Merja Ailus sai potkut – kuka on seuraava?

Poliittisin perustein virkaan nimitetty keskustalainen Kevan toimitusjohtaja Merja Ailus ilmoitti erostaan perjantaina. Hän erosi itse, mutta sai käytännössä potkut, koska ei ollut nauttinut enää moneen päivään Kevan hallituksen kokoomuslaisen puheenjohtajan luottamusta.

Puheenjohtaja Laura Räty ilmaisi epäluottamuksensa viikko sitten tiistaina, saman päivän iltana, kun Ilta-Sanomat oli julkaissut jutun Norjasta saaduista lapsilisistä, jotka olivat menneet Ailuksen norjalaiselle tilille.

Se oli lopulta se toinen asia, jotka Räty mainitsi epäluottamuksen syyksi. Toinen oli hankintalaki, jota Ailuksen työsuhdeauton hankinnassa oli Kevassa ehkä kierretty.

Kumpikin Rädyn mainitsema syy jää ilmaan puhumattakaan yleisemmistä viittauksista Ailuksen ”arvostelukykyyn”. Lapsilisät liittyvät henkilökohtaiseen elämään, eikä niiden kohdalta ole löytynyt tarkoituksellista vilpillisyyttä.

Kevan hallintojohtaja Tapani Salmi puolestaan kertoi tässä Talouselämän jutussa Kevan työsuhdeautojen hankinnan käytännöistä, joita pidettiin aivan normaaleina. ”Emme ole tienneet toimineemme hankintalain vastaisesti”, hän sanoi, eikä ole myöskään kiistatonta, että näin olisi tapahtunut.

Tosiasia on, että julkinen höykytys teki Ailuksen jatkon mahdottomaksi. Kamelinselän näyttää ajoituksen perusteella katkaisseen lapsilisäkysymys, joka oli jo melko kaukana siitä työsuhdeasunnosta, josta mediakohu lähti monta päivää aikaisemmin liikkeelle.

Kohun aikana media avasi kansalaisille yhden työurallaan pärjänneen ihmisen elämäntavan autoineen ja asuntoineen. Elitistiseltähän se kuvissa näytti. Rääppiäisissä puitiin myös hänen yksityiselämäänsä avioeroineen.

Ailus ihmetteli eilen tv:ssä Ylen Arto Nybergin show’ssa tsunamia, joka häneen oli iskenyt. Kansanvallassa näitä tsunameja iskee yltäkylläisyydessä elävään poliittiseen ja taloudelliseen eliittiin säännöllisin väliajoin.

Talouskurjuudessa asetelmat jyrkkenevät. Levikkiluvuista huolestunut media toimii oikeudenmukaisuuden puuskassaan kansan ahdistuksen tulkkina. Kaikki inhoavat kilpaa poliittisia virkanimityksiä. Kuka on seuraava?

Markku Huusko

Kirjoittaja on Uuden Suomen toimittaja.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu