Miten kannattaa blogata? Tässä esikuvia

Kirjasin vuoden 2014 alkamisen kunniaksi ajatuksiani hyvästä bloggaamisesta. Laitoin myös linkkejä Puheenvuorosta ja Vapaavuorosta lukemiini esimerkillisiin tapauksiin.

1. Kannattaa otsikoida blogikirjoitus napakasti ilman turhia kommervenkkejä. Versaalia eli isoja kirjaimia ei pidä käyttää eikä kannata laittaa pistettä otsikon loppuun, koska se ei ole Suomessa ollut  vuosikymmeniin tapana. Huutomerkin käyttämistä otsikossa kannattaa myös aina miettiä kahteen kertaan. Tässä on hyvä blogiavauksen otsikko.

2. Liian pitkä blogiavaus ei kannata. Jos pyrkii purkamaan koko maailman yhteen blogitekstiin, karkoittaa usein lukijat. Liiallisten lihavointien ja muotoilujen käyttö edistää harvoin luettavuutta. Hyvä bloggaaminen on keskustelua, ei loputtomien jeremiadien julistamista tai opinkappaleiden puuduttavaa siteeraamista. Tässä bloggaaja käy hyvää keskustelua.

3. Jos lukija ei otsikon ja kolmen kappaleen jälkeen oikein ymmärrä, mitä kirjoittaja haluaa sanoa, ei hän sitä todennäköisesti saa tai yritä saada senkään jälkeen selville. Joskus vain muutama kappale ja jokunen linkki aiheeseen liittyen on hyvä blogiavaus. Tässä on napakka blogiavaus.

4. Kuvaa kannattaa käyttää, kun se on mahdollista ja bloggaukseen sopivaa, mutta oikeudesta käyttää kuvaa pitää aina olla täysi varmuus. Jos kuva löytyy Googlen kuvahaulla, se ei tarkoita, että sitä on oikeus käyttää. Kuvaan kuuluu laittaa myös lähde.Tämä bloggaus on erityisen kuvalähtöinen.

5. Lähteisiin viittaaminen linkillä suoraan tekstistä on vakuuttavaa, koska siten lukija tietää, mistä pohja esimerkiksi jollekin faktana esitetylle asialle on ammennettu. Liiallisuuksiin linkittelyä ei pidä kuitenkaan viedä, eikä esimerkiksi valtavien linkkihässäköiden rakentelu tekstin loppuun palvele lukijaa. Tässä bloggauksessa on vahvaa linkittelyä lähteisiin.

6. Monta blogiavausta yhdessä päivässä on liikaa. Jos pyrkii avaamaan jokaisesta maailman asiasta keskustelun, voi käydä niin, ettei pysty yhteenkään oikeaan avaukseen, eikä ainakaan ehdi keskustella niistä kaikista. Joku voi pitää suurta avausmäärää myös häiritsevänä. Siis, yksi ajankohtainen avaus per päivä on ahkerallekin bloggaajalle jo kova tahti. Tässä on ahkeran bloggaajan hetkeen tarttuva bloggaus.

7. Kannattaa noudattaa käyttämänsä blogipalvelun sääntöjä. Tässä ovat Uuden Suomen keskusteluohjeet.

8. On fiksua jakaa kirjoitukset kaikkialle sosiaaliseen mediaan, jos haluaa maksimoida lukijamäärät. Puheenvuorosta ja Vapaavuorosta ne on helppo jakaa kunkin blogitekstin alla olevien painikkeiden avulla. Kannattaa jakaa kavereidenkin kirjoituksia.

Jotain unohdin. Saa täydentää.

Markku Huusko

Kirjoittaja on Uuden Suomen toimittaja.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu