Marko Ahtisaaren syyllistäminen on halpahintaista

Helsingin Sanomien ja Ilta-Sanomien printeissä oli tänään analyysit Nokian epäonnistumisesta matkapuhelimiensa kanssa. Toinen niistä oli hyvä ja asiantunteva, toinen lehti keskittyi yhden ex-nokialaisen suulla yhden henkilön syyllistämiseen.

Hyvästä vastasi Helsingin Sanomien pitkän linjan toimittaja Juha-Pekka Raeste. Hän nosti erinomaisesti esiin sen, kuinka Samsung valitsi aikoinaan älypuhelimissaan useamman käyttöjärjestelmän taktiikan ja pääsi siten voittajan – Googlen Androidin – kelkkaan.

Nokia puolestaan yritti omaa järjestelmää ja törmäsi seinään.

Nokia olisi voinut tehdä saman kuin Samsung, mutta siihen olisi tarvittu nöyryyttä.

Raeste pohtii vuotta 2011 ja silloin tehtyä Windows-ratkaisua. Ei onnistunut sekään, mutta ratkaisevat strategiavirheet oli tehty Jorma Ollilan johtamassa hallituksessa jo 2007 – 2010. Windows oli pakon edessä tehty hätäratkaisu, mutta ennen sitä peli oli jo käytännössä pelattu.
 
Apple oli jyrännyt iPhonella sovelluksineen vuodesta 2007 ja Samsungin Android-valinta Galaxy-puhelimiin liittyvine sovelluksineen oli alkanut tuottaa jo makoisaa hedelmää.

Nokia ei saanut Lumia-puhelimen sovellusekosysteemiä (musiikkitarjontaa jne.) riittävän nopeasti kuluttajille houkuttelevaksi. Se keskittyi puhelimen hyvään kameraan, mikä ei riittänyt.

Nokian kohtalokkaan räpistelyn yhteydessä tulee muistaa, miten iPhone on suora jatko menestyneelle musiikkilaitteelle iPodille ja että Android on Googlen, joka omistaa maailman valloittaneen musapalvelun Youtuben. Kuka tietää juuri mitään Nokian Ovi-palvelusta, jolla maailman kuluttajien sielut piti Suomesta valloittaa?

Raudassa Nokia ei ilmeisesti epäonnistunut. Lumia sai kansainvälisiä muotoilupalkintoja ja sen ulkonäköä hehkutettiin ainakin joissain jutuissa myös maailmalla.

Tästäkin huolimatta Ilta-Sanomat syyllistää tänään halpahintaisesti Marko Ahtisaaren ja hänen vuodesta 2009 johtamansa muotoiluosaston kannen otsikolla: ”Johti Nokian muotoilua – Näin Marko Ahtisaari epäonnistui”.

IS:n julkkishenkilökeskeisen jutun rakennuspuina on kaksi entistä nokialaista – vuonna 2006 firmasta lähtenyt pitkäaikainen muotoilujohtaja Frank Nuovo ja organisaatiossa alempana ollut innovaatiopuolen mies Juhani Risku. Jälkimmäistä on haastateltu laajasti.

Nokiasta vuonna 2009 lähtenyt – ja silloin Lappiin muuttanut – Risku on Suomen ”virallinen Nokia-kriitikko”. Hänkin oli mukana silloin, kun yhtiön matkapuhelinkriisin siemenet kylvettiin.

Markku Huusko

Kirjoittaja on Uuden Suomen toimittaja.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu