Kolme suomalaista kansanedustajaa avautui islamista

”Suomessakin annetaan tilaa sellaisille ’islam asiantuntijoille’ kuin Hämeen-Anttila, jonka ’opetukset’ rauhanuskonnosta ovat täysin harhautuneita.” (Teuvo Hakkarainen blogissaan 19.8.2013)

”Muslimit eivät usko Jeesuksen ylösnousemukseen. Kristinuskon ja luterilaisuuden keskeisimmän opinkappaleen mukaan muslimit eivät siis pelastu.” (Jussi Halla-aho blogissaan 13.8.2013)

”Boikotoi halal-lihaa ja sitä myyviä kauppoja, jos et hyväksy eläintä kiduttavaa elävältä teurastamista.” (James Hirvisaari Facebookissa 18.8.2013)

Tässä yllä on kolmen suomalaisen kansanedustajan tuoretta pohdiskelua liittyen islamin uskoon, muslimeihin ja vähän myös islamin suhteesta kristinuskoon. Kolmikko edustaa perussuomalaisten maahanmuuttokriittistä siipeä, joka näyttää aktivoituneen omilla uskontotulkinnoillaan parhaillaan käynnistyvään politiikan syksyyn.

Mikä maailmassa on ajautunut loppukesällä 2013 siihen asentoon, että jyrkistä puheista tunnettujen kansanedustajien kirjoitukset ovat taas islamin suhteen yltiökriittisen yleistäviä?

Onko Suomessa tai Euroopassa tapahtunut jotain merkittävää, joka on laukaissut kolmikon pohdinnat?  Ovatko kansainväliset vastajihadistit mahdollisesti aktivoituneet eurooppalaisilla areenoilla, ja vaikutteita poimitaan sieltä Suomeen vai mistä on kysymys?

Taustalla eivät taida olla ainakaan muslimivaltio Syyrian verinen sisällissota tai muslimivaltio Egyptin entistä kriittisempi tilanne ja niistä johtuva huoli sodan jalkoihin joutuneista kanssaihmisistä.

Kirjoittelun laukaisijana näyttää olevan vain tylsästi media ja motiivina omien kannattajien lämmittely sekä yleinen julkisuushakuisuus. Tämä Turun Sanomien melko raflaava ”äärijihadisti”-uutinen innosti nimittäin Hakkaraista, sillä hän viittaa blogissaan siihen. Halla-ahon innoittajana taas toimi Kirkko & kaupunki tällä moskeija-aiheisella kirjoituksellaan. Hirvisaari puolestaan on katsellut Youtubea, johon hän Facebookissa linkkaa.

Näistä kolmesta vain Hakkaraisen eilinen islamkirjoitus nosti kansallisen haloon. Uuden Suomen ylläpito poisti sen Puheenvuorosta tuoreeltaan sääntöjämme rikkovana niin kuin se tekee vastaaville teksteille jatkossakin.

Tässä muistin virkistämiseksi Uuden Suomen keskusteluohjeiden ensimmäinen kohta:

–    Älä esitä sukupuoleen, ikään, syntyperään, kieleen, uskontoon, vammaisuuteen tai muuhun henkilökohtaiseen ominaisuuteen liittyviä asiattomia viestejä.

Markku Huusko

Kirjoittaja on Uuden Suomen toimittaja.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu