”Vladislavin” härskit jutut

Kun kansainvälinen kriisi kärjistyy, kärsii ensimmäiseksi totuus. Tilalle astuu propaganda.

Näin näyttää käyneen myös Ukrainan kriisin tapauksessa, sillä etenkin venäläisen valtiollisen median juttuihin on tullut hurjia sävyjä. Yksittäisten nimettömien henkilöiden suuhun on pantu monenlaisia tarinoita niin Ukrainan pääkaupungin Kiovan tapahtumista kuin myös Krimin niemimaan tapahtumista.

”Vladislav” kertoo Voice of Russialle, kuinka kymmenet amerikkalaiset ja saksalaiset palkkasoturit ovat olleet näkyvässä roolissa Kiovan Maidanin aukiolla. Rajummaksi tarina muuttui, kun tämä ”todistaja” kertoi, että Kiovassa hakattiin ihmisiä ja joitain henkiöitä ”vietiin kellariin ja ammuttiin päähän”.

Kiovalaisella aukiolla riehuisi jutun mukaan ihmisiä lähinnä huumepäissään ja humalassa.

Toisen venäläisen verkkopalvelun, Russia Todayn, yksi päätarina on ollut se, kuinka ukrainalaiset sotilaat vaihtavat sankoin joukoin venäläismielisten puolelle Krimin niemimaalla.

– Puolenvaihto sujui täysin rauhallisesti ilman yhtään laukausta, RT kirjoitti. Tässäkin viitataan nimettömän lähteen antamaan kuvaukseen. Tästäkään aiheesta ei läntisessä mediassa ole näkynyt vastaavia juttuja.

Myös Uudessa Suomessa blogia pitävää Juhani Putkista on esitelty venäläismediassa ”nationalistien kouluttajana”. Mies on kiistänyt asian.

Venäjän käynnistämästä propagandamyllystä on kirjoittanut tänään muun muassa ranskalainen uutistoimisto AFP.

Markku Huusko

Kirjoittaja on Uuden Suomen toimittaja.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu