Itävallassa jytkähti euroskeptisesti

Oikeistopopulistit rynnistivät eilisissä Itävallan vaaleissa. Kyseessä oli eräänlainen euroskeptinen ”jytky”.

Itävallan ”perussuomalaiset” eli vapauspuolue FPÖ napsi Heinz-Christian Strachen johdolla yli 21 prosenttia äänistä, enemmän kuin Timo Soinin perussuomalaiset 19 prosentin jytkyssään vuonna 2011. Kohtalo on kuitenkin sama eli vaalivoitto ei näytä riittävän hallituspaikkaan.

Paikalliset hallituspuolueet, demarit eli SPÖ ja ”kokoomuslaiset” eli ÖVP, saivat tämän hetken tiedon mukaan yhdessä nippa nappa enemmistönsä ja päässevät halutessaan jatkokaudelle.

Suomessa jytky on vasta pari vuotta vanha ilmiö, mutta itävaltalaisesta oikeistopopulismista tuli käsite jo 1980-luvun lopussa, kun FPÖ suututti Jörg Haiderin johdolla puoli Eurooppaa. Haiderin aikana sikäläisten oikeistopopulistien kärkiteemana oli maahanmuuttokriittisyys, joka on nyt muuttunut jonkinlaiseksi ”pro-itävaltalaisuudeksi”.

Näissä Itävallan vaaleissa puri etenkin euroskeptisyys, vaikka maan taloudella ja menee hyvin ja siellä vallitsee lähes täystyöllisyys. Kun yhteen lasketaan kolme euroskeptistä puoluetta – FPÖ, BZÖ ja Team Stronach – oli yhteiskannatus peräti runsaat 30 prosenttia. Vastapainoksi tosin vahvasti eurohenkinen NEOS sai vajaan viiden prosentin kannatuksen.

Kovasti puhuttanut tekijä vaaleissa oli liikemies Frank Stronachin ympärille kasattu ryhmä, joka on vaatinut Itävallan eroa eurosta. Esimerkiksi maahanmuuttokriittisyys ei ole tuon oikeistopopulistisen ryhmän juttu taas lainkaan.

Markku Huusko

Kirjoittaja on Uuden Suomen toimittaja.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu