Kataisen hallitus oikeistolaistui

Kun Paavo Arhinmäen vetämä vasemmistoliitto on jättänyt Kataisen hallituksen, on sen puoluepohja kutistunut viiteen: kokoomukseen, sosialidemokraatteihin, vihreisiin, kristillisdemokraatteihin ja RKP:hen.

Kansanedustajia hallituksella on nyt takanaan 111, kun heitä vasemmistoliiton mukana ollessa oli vielä 123. Se on edelleen selkeä enemmistöhallitus.

Kristillisdemokraatit pelasivat oman pelinsä siten, että he odottivat, mitä SDP tekee ja hyväksyivät kehysriihen ratkaisut vasta sitten. Se kuuluu herättäneen hymähtelyä neuvotteluja läheltä seuranneissa tahoissa.

SDP halusi vasemmistoliiton väkisellä hallitusporukkaan keväällä 2011 Jyrki Kataisen hangoiteltua vastaan. Nyt näiden kahden vasemman laidan puolueen ero tuli kehysriihessä hyvin selväksi.

Jatkossa piirun verran oikestolaisempaa hallitusta vastaan hyökätään avoimin kortein niin populistisen oikeiston kuin vasemmiston taholta.

Keskustan Juha Sipilän pitää puolestaan alkaa profiloitua uudelleen oppositiopoliitikoksi ja unohtaa edessä jo häämöttänyt pääministeriys. Muuten hän jää Timo Soinin ja Paavo Arhinmäen sanallisen ärhäkkyyden varjoon.

Hallituksesta demareiden ja vihreiden voi kuvitella osuvan erityisen usein oppositoon siirtyneen vasemmiston hampaisiin. Ydinvoimapäätös on vihreille mahdollisesti – joidenkin mielestä varmuudella – se paikka, kun siellä joudutaan tekemään vasemmistoliitot ja pudotetaan Kataisen hallitus niukaksi 101 kansanedustajan enemmistöhallitukseksi.

Sillä hallituspohjalla ei isoja päätöksiä enää tehdä. Tosin näyttää siltä, että tämä kehysriihi oli Kataisen hallituksen viimeinen suuri yhteinen päätöstaisto.

Ylipäätään Katainen saa olla erittäin tyytyväinen, että hänen hallituksensa taival vielä jatkuu.

Markku Huusko

Kirjoittaja on Uuden Suomen toimittaja.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu