Bono ja Kimi, kansallissankarit?

Maailman tunnetuimpiin ja rikkaimpiin kuuluva rokkari, U2-bändin keulahahmo Bono, kiertää talouskriisin syövereissä pyörivän Irlannin veroja. Hän on siirrellyt bisnestensä tuloja Hollantiin, maahan, joka on tunnettu järjestelmästä, jonka avulla kansainväliset yritykset selviävät verottajan kanssa alhaisin prosentein.

Bono antoi hyväntekeväisyysoperaatioihinsa, valtaapitävien kanssa hengailuun ja vähän veroihinkin liittyvän laajan haastattelun Guardianille/Observerille.

Irlantilainen perusteli verojen välttelyä valtionsa verofilosofialla eli kyllä alhaisesta yritysverotuksesta tunnetussa Irlannissa ymmärretään sitä, että yritykset jahtaavat mahdollisimman alhaisia prosentteja. Joskus ne prosentit vaan sattuvat löytymään jopa muualta kuin Irlannista.

–  Verokilpailukyky on nostanut maamme köyhyydestä… U2 on täydessä harmoniassa hallituksemme filosofian kanssa, Bono selitteli tekopyhästi.

Olisi jättänyt mieluummin perustelematta.

Verokeskustelu velloo siis muuallakin kuin ankarasti alijäämäisessä Suomessa, jossa pohditaan uusia keinoja myös rikkaiden sijoittaja-yrittäjien kurmoottamiseen. Jos ruuvia kiristetään liikaa, saattavat isänmaallisimmatkin heistä alkaa käyttäytyä samalla tavalla kuin kimiräikköset, nuo kotimaisen verottajan ulottumattomissa jo pitkään eläneet kansalliset ikonit.

0
Markku Huusko

Kirjoittaja on Uuden Suomen toimittaja.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu