Suomi ottaa nyt kantaa – jopa Ukrainan väreissä

Ukrainan tapaus on osoittanut, että Suomi on siirtynyt ulkopolitiikassaan uuteen vaiheeseen. Maamme johto ottaa aiempaa selvemmin ja nopeammin kantaa yhtenäisessä linjassa muiden demokraattisten länsimaiden kanssa.

Ennen Suomessa vannottiin puolueettomuuspolitiikan ja Paasikiven-Kekkosen linjan nimeen. Neuvostoliiton ja Venäjän arvostelua vältettiin. Vielä Venäjän ja Georgian välisen sodan aikana vuonna 2008 presidentti Tarja Halosen muistetaan puhuneen ”hätkähdyttävästä ilmiöstä”, johon naapurimaamme osallistuu.

Nyt kun tasavallan presidenttinä ja Venäjän-politiikan johdossa on Sauli Niinistö, ovat puheet hänen näköisiään. Niinistö sanoi kriisin kärjistyessä viime sunnuntaina suoraan, että ”Venäjän toiminta Krimillä on vastoin kansainvälistä oikeutta”.

Presidentti Niinistö ja valtioneuvoston ulko- ja turvallisuuspoliittinen ministerivaliokunta ilmoittivat samana päivänä, että ”Venäjän sotilaalliset toimet loukkaavat Ukrainan alueellista koskemattomuutta ja itsemääräämisoikeutta. Pyrkimystä Krimin alueen haltuun ottamiseksi ei voida hyväksyä.”
 
Silmin havaittavinta kannanottoa on tullut puolustusministeri Carl Haglundilta (r.). Hän otti kantaa Ukrainan itsemääräämisoikeuden puolesta sonnustautumalla eilen kravattiin, jossa olivat Ukrainan lipun värit. Hän ei myöskään tavannut eilen ulkopoliittiselta johdolta saamiensa ohjeiden mukaisesti Venäjän puolustusministeriä, koska se olisi voitu tulkita jossain Venäjän tukemiseksi Ukrainan asiassa.

Kravattiasiaa ja myös linjanvetoa venäläisministerin tapaamisen kohdalla kummasteli eilen keskustan Suomenmaa-lehden verkkosivuilla valtiotieteiden tohtori Pekka Perttula.

”Onko meillä nyt sukupolvi, joka ottaa asioihin kantaa kravateilla ja twiiteillä?”, Perttula kyselee. Keskustalaisvaikuttaja kysyy myös, olisiko venäläisen tapaaminen tässä tilanteessa todella leimannut Suomen ja hän jatkaa maalaisliittolaista eli keskustalaista Kekkosta siteeraten, että ”Suomi ei ole tuomari, vaan lääkäri”.

Ruotsissa sen sijaan on kohistu jopa Venäjän myötäilystä, kun pääministeri Fredrik Reinfeldt antoi Ruotsin radiolle kommentin, jossa hän totesi Venäjän toiminnan Krimillä olevan jossakin määrin ymmärrettävää. Tosin hän paikkasi myöhemmin, että Venäjän toiminta Ukrainassa on kansainvälisen lainsäädännön ja YK-säännösten vastaista.

 
 

Markku Huusko

Kirjoittaja on Uuden Suomen toimittaja.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu