Suomen 10 vaaran merkkiä + 1 hyvä uutinen

Suomen hallitus valmistautuu runsaan viikon päästä alkavaan kehysriiheen rajun paineen alla. Kasasin tähän viime viikkojen uutissatoa, kymmenen huonoa ja yhden hyvän. 

Merkit ovat vaaralliset; miinusmerkit ovat isoja niin teollisuudessa, kaupassa kuin taksipalveluissakin.

1. Suomen teollisuustuotanto laski tammikuussa 2014 edellisvuodesta yli 7 prosenttia, sähkö- ja elektroniikkateollisuudessa peräti 23 prosenttia. Teollisuustuotanto on nyt vähentynyt yhtäjaksoisesti toista vuotta.

2. Suomen tavaraviennin arvo notkahti tammikuussa 2014 viime vuodesta 9 prosenttia. Kauppatase oli entistä alijäämäisempi.

3. Erittäin heikko tilanne Suomen vähittäiskauppamarkkinoilla jatkui tammikuussa 2014. Esimerkiksi Stockmannin tavarataloryhmän liikevaihto laski Suomessa viime vuodesta 7 prosenttia.

4. Rakentaminen on Suomessa supistunut jo seitsemän vuosineljännestä peräkkäin. Rakennusteollisuus RT:n mukaan tänäkään vuonna ei ole luvassa kasvua.

5. Konkurssien määrä nousi Suomessa viime vuonna lähes 6 prosenttia. Henkilökunnan määrä konkurssiin haetuissa yrityksissä oli kaikkiaan 15 637, mikä on 10 prosenttia enemmän kuin edellisvuonna.

6. Taksikyydit putosivat viime vuonna 7 prosenttia. Kasvua ei ole näköpiirissä. Suomalaiset käyvät entistä vähemmän ravintoloissa. 

7. Kotimaisesta kulutuksesta riippuvaisten suurimpien media-alan yritysten osakekurssit ovat tulleet vuodessa 25 – 35 prosenttia alas. Tämä kertoo mainosrahan niukkuudesta keskellä alan murrosta.

8. Omakotitalojen hinnat ovat laskeneet vuodessa 11 prosenttia pääkaupunkiseudulla. Nokia-ilmiön haihtuminen näkyy talomarkkinoilla. 

9. Julkinen velka Suomessa kasvaa kasvamistaan. Valtio ja kunnat joutuvat tekemään uusia säästöpäätöksiä. Veronkorotuksia on tehty monessa kunnassa, mikä heikentää ostovoimaa entisestään.

10. Suomen taloutta pönkittäneen venäläisen turismin näkymät ovat heikentyneet ruplan arvon laskun ja osin myös Ukrainan tilanteen vuoksi. Viisumeja on haettu Venäjältä Suomeen alkuvuonna 2014 noin 15 prosenttia vähemmän kuin viime vuonna.

Ja sitten vielä se hyvä uutinen, ettei menisi ihan synkistelyksi: UPM investoi 160 miljoonaa euroa Kymin sellutehtaaseen Kuusankoskella. Tämä ilmoitus on teollisuuden mukaan ollut aivan liian pienellä Suomen mediassa. Ihan kiva, mutta Suomen näkymien kokonaiskuvaa se ei muuta.

Markku Huusko

Kirjoittaja on Uuden Suomen toimittaja.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu