkaa ja jatkuvaa Euroopan-reissaamista. Pääministerin johtaman kokoomus-puolueen kannatuskin oli ollut jo tovin alamäessä. Aivan kuten Suomen talous.

Kataisen loman jälkeinen vireystila oli tämän viikon tiistai-iltana tarkkailtavana Kesärannassa hänen järjestämässään toimittajaillanvietossa. Siellä olivat suomalaisen poliittisen median kaikki tunnetut kasvot. Ja minä.

Pääministeri tervehti vieraanvaraisesti kuin vanhaa tuttavaansa ja kertoi kolmen viikon Yhdysvaltain-lomamatkastaan, joka suuntautui neljään osavaltioon: Kaliforniaan, Coloradoon, Illinoisiin ja muistaakseni Wisconsiniin. Autolla ajelua, tuttavaperheen kanssa ajanviettoa, olutta baarissa ja sitä rataa.

Oli ollut rento Amerikan-meininki. Ihan incognito.

Kun kuulin hänen aloittavan viidennen kerran saman tarinan taas uudelle uteliaalle kyselijälle, siirryin toimittajaringistä takavasemmalle. Mies terästäytyi aina uudelleen innostuen joka kerta omasta matkatarinastaan. Kertaakaan ei haukotellut, ei puhunut epämääräisiä, ei tiuskinut, ei vaikuttanut väsyneeltä.

Mitä syksy tuo Suomelle ja miten se syö nyt lomansa lusinutta pääministeriä ja meitä muita, sitä ei kukaan tiedä. Hommat eivät ainakaan helpotu. Joskus voi tulla väsykin. Tarkkailemme asiaa.

P.S. Toinenkin kesämysteeri Jyrki Kataiseen liittyy, nimittäin tämä Suomen Kuvalehden jutun kappale: ” Kataisen tiedetään harkitsevan lähtöä politiikasta. Hänen on tarkoitus ennen syksyä keskustella lähimpiensä kanssa puheenjohtajan ja pääministerin vaihdoksesta.”

Juttelin Kuvalehden toimituksen arvostetun edustajan kanssa Kesärannassa ja hän sanoi lehden seisovan juttunsa takana. Ihan sama, vaikka Katainen on ampunut tuon tekstikohdan alas jo jokusen kerran. Kumpaa uskoa?

Markku Huusko

Kirjoittaja on Uuden Suomen toimittaja.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu