No, No, Nokia

Nokian puhelimet ovat käyneet yhtiön kriisin aikana Suomessa edelleen hyvin kaupaksi, vaikka suurimmassa osassa maailmaa kauppa on nuupahtanut. Monella minunkin tutullani on isänmaallisista syistä sellainen.

Nyt tuo isänmaallinen syy on kadonnut Nokian päätettyä myydä puhelimensa Microsoftille.

Ensin – jo lähes parikymmentä vuotta sitten ¬–  meni Nokian omistus ulkomaille. Sen jälkeen loppui puhelintuotanto Suomessa ja nyt menee koko puhelinbisnes.

Verkot jäävät ja vähän muuta toimintaa. Verkoissa Nokia kilpailee muun muassa ruotsalaisjätti Ericssonin kanssa. Ruotsalaiset luovuttivat puhelinpelin jo aiemmin, kun eivät niiden kanssa onnistuneet.

Päivä on Suomen teollisuudelle historiallinen ja dramaattinen. Sen maailmanlaajuisesti tunnetuin tarina on saanut päätöksen.

Microsoft on varmaan yhtä hyvä koti Nokian puhelimille kuin mikä tahansa muu globaali jättiläinen. Se kohtelee Suomeen jääviä tuhansia työpaikkoja todennäköisesti samalla tavalla kuin muutkin – vaikkapa kiinalaiset – olisivat kohdelleet. Näillä työpaikoilla ei ole enää mitään kansallista itseisarvoa, jos niillä enää moneen vuoteen on muutenkaan ollut.

Tämän jutun päällä olevan otsikon kirjoitin 1990-luvun alussa Kauppalehden pörssikatsaukseen. Se osoittautui naurettavaksi jo parin vuoden kuluttua. Toivottavasti näin käy nytkin, ja kutistunut yhtiö onnistuu luomaan taas joskus tuhansittain uusia työpaikkoja Suomeen.

0
Markku Huusko

Kirjoittaja on Uuden Suomen toimittaja.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu