Yle aliarvioi kansaa tyhmistävällä ruotsi-kyselyllään

Yleisradio on teettänyt verorahoillamme kyselyn, jonka tuloksia se on viikonloppuna laajalti uutisissaan toistanut. Yle kertoo nettisivuillaan, että alihankkijana käytetty tutkimusyritys kysyi yli tuhannelta ihmiseltä puhelimitse, pitäisikö ruotsin kielen olla vapaavalintainen kouluaine.

Kysymys on järjettömän yksinkertaistava ja haastateltavia aliarvioiva. Se kun ei ole ottanut huomioon, että ruotsin kieli voisi nimittäin olla vapaavalintainen jossain vaiheessa opintoja ja jossain vaiheessa ei.

Ruotsi voisi olla täysin vapaavalintainen oppiaine esimerkiksi ammattikoulussa ja lukiossa, mutta peruskoulussa ei. Tai voisi se olla jollain peruskoulunkin luokalla valinnainen ja jollain taas ei.

Toisaalta ruotsi voisi olla vapaavalintainen jossain osassa maata ja osassa ei – tai jossain kunnassa kyllä ja toisessa ei.

Yle haluaa jakaa kansaa kahtia tyhmistävällä ruotsi-kysymyksellään. Samaa tekevät jotkut poliittiset puolueet jumittumalla yhtä naurettaviin eipäs-juupas-asetelmiin.

Niin kauan kuin kysymys on noin pelkistävä kuin Ylen kyselyssä se on ollut, ei sisällöllinen keskustelu ruotsin kielen opiskelusta Suomessa etene yhtään mihinkään.

0
Markku Huusko

Kirjoittaja on Uuden Suomen toimittaja.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu