Laura Räty ja Raimo Vistbacka, Kevan amatöörit

Viimeistään Raimo Vistbackan (ps.) kielitaidottoman munimisen Hongkongissa ja Laura Rädyn (kok.) epäluottamussooloilun pitäisi osoittaa se, että Kevan hallitus koostuu noihin tehtäviin kovin huonosti sopivista ihmisistä – poliitikoista.

Kevan, entisen Kuntien eläkevakuutuksen, olisi syytä siirtyä tähän päivään. Jos hallintoa ei muuteta, kohu seuraa säännönmukaisesti toistaan: neljä vuotta sitten Kevasta lähdön saaneen Markku Kauppisen (kesk.) ja saman puolueen Merja Ailuksen (tässä vaiheessa ei tiedetä, saako hän potkut) kaltaiset suhmuroinnit jatkuvat, ja heitä pienempipalkkaiset poliitikot kielivät niistä julkisuuteen.

Hallinnon muutos tarkoittaisi työeläkeyhtiö Ilmarisen ja työeläkeyhtiö Varman kaltaista mallia, jossa hallitusta johtaa bisneksessä kunnostautunut henkilö, Ilmarisen tapauksessa tällä hetkellä UPM:n toimitusjohtaja Jussi Pesonen ja Varmassa Rautaruukin toimitusjohtaja Sakari Tamminen. Näiden yhtiöiden hallituksissa on muutenkin yllin kyllin talousalan ammatti-ihmisiä ja hallintokäytäntöjen tuntijoita, joiden pitäisi osata valita kansalaisten eläkemiljardeista huolehtimaan oikeanlainen toimitusjohtaja ja pystyä katsomaan hänen tekemistensä perään.

Puheenjohtaja Laura Rädyn esiintulo Ailus-epäluottamuksensa kanssa oli poliittinen manööveri ja bisnesnäkökulmasta epäammattimainen teko. Kuvitelkaapa jossain työeläkeyhtiössä jokin vastaava operaatio. Ei äkkiä tapahtuisi, sillä bisneksessä toimitusjohtaja nauttii tai on nauttimatta koko hallituksen luottamusta. Jälkimmäinen tarkoittaa erottamista.

Kevan hallitusta ennen Rätyä johtanut Sampsa Kataja (kok.) oli yhtä lailla heikko puheenjohtaja päästäessään toimitusjohtaja Ailuksen touhuamaan etuisuushalujensa kanssa miten tahtoi.

Muistaa pitää, että Kevassa on hallituksen päällä laaja valtuuskunta ja virkamiestoimitusjohtaja, mikä tekee sen vielä enemmän hallintokummajaiseksi ainakin viiteryhmässään. Virkamiestä ei voi potkia pihalle luottamuspulan takia samaan tapaan kuin yksityisessä yhtiössä.

Keva huolehtii kunta-alan, valtion, kirkon ja Kelan henkilöstön eläkeasioista. Se hoitaa noin 1,3 miljoonan julkisen sektorin työntekijän ja eläkkeensaajan työeläkepalveluita. Vuoden 2012 lopussa Kevan sijoitusten markkina-arvo eli sijoitettujen varojen määrä oli noin 34,4 miljardia euroa.

Miten tuollaisen jättiorganisaation hallinto voi olla täynnä amatöörejä?

Jottei menisi ihan Kevan kanssa samalla toimialalla olevien työeläkeyhtiöiden kehumiseksi, on sielläkin ökyilevää maan tapa -ajattelua, mistä maukkaimman hedelmän ovat poimineet Varman toimitusjohtaja Matti Vuoria ja Ilmarisen virkaveli Harri Sailas.

Kansanedustaja Ben Zyskowicz (kok.) on oikeassa sanoessaan, että työeläkelaitosten johtajien palkkioita olisi syytä kohtuullistaa. Ei noista yhteisen edun vuoksi tehtävistä töistä kuuluisi maksaa kenellekään 600 000 – 700 000 euroa vuodessa. Joku hyvin pätevä ja tehtävään sopiva henkilö tekisi nuo työt varmasti puolella palkalla, pienemmälläkin.

Markku Huusko

Kirjoittaja on Uuden Suomen toimittaja.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu