Kataisen hallituksen typerääkin typerämpi teko

Suomen hallitus teki monta
viisasta päätöstä ja yhden täyden typeryyden viime viikon kehysriihessään. Se
typeryys on lapsilisien leikkaaminen. Lapsilisien leikkaaminen on hölmöä vähintään kolmesta syystä.
Ensinnäkin 7 euron niistäminen
yksilapsiselta perheeltä ja liki 26 euroa kolmilapsiselta on typerää. Se ei ole
sitä niiden mielestä, joille 7 tai 26 euroa kuukaudessa ei merkitse mitään, mutta kaikkien
muiden mielestä on.
Toiseksi lapsilisien
niistämisellä hallitus ei voita mitään. Noin 100 miljoonaa euroa on
hyttysenjätös valtion yli 50 miljardin euron budjetissa. Sen verran budjetin tasapainoon vaikuttaa
kansantuotteen pikkuriikkisinkin muutos, mikä on Suomesta riippumatonta
arpapeliä.
Mitään uskottavuutta lapsilisien leikkaamisella ei lisätä Suomen valtion kansainvälisiin
lainoittajiin tai luottoluokittajiin päin.
Kolmanneksi hallitus teki
typeryyden itsensä kannalta. Jyrki Kataisen (kok.) hallitus leimautui lapsiperheitä
riistäväksi hallitukseksi. Tämän oppositio ja sitä myöten äänestäjät muistavat
keväällä 2015.
Lapsilisähölmöilyllä sinetöidään tilaisuuksissaan vasemmistolaislauluja jostain syystä yhä laulavan SDP:n kurjaakin kurjempi lähtöasetelma tulevissa eduskuntavaaleissa.
Helpointa olisi ollut nostaa vain alvia tai muita veroja. Se ei olisi vedonnut niin paljon tunteisiin, kuin jokin lapsilisä.
Toisaalta lapsilisien leikkaaminen on helppoa verrattuna vaikkapa johonkin kulttuuritukien leikkaamiseen. Sieltä jos leikataan, niin johan on kadut täynnä taiteilijoita valtaamassa katuja ja protestoimassa.
Ilmoita asiaton viesti
Virkamiehillä on loppunut mielikuvitus säästökohteita ja uusia verotulovirtoja etsiessään. Hallituksen pääpuolueissa ei kenelläkään ole tämän asian kohdalla kellot soineet.
Päätös lapsilisien leikkaamisesta ei koske ministerien enemmistöä, raportoi Ilta-Sanomat eilen. Kataista se kyllä koskee, mutta hänen tuloillaan merkitys on suhteellisen vähäinen.
http://www.iltasanomat.fi/perhe/art-1288672081799….
Ilmoita asiaton viesti
Puuttuu ne oikeasti rohkeat ratkaisut kun yritetään samalla miellyttää äänestäjiä. Oma osuutensa on myös medialla, joka nostaa esille tällaiset pienet leikkaukset niin vahvasti. Jotainhan on tehtävä ja aika pienet nuo leikkaukset lapsilisiin loppupeleissä on. Suurimmalla osalla tuo ei vaikuta arkeen mitenkään.
Ilmoita asiaton viesti
Suurin osa on suurin osa, mutta sitten ovat he, joihin se vaikuttaa. Ja heihin vaikutus on todellinen.
Ilmoita asiaton viesti
No tässä taloustilanteessa en näkisi ongelmana sitä, että ne kaikkein heikkotuloisimmatkin voisivat auttaa tuon 7 euron verran kuukaudessa. Toki olisi parempi jos ei tarvisi, mutta vastuuton politiikkaamme on meidät ajanut tähän tilanteeseen.
Jokainen lapsilisistä valittava ja hallituspuolueita äänestänyt voi myös miettiä että on antanut tukensa miljardien eurotakaus huijaukselle. Tämä on se hinta, mikä siitä nyt maksetaan.
Ilmoita asiaton viesti
Vain banaani päivässä.
Tai kuten Merja Kyllönen sanoi: kengät. Sunnilleen pari paria sillä pikkusummalla saisi.
Ilmoita asiaton viesti
Se vaikuttaa jonkun arkeen, mutta se ei vaikuta juurikaan valtion menoihin.
Uskallan väittää, että suurin osa lapsilisistä menee suoraan kulutukseen, ja se lisää kysyntää. Verot palautuvat muiden toimijoiden tuloina ja kulutusveromuotoisina maksuina (ml. palvelumaksut).
Osaltaan rahoja kohdennetaan aivan väärin. Meillä on lapsiasiainvaltuutettu komppanioineen, mutta ei juurikaan julkisessa virassa olevia kodinhoitajia, jotka voisivat helpottaa niiden perheiden jaksamista, missä on lapsia ja nuoria. Tämä nyt vain näin esimerkinmuotoisesti.
Ilmoita asiaton viesti
Silloin kuin kodinhoitajia vielä oli heidän avalla vältettiin lukemattomia huostaanottoja.
Ilmoita asiaton viesti
Kodinhoitajia olemme kaikki. Toivottavasti.
Ilmoita asiaton viesti
Ei ole lapsiasiavaltuutettua kun lähti nostelemaan,ei perse kestänyt merivettä.Uutta ei tietääkseni ole valittu(??)kun keskustan poliittisin ansioin virkaan nimettu sai tarpeekseen. Ei sillä että siellä firmassa asiat olisivat mihinkään edenneetkään.
Kunhan papereita pyörittivät ja siunailivat kuinka on duuni kovaa..Ei ollut riittävästi henkilökuntaa,kuulemma.
Eli sama tauti kuin muissakin perheiden asioita ”ajavissa”firmoissa.Siellähän ne tuhannet valitukset makaavat aluehallintovirastossakin jne. Tosin puolue taustat ja muutkin taustat ovat mielenkiintoisia näillä johtajiston hepuilla..
Ilmoita asiaton viesti
Olet oikeassa nykyiset politiikot ovat talouspelossa ja idän ongelmien kanssa koloissaa olevia kaneja, mutta on siellä vielä toivoa paremmasta.
Nytten tarvitsisimme röyhkeitä päätöksiä henkilöiltä jotka eivät vielä ole liian syvälle vaaliraha härdelliin sotkeutuneita ja näkevät mikä tilanne Suomessa oikeasti on.
Itse näen että verotus pitäisi muuttaa niin että se kannustaisi työhön, mutta minulla se tarkoittaa 1700€ palkkaa (vero% 25% muuten tulee mätkyt).
Lapsilisien leikkaus perusteluissa itseäni huvitti maininta (joko poliitikko tai median edustaja sanoi näin) että ”lapsilisät ovat lapsen rahaa johon ei saa koskea”, itse en edes nähnyt penniä tai edes senttiäkään omista lapsilisistäni koska ne menivät 100% perheen peruskuluihin esim. ruoka, asuminen ja vaatetus.
Itse näkisin että jos on pakko koskea siihen niin miksi ei laiteta maksuun samalla tavalla kuin asumistuki, siinä on rajat ja se joustaa sekä siinä on maksimi summa minkä jälkeen ei tukea enään tipu. Ei se ole hankalaa jos haluaa, osaa ja ymmärtää, mitä tavallinen kuluttaja, lapsiperhe, nuori tai lapsi haluaa/tarvitsee elämässä.
Ilmoita asiaton viesti
Kyllä kääntämättömiä kiviä on. Säätiöt verolle. AY-jäsenmaksun verovähennyspois. Turhat TEKES tuet.
Ilmoita asiaton viesti
Kukapa virkamies menisi ehdottelemaan oman palkkansa laskemista.
Kaikkihan tietävät että juuri sillä ratkeaisi koko talousongelma. Muut lääkkeet on annettu EU:n lääkekaappin eikä niitä sieltä takaisin saa.
Ilmoita asiaton viesti
Voihan olla niin, että poliittinen päätös on tässä esitetyn skenaarion mukaisesti vain sokean harkitsemattomasti seurannut viranomaisvalmistelua; toisaalta taas kyseinen viranomaisvalmistelu lienee tunnollisesti toteuttanut poliittista toimeksiantoa. Onkohan tämän toimeksiannon sisältö julkista tietoa?
Yksityiskeskusteluissa on ollut esillä sellainenkin vaihtoehto, että tämä päätös voisikin palvella tekijöidensä tarkkaankin harkittuja ”yksilöpoliittisia” tavoitteita: jos EU etsii säästökuureille valvojia, niin poliittisesti epäsuosittujen säästöpäätösten tekeminen omassa maassa voisi olla tällaisten valvojien vakansseja täytettäessä hakijoille jokseenkin parasta mahdollista meriittiä. Tällöin olennaista ei välttämättä olisi tehdyn päätöksen säästövaikutus sinänsä vaan pikemminkin päätöksentekijäin poliittisen julkispaineensietokyvyn osoittaminen.
Tällaisen skenaarion hahmottelu on tietysti tähän mennessä ollut pelkkää amatööriarvailua, mutta sitä suuremmalla syyllä kiinnostaisikin tietää, mitä politiikkaa työkseen seuraavat tämänsuuntaisesta vaihtoehdosta (perustellusti) ajatellevat.
Ilmoita asiaton viesti
Kyllä kokoomukselle lapsilisien leikkaaminen sopii, koska puolueelle kympit eivät merkitse mitään, kuten pienituloisille perheille.
Ilmoita asiaton viesti
Voi olla viesti luottoluokittajille, ehkä parin pykälän lasku siinä ei olisi riittänyt korkotason noustessa juuri kenelläkään asuntovelkaiselle, autoilevalle ja ruokailevalle 4-henkiselle perheelle. ja jos elämä voi muuttua köyhyydeksi 7 Euron menetyksen takia, ollaan jo aika lähellä katastrofia ja saatetaan vaikkapa tuo ilmainen opiskelu maksulliseksi, ellei osaa Suvivirttä ja ymmärrä Hassisen Koneen lyriikkaa (450 kappaletta).
Ilmoita asiaton viesti
Kirjoitat aivan kuin tuo olisi päässyt tapahtumaan vahingossa tai ikään kuin se olisi huono asia? Katsotaanpa asiaa nyt porvarin näkökulmasta: tuo temppu tuskin vahingoittaa kapitalistipuoluetta pitkällä tähtäimellä, mutta on naula demarien arkkuun. Jos seuraavissa vaaleissa keskusta tekisikin come backin, niin kenen kanssa hallitus muodostettaisiin? Saattohoidossa olevien demarien -tuskin, lähimmän eli pahimman keskustakilpailijan eli Persujenko? Ei tietenkään; tämä oli tarkkaan mietitty ja hyvin laskelmoitu veto Kokoomukselta, jolla pedattiin seuraava porvarihallitus. Juttaa käy sääliksi – joko ei tajunnut tai ei mahtanut, molempi pahempi 😉
Ilmoita asiaton viesti
”Saattohoidossa olevien demarien”
25 vuotta sossut ovat olleet samaa puoluetta ja aatetta kuin keskusta ja kokoomus, yksi puolue näistä on aina ollut vuorollaan oppositiossa, mutta politiikka ei ole muuttunut mihinkään. Välillä voi tulla keskusta ja sossut lepää ja sitten taas vuoron vaihto, suunta vaan ei muutu miksikään. Suomi on tyhjäksi myyty, velkainen entinen hyvinvointivaltio.
Ilmoita asiaton viesti
Tsaristinen pönöttäjä, asiasta ei epäselvyyttä.
http://www.iltalehti.fi/uutiset/2014032818164450_u…
Terveisin Kalevi Kämäräinen
Ilmoita asiaton viesti
Kyllä lapsilisistäkin voisi leikata, mutta vain hyvätuloisilta ja ulkomaille maksettavista lapsilisistä, molemmat voisi poistaa maksusta kokonaan.
Ilmoita asiaton viesti
Voi olla, mutta nyt leikataankin kaikilta. Virhe on tapahtunut.
Ilmoita asiaton viesti
Pauli Vahteralta hyvä kirjoitus asiaan liittyen!
http://blogit.iltalehti.fi/pauli-vahtera/2014/03/3…
Kuten tekstistä käy ilmi, on päättäjiltämme karannut järki johonkin!
Ilmoita asiaton viesti
Tällä päätöksellä saatiin pisteeksi ii:n päälle vielä säästetyksi Arhinmäen ja Kyllösen ministeripalkat.
Ehkäpä lapsilisäasiassa osatarkoituksena oli tilanteen vakavuuden viestittäminen ”kansan syville riveille”. Niinistöhän säästi puhemiehenä ollessaan neljä miljoonaa eduskunnan kuluissa alkaen lyijykynistä, muistiinpanolehtiöistä, matkakustannuksista, erilaisten tilaisuuksien ja kokousten tarjoilusta, j.n.e. Häntä kiroiltiin selän takana, mutta kuva nuukasta miehestä levisi tietoisuuteen.
Ilmoita asiaton viesti
Jos päätöksessä on haudattuna mainitsemasi piiloviesti, on se surkeaakin surkeampi esitys. Jota tämä kirpaisee, ei sellaisista viesteistä saa muuta kuin kiukkua päättäjiä kohtaan.
Niinistön case on vähän eri, kun noita säästöjä ei otettu suoraan kansalaisten kukkarosta. Se oli taitavaa politikointia.
Ilmoita asiaton viesti
Täällä on ehdotettu lapsilisien verottamista, lisien leikkausta ”hyvätuloisilta” jne.
Nämä toimet vaativat valvontaa, lisää kiemuroita jo ennestäänkin vähintääkin sekavaan verojärjestelmäämme. En kannata ainoataan lisäkoukeroa siihen, vaan pikemminkin maalina tulisi olla kaksi veromuotoa: tulovero (kokonaistulot, saa olla progressiivinen muutamalla portaall) ja kulutusvero alv:n tapaan. Tässäkin voi olla pari erilaista porrasta ns. haittaluokan mukaan, esimerkiksi tupakalle suurempi veroprosentti kuin vihanneksille.
Mitään muita veromuotoja ei tarvita. Tässä on vielä se etu, että verosuunnittelu käy mahdottomaksi. Se suoraviivaistaa ja helpottaa verojen keräämistä.
Nykyisin tulot vaihtelevat helposti jopa viikosta toiseen. Silloin lapsilisienkin laskemiseen tarvitaan kuukausikohtaista tilitystä, kuittisotkua ja muuta kansalaisia raivostuttavaa byrokraattista sirkusta. Sille voidaan sanoa myös ”ei kiitos”. Se on mahdollista, kokeilkaa vaikka.
—
Kokonaan suuremman luokan munaus pääministeriltä oli tämän NATO-mielipiteen sivuuttaminen. Tarkoittiko hän myös sitä, että ”tyhmä kansa” on viime ek-vaaleissa äänestänyt ”väärän” pääministerin? Johdonmukaisesti jos ajattelee, niin näin on päässyt tapahtumaan.
Ilmoita asiaton viesti
Olisi tovonut että olisi haettu säästöjä vähentämällä valtion tukia yritystoiminnalle. Myös valtion sotkeutumista jokaiselle alalle ja sen tarkoituksenmukaisuutta olisi voitu pohtia.
Ilmoita asiaton viesti
Hallitus on jo riittävästi vaikeuttanut yritystoimintaa, Ja nimenomaan uusien , tuottavien työpaikkojen puutteesta on tässä maassa kysymys.
Enemmän tukea uusille työllistäville yrityksille! Yhteiskunnan työpaikat eivät isostikaan lisäarvoa tuota!
Ilmoita asiaton viesti
Lasta tehdessä kannattaa harkita onko varaa siihen. Myöhäistä sitten, kun taikina nousee.
Ilmoita asiaton viesti
Kohtuullisen ylimielisesti sanottu.
Ilmoita asiaton viesti
No virallisen doktriinin mukaan teet lapsestasi lastensuojeluilmoituksen ja kohta kakara on laitoksessa. Siihen löytyy rahaa ja bisneksessä on monta neitsytsaarten hyväntekijää.
Ilmoita asiaton viesti
Unohdit mainita että valtio rahoittaa bisneksen sadoilla miljoonilla vuodessa,liekkö miljardi raja rikki vai onko vielä suuremmat pelissä…
Ilmoita asiaton viesti
Toki moni harkitsevatkin, mutta sadoille tuhansille yllättäen tullut työttömyys on romuttanut kaikki harkitut laskelmat.
Ilmoita asiaton viesti
No mutta! Kyllähän hallitus myös antaa. Työ- ja elinkeinoministeriö on päättänyt maksaa energiatukea Porschen leasing-kustannuksista:
”Porsche Panamera S E-Hybridin energiatuki on 36 kuukauden mittaisessa leasing-sopimuksessa 500 euroa / kk. Koko sopimuskauden ajalta tukea kertyy yhteensä 18 000 euroa. Panameralle myönnetty tuki on maksimiarvoinen. Ajokilometrien määrä ei vaikuta tuen määrään.
Porsche-asiakkaalle energiatuen hakeminen ei aiheuta päänvaivaa, sillä Secto Automotive laatii hakemuksen ja hoitaa myös kaiken muun dokumentoinnin raportoinneista maksatusselvityksiin.”
http://us2.campaign-archive2.com/?u=44145a904d85c3…
Saksan suurimman autolehden Auto Motor und Sportin koeajossa Porsche Panamera S E-Hybrid kulki pelkällä sähköllä maksimissaan 32 kilometriä. Koeajon kulutuslenkillä auto kulutti 5,7 litraa bensaa sadalla, ja testin keskikulutus oli 7,2 litraa sadalla, kun lähdettiin liikkeellä täydellä akulla, ja tyhjillä akuilla lähdettäessä 9,4 litraa sadalla.
http://www.auto-motor-und-sport.de/einzeltests/por…
(Kommentti ei ole Porsche-vastainen.)
Ilmoita asiaton viesti
Jos toimittajat käyttäisivät edes viisi prosenttia ajastaan juuri tällaisten esimerkkien esilletuomiseen, niin kokonaiskuvamme julkisesta sektorista olisi hyvin toisenlainen.
Valtio (ja kunnat) käyttävät paljon yhteisiä varoja yhteisön kannalta täysin hyödyttömällä tavalla.
Saman journalistisen perehtyneisyyden soisi kohdistuvan myös erittäin laajoihin verovähennyksiin, jotka eivät ole pieni-/keskituloisen väestönosan ”työkalupakissa”.
Ja silloin kun Demari valtionvarainministeri avaa suunsa ja sanoo, että ”leikkaukset kohdistuvat kaikkiin”, niin voi olla varma että vastuu totuudenmukaisuudesta on täysin kuulijalla.
Yksistään sosiaalietuudet sekä koko sosiaali- ja terveydenhuolto ovat sellaista aluetta, että se ei kaikkia koske, kun käytännössä ulkopuolella on kaikki ylemmästä keskiluokasta ylöspäin olevat eli ne joille varallisuus kasautuu sukupolvesta toiseen.
Ilmoita asiaton viesti
Talvivaaran sotkut on luvattu siivota useilla miljoonilla euroilla.
Nyt pääsivät vasemmistosta eroon. Lapsilisäsotku tullaan korjaamaan ennen ensi vaaleja.
Ilmoita asiaton viesti
Mikähän kokoomuksella on, kun lapsilisiä ei voida panna verotuksen piiriin?
Parinkymmenen prosentin korotus ja verot pois, niin vähävaraiset olisivat saaneet tarvitsemansa korotuksen ja hyvätuloiset, joille lapsilisillä ei ole mitään merkitystä, olisivat saaneet vähemmän.
Ja valtio olisi netonnut vähintään tuon 11 milliä.
Ilmoita asiaton viesti
Olisi ollut oikeudenmukaisempaa.
Ilmoita asiaton viesti
Mitä varten verotuksessa ei ole enää lapsivähennystä?
Ilmoita asiaton viesti
Tuo oli hallituksen hurskas, köyhyyden kierrettä vähävaraisten keskuudessa lisäävä, ”vaikeaakin vaikeampi päätös” leikata kaikilta pienituloisilta. Päätöstä selitetään tasa-arvoisella kohtelulla kaikkien velvollisuudesta vähentää ”yhteistä velkaamme”.
Päätös koskee myös eläkkeiden indeksileikkauksia. Viiden tai kymmenen euron menoerä kuukaudessa pienituloiselle, on suuri raha. Kysymys toimeentulosta ei kuulu tunnerekisteriin, vaan se on hyvin totista totta.
Ilmoita asiaton viesti
Minusta ministerit eivät ole itsekään uskoneet omia sanojaan, kun ovat puhuneet pakosta ja selitelleet ”vaikeaa päätöstä”.
Ilmoita asiaton viesti
http://www.tamperelainen.fi/blogit/margareta-blafi…
Ilmoita asiaton viesti
Petteri Paalasmaa on taas laukaissut kameransa täsmälleen oikealla hetkellä. Kataisen katse on vajonnut alas, ja käsi pyrkii peittämään nolostuneen miehen kasvot. Urpilainen sen sijaan katsoo luottavaisesti etuvasemmalle kuten työväenjohtajan pitääkin. Ja mikäpäs se Jutan kädessä onkaan ellei valtiovarainministerin perinteisesti tärkein työkalu – punakynä!
Ilmoita asiaton viesti
Poliittisesti ja psykologisesti sekä monien perheiden osalta taloudellisesti epäviisas päätös. Mutta ainakin sen kautta voidaan nostaa keskusteluun muitakin aiheita.
Meillä on kohtalaisen paisunut ja monen mielestä ns. toimiva valvonta-/sanktiointijärjestelmä esim. erilaisten etuuksien, päivärahojen, vuokratukien yms. harkintavahdinnassa.
Kun ”maa on köyhä ja siksi jää(?)”, voitaisiinko palata tarveharkinnanvaraisuuteen aika monienkin etuuksien osalta, jotta ne, jotka tarvitsevat, saavat taatusti ja tuntuvaa apua? Niin toimittiin, kun maa oli todella köyhä.
Vaikka onhan se kiva jakaa ja komiata sanoa, että meillä on näitä subjektiivisia oikeuksia. Paitsi että perheen sisällä ei saa enää päättää, kuinka järjestää vanhempainvapaat.
Sen tietää hallitus paremmin 😀
Ilmoita asiaton viesti
Juuri näin Markku!
Oikea tapa hoitaa asia kuitenkin olisi ollut nostaa lapsilisiä 10-15 % ja pistää ne verolle, joka vero kohdistetaan perheen parempituloiseen.
Näin olisivat pienituloiset perheet saaneet lisää, suurituloiset selkeästi menettäneet ja valtio olisi saanut silti suuremmat säästöt kuin nyt.
Ilmoita asiaton viesti
Onkohan tässä ehkä epäloogisin ehdotus kaikista? Jos pariskunnan tulot ovat reilusti eritasoiset, niin he maksavat jo nyt enemmän veroja verrattuna pariskuntaan, jolla tulot ovat suunnilleen samoissa. Ja tätä eroa Matti haluaisi vielä lisätä. Kannattaisiko Matti pohtia äänestämättä jättämistä seuraavissa vaaleissa?
Moninkertainen progressioko on se, jolla Suomi saadaan nousuun?
Ilmoita asiaton viesti
Toni!
Kyllä ajattelin äänestää seuraavissakin vaaleissa, kuten olen aina tehnyt:-)
Mistä sinä tuon moninkertaisen progression tähän nykäisit? Jos lapsilisiä käsitellään tulona siinä missä muitakin tuloja, niin yhdistämällä se muihin tuloihin ja ottamalla yhdistetystä tulosta vero progressiivisen taulukon mukaan ei tee siitä moninkertaista!
Vai oletko sitä mieltä, että jokainen tuloerä pitäisi verottaa erikseen oman taulukkonsa mukaan?
Parasta toki olisi, mikäli Suomessa joskus pääsisimme sellaiseen kokonaisuuteen, että kaikki henkilökohtaiset tulot (siis KAIKKI) olisivat saman progressiivisen verotuksen piirissä.
Tämä mahdollistaisi sitten sellaisen kehityksen, että yhteisöveroa voitaisiin edelleen laskea, mikä taas lisäisi yritysten mahdollisuuksia investoida, luoda uutta ja lisätä myös työn tekemisen mahdollisuuksia!
Mutta vain silloin, kun kaikki henkilökohtaiset tulot olisivat samalla viivalla!
Mutta tämähän ei kapitalistille riitä:-) Vai mitä Toni?
Ilmoita asiaton viesti
Viime viikon 2.7 Mrd € sopeutukset eli leikkaukset eivät monien arvioiden mukaan vielä edes riitä. Oppositiosta Juha Sipilä on väläytellyt jopa 8 mrd € leikkaustarvetta menoihin.
Toisaalta Sipilä ei ole esitellyt oman miljardien leikkauslistansa sisältöä, ei edes alustavallakaan tasolla. Mutta on vaaliteknisistä syistä opposition puolelta kuitenkin vaatinut peruuttamaan lapsilisien leikkauksen.
On vaikea kuvitella että Sipilältäkään löytyy keinoja noihin uusiin miljardileikkauksiin puuttumatta sosiaalietuuksien momentin menoihin. Kun sitten kaikkia sosiaalietuja leikataan, sairaita ja vanhuksia myöten, niin kyllä siinä silloin mennään ja tullaan menemään myös lapsilisien tontille leikkaamaan.
Se että juuri lapsilisien leikkaus tuotiin näin etupainotteisesti esille jo viime viikolla, se saattaa olla osittain myös taktinen veto.
Tuon “lapsilisistäkin jouduttiin jo leikkaamaan” asian kautta perustellen voidaan nopeastikin alkaa viemään läpi vielä suurempia menoleikkauksia ja rakenteellisia muutoksia Valtion menoissa.
Jos kerran lapsetkin jo joustivat, niin kai sitten koko palkkajohtajan asemaan viimeisen 10 v. aikana kivunneet valtion viranhaltijatkin voivat joustaa.
Valtion 8 viikon vuosilomat lyhennetään 5 viikoksi. Noin –15% palkanleikkaus, tai vaihtoehtoisesti saman suuruisen henkilökunnan vähennys.
Ilmoita asiaton viesti
Mieleen muistuu erään kokoomuksen kannattajan blogi jossa muistaakseni puhuttiin jotain lapsilisistä ja heikomman aineksen tukemisesta…
Vakavasti puhuen lapsilisien leikkauksessa voi olla kyse pelkästään poliittisesta ”manööverista” ja vastaiskusta niille puheille joissa ollaan epäilty koko hallituksen toiminta- ja päätöksentekokykyä. Tuumasivat että täältä pesee jos ette usko ja vielä epäilette.
Eli pohjimmiltaan kyse on signaalin antamisesta. Sekä kotimaahan että luottoluokittajille joista jälkimmäistä Katainen pelkää enemmän kuin ruttoa.
Ilmoita asiaton viesti
Tuollainen signaali saattaa hyvinkin purra luottoluokittajiin. Vastaavasti kuin pörssiyhtiön kurssin välitön nousu on odotettavissa automaattisesti heti, kun yhtiö ilmoittaa laajojen YT-neuvottelujen käynnistämisestä.
Mutta luottoluokituksen merkitystä Suomelle ei pidä aliarvioida. Lainojen korot ovat jo nyt nousussa geopoliittisen tilanteen vuoksi nimenomaan Suomessa ja jos tähän lisättäisiin vielä kolmen A:n menettäminen, niin leikkauksista alkaisi suuri osa olla jo ”syöty” kasvaneiden korkomenojen vuoksi.
Ilmoita asiaton viesti
”Mutta luottoluokituksen merkitystä Suomelle ei pidä aliarvioida.”
Hallitus on varmaa tietoinen rahapolitiikan vaikutuksista mutta ei ole tehnyt mitään siihen vaikuttamiseksi tai ottamiseksi omiin käsiin joten kuralle mennyt talous on täysin harkittua ja luottoluokituksen pudotus on normaali tapa ilmaista että jotain korjaavaa pitäisi tehdä. Lapsilisien laskeminen olivat turhaa teatteria kun välteltiin oikeisiin asiohin puuttumista.
Ilmoita asiaton viesti
Koko hallituksen pitäisi erota ennen kuin he tekevät Suomesta Kreikan. Tekes myöntää yhtiöille rahaa monta sataa miljoonaa ja edellyttää, että lisätään suomalaista työväkeä. Tekes ei halua rahojaan takaisin kun yhtiö vie tehtaansa ulkomaille. Tämä on pöyristyttävää rahankäyttöä. Näistä rahoista olisi 100 miljoonaa helposti tullut. Toinen juttu on Talvivaaran rahoittaminen, johon on pantu huomattavia summia ilman että Talvivaaran miljonääreiltä olisi vaadittu mitään. Veronkierrosta, jonka lait sallivat ilman seuraamuksia, kertyy satoja miljoonia menetettyjä veroja. Ja hallituksen ja poliitikkojen avustuksella on valtion yhtiöt tässä asiassa eturintamassa Itella, Fortum, outokumpu ja muut valtion yhtiöt.
Ilmoita asiaton viesti
Yhteiskunta tukee lapsiperheitä rakenteellisesti niin monin tavoin, että jos valittajilla olisi vähänkään suhteellisuudentajua, niin pitäisivät suunsa kiinni.
Lapsiperheiden terveyttä seurataan julkisen terveydenhuollon toimesta ennaltaehkäisevästi ja aktiivisesti. Lapset saavat ilmaisen hammashoidon, äidit saavat odotusaikana ilmaiset ja säännölliset tutkimukset, ja odotuksenjälkeiseen masennukseen järjestyy terapiaa silmänräpäyksessä. Jos isä päättää vetää lärvit ja ajaa koko porukan kirveellä uhaten lumihankeen, niin perheneuvonta tulee vastaan.
Lapsiperheiden ei tarvitse stressata asuntojen hinnoista, sillä lapsiperheet pääsevät etusijalle kaupunkien asuntojonoissa, lapsiperheet saavat etusijan Hitas-arpajaisissa ja lapsiperheet saavat osallistua kaupunkien tonttiarvontoihin jokaisella jäsenellään, joista tosin useimmat ovat jo valmiiksi rajattu lapsiperheille.
Lapsiperheitä osallistetaan koulujen vanhempainilloissa, seurakunnissa, monien työpaikkojen perhepäivillä, leikkipuistoissa ja taloyhtiöiden pihatalkoissa kautta maan. Lapsiperheitä muistetaan presidenttien ja ministerien puheissa, puolueohjelmissa ja YK:n ihmisoikeusjulistuksessa suorastaan pateettisin sanankääntein.
Töistä saa vapaata kun lapsi on sairas (firma maksaa tietysti viulut), opintoihin saa lykkäystä, ja jos ei työ eikä opiskelu kiinnosta, niin aina on kaikki mahdollisuudet jäädä täysipäiväiseksi kotiäidiksi tai -isäksi. Kyllä yhteiskunta etuudet maksaa. Jopa ulosoton suojaosuutta korotetaan 35% per perheenjäsen.
Yksityinen sektori kosiskelee hyväosaisia lapsiperheitä pommittamalla heitä alennuskupongeilla, ruokamainoksilla sekä ravintolatarjouksilla, ja kauppakeskukset tarjoavat veloituksettomia lapsiparkkeja. Autoon saa turvaistuimen kaupan päälle ja Hopottajilta kuukauden ilmaiset mehut arvosteltavaksi.
Ja sitten kehdataan nurista 7 euron tähden?
Ilmoita asiaton viesti
Olipa lapsivihamielinen kommentti.
Ilmoita asiaton viesti
Jokainen ei mene extaasiin lapsen nähdessään. Mikä on havaittavissa monissa muissa yhteyksissä.
Se on valinta ja sellaisena pitääkin. Olisihan se ollut meillekin onni.
Ei vain suotu.
Vihamieliseksi en ryhdy, mutta en myöskään pidä hallituksen tapaa alentaa muutamalla eurolla hankittua etuutta ja sen leikkausta mitenkään epänormaalina.
Tunneasiat sikseen.
Ilmoita asiaton viesti
On tässä paljon muutakin kuin pelkkiä henkilökohtaisia tunneasioita pelissä.
Onko väestöpyramidi tuttu käsite?
Jostainhan ne tulevien eläkkeiden maksajatkin tähän maahan tulevat, tai sitten eivät mistään. Tätä päätöstä voikin pitää myös väestöpoliittisena signaalina: hallituksen puolesta koko asialla ei ole väliä; poliittinen eliittihän voi harkitsevasti toimien joka tapauksessa halutessaan viettää seniorivuotensa vaikkapa Floridassa.
Ilmoita asiaton viesti
Eihän ne nurisekaan, jotka ostelevat uusia autoja ja syövät ravintoloissa.
Vaan ne jotka joutuvut miettimään jättääkö lasten maito kaupan hyllylle vai välipalaomenan.
Ilmoita asiaton viesti
Tämä nyt oli ihan klassinen silmänkääntöalan perustemppu. Jos ei näe tätä tarkoituksellisen huomion siirtämisenä tunteellisesti kiihdyttävään aiheeseen, jonka varjolla jatketaan paljon merkittävämpää tasaverrokehitystä, joka leikkaa kulutusta ja syventää lamaa, ei kannata kirjoittaa mitään. Tämä siis ei ollut virhe, vaan puhdasta taktiikkaa, jolla todelliset leikkaukset kulutusveroissa ja kuntien valtiontukiosuuksissa piilotettiin huomiolta!
Anteeksi vaan Huusko, mutta mä näen tämän blogin ainoana tarkoituksena tämän silmänkääntötempun tukemisen. Todellisista kysymyksistähän ei keskustella. Se ei ole sopivaa.
Ilmoita asiaton viesti
Hallituspuolueet tekevät kaikkensa hävitäkseen seuraavat vaalit?
Ilmoita asiaton viesti
Kuten Pääministeri Katainen sanoi, niin jonkun on ne hommat tehtävä ja Kokoomuksessa varsin hyvin tiedetään, että kannatus laskee. Toisaalta, ei ne vähävaraiset ole koskaan Kokoomusta äänestäneetkään, joita pahiten säästöt koskee.
Demareilla saattaa olla jo vaikeampaa selittää kannttajilleen miksi he hyväksyvät tällaisen. Entiset vasemistolaiset jo lähtivät, kun heidän kannattajakunnassan on eniten vähävaraisia. Kuten Tällä Pohjatähden Alla teoksessa sanotaan. -Me itseasissa teemme omalle puolueellemme tällä toiminnalla hallaa, kun ajamme heille parempia etuja. Hehän lopettavat meidän äänestämisen, kun tavoitteet on saavutettu. Näin kertoi jo 80-luvulla myös Jouko Kajanoja, joka julkisesti sanoi, ettei vasemmistolaisia enää kiinnosta punaväri muualla kuin omana kotimaisen (Saab silloin) ja omakotitalon tiiliseinässä. Näinhän se meni, Koskelan ajoista ovat olot parantuneet melkoiseti ja se näkyy puoluekartassa.
Edellisissä vaaleissa Keskusta saatiin kanveesiin mitä ihmellisimillä teoilla ja median avustuksella. Nyt kukaan ei puhu enää yhtään mitään niistä ajoista ja kovasti näyttää siltä, että Keskusta on taas nousukiidossa ja yksi potentiaali hallituspuolue.
Kun sitten vaalit käydään, on pakko ottaa lusikka kauniiseen käteen ja alkaa hommiin. Se kuka elää saa kuulla taas tätä samaa jankkaamista, miten taas tehdään kaikki väärin. Vain puolueiden nimet ja henkilöt saattaa vaihdella.
Jos nykyhallituksessa olisi kysytty mitä kaikkea he hyväksyvät ja mitä eivät, niin maamme olisi muutamassa vuodessa konkurssissa. Kompromisseja on tehty. Siihen kykenemättömät huutelee sitten väliin, että väärin sammutttu.
Vation budjettiakin tehtäessä sai televisiosta kuulla, että kaikkien toiveet ja tavoitteet yhtenlaskettuna olisi lisännyt menoja nykyistä moninkertaiseksi ja tuloista ei ollut tietoakaan. Keltään ei saisi ottaa, pitäisi antaa vaan.
Nykyinen tilanne ei ole yksin tämän hallituksen syytä. Emme elä yksin. Meitä heiluttaa muidenkin ongelmat. Silti, on jo pitkään eletty yli varojen. Sote-uudistus oli jo aikaa sitten agendalla, mutta sitä lykättiin. Nytkään se ota onnistuakseen, mutta se on nyt sentään aloitettu.
Edelliset eivät asiaan puuttuneet kannatuksen laskun pelossa ja nyt sitten pitää tehdä ja nopeasti jotakin, kun on pakko.
Kummallista kuitenkin, että edelleen luottoluokituksemme näyttäisi pysyvän ainoana EU-maana vahvana AAA+ luokassa. Ehkä kaikkea ei sentään ole tehty päin seiniä ja aina, kuten moni päättämään halajava niin kovin meitä valistaa. Kaikki ei ole aina niin, kuin luulisi. Se lautakasakin on yhä selvittämättä, mistä se tuli jo 20 vuotta sitten ja minne se meni.
Silti sitä asiaa kaivelemalla yritettiin kaataa hallitus, kun ei silloinkaan mennyt kaikkien mieleisellä tavalla jotkut asiat.
Muistaako kukaan, mitkä asiat eivät silloin olleet yleisen mielipiteen mukaisia ja kaikki tehtiin silloinkin väärin? Lautakasan lisäksi, siis.
Ilmoita asiaton viesti
Minkä hemmetin takia kaikki säästöhommat pitää tehdä niin vaikeiksi?
Lapsilisissä tulisi säästöä, jos ne myönnettäisiin vain kirjallisten anomusten perusteella. Täytyyhän toisenkin osapuolen olla aktiivinen.
Ilmoita asiaton viesti
Ei pöllömpi ajatus äkikseltään. Anomuksen sijaan olisi ehkä parempi kuitenkin puhua ilmoituksesta, jonka tekemisen pitäisi olla helppoa myös netissä. Säästöä varmaan tulisi jonkin verran, kun varakkaammat eivät vaivautuisi.
Ilmoita asiaton viesti
Muistelen, että ainakin 90-luvulla lapsilisää nimenomaan piti hakea. ”Jos ruoka ei kelpaa, sen voi jättää syömättä – se ei ole mikään velvollisuus”, sanoi luutnantti Lammio tilanteessa, joka ei kylläkään liittynyt perhepolitiikkaan.
Hakemisen vaiva on tietenkin mitätön verrattuna siitä saatavaan taloudelliseen hyötyyn, joten laiskinkin katsoo sen vaivan arvoiseksi.
Ilmoita asiaton viesti
Enpä muistanut, että kerran lapsilisää pitää tosiaan edelleen hakea ja sitten se juoksee 17 ikävuoteen asti. Näin sitä haetaan:
http://www.kela.fi/lapsilisa_nain-haet
Ilmoita asiaton viesti
Markku, tuo esittämäsi linkki viitannee ei Suomessa sairaalassa syntyneiden lasten lapsilisän saamiseen, jota on anottava. Sairaalassa syntyneen lapsen syntymästä tieto välittyy suoraan väestörekisteriin ja lapsilisää aletaan maksamaan; ”Kela alkaa maksaa lapsilisää seuraavasta kuusta lapsilisän maksupäivinä.” Joten ei Suomen sairaalassa syntyneen lapsen kohdalla ole anomusta tehtävä. Taitaa suurin määrä syntyä sairaalassa. Ainakin vielä. Noin olen asian anomisesta ymmärtävinäni.
http://www.kela.fi/lapsi-syntyy
Ilmoita asiaton viesti
Kappas, kiitos lisätiedosta Sirpa. Omien lasten kohdalta en jaksa mitenkään muistaa, miten se meni.
Ilmoita asiaton viesti
Hallituspuolueet luottaa siihen, että ihmisillä on kanan muisti. Kuinka monta kertaa on mennyt läpi joku asia, kuuluu jokunen kirosana kansalaisilta ja sitten asia on unohtunut.
Jotenkin hölmöä napsaista tuollainen pieni pala pois lapsilisistä. Sitten kun on päätetty, aletaan perua päätöstä kun tiedetään, että mitään ei voi. Poliittiset pisteet kotiin, vaikka olisi heti voinut asian kieltää.
Tähän voisin sanoa, että leikatkaa koko lapsilisä. Minulla ei ole lapsia, joten ei koske minua. Kaikki mikä ei itseä koske, on helppo kieltää. Jutalla ei muistaakseni ole lapsia?
Miksi ei koskaan valtiolla opita, että leikkaukset ja veronkotukset ei ole se paras lääke.
Verot korkealle, kulutus tippuu. Vaan sitä ei osata laskea. Hyvänä esimerkkinä oli joskus autoveron lasku. Laskun jälkeisenä vuonna valtio sai 300Milj€ ENEMMÄN verotuloja kuin edellisenä vuonna. Miksi tätä esimerkkiä ei Jutta voi muistaa?
Mutta, netti ei unohda. 2015 lähestyy, hallituksen hölmöilyt pitää tuolloin pitää valokeilessa. Satuja kerrotaan jälleen suu messingillä, mutta ketunhäntä kainalossa.
Ilmoita asiaton viesti
Lapsilisän leikkaaminen tuntuu MONILAPSISESSA perheessä. Ja tuntuu lujaa! Meillä on (elossa olevia ) lapsia kuusi ja lapsilisien leikkaus oli tämän hallituksen typerin teko.
Ilmoita asiaton viesti
Persiinalusena näkyy olevan Jaguar. Olisiko mahdollista edes teoriassa että siirtäisit esim. jaggen rilluttelurahoista sen verran lapsillesi että tuo leikkaus ei tuntuisi niin lujaa?
Ilmoita asiaton viesti
Menkää vaan toimeentuloluukulle levittämään kaikki yksityisasianne ,pankkisalaisuutta myöten sosiaaliviranomaiselle.Saatte kylkiäisinä lastensuojeluasiakkuuden ja kohta lapsenne tuottamaan huostabisnekseen rahaa(miljardilla valtio tukee vuosittain)
Että siitä voi repiä kuka normaalijärkinen sellaiseen hel..n haluaa.
Eli toimeentulotuki luukulle vaan,sitähän nämä naisihmiset tv:ssäkin mainostivat.Ansiosidonnaista leikataan ja voipi miettiä mitä se tekee perheille joissa molemmat vanhemmat ovat työttöminä.Tuleehan taas muutama sata työtöntä lisää tässäkin kuussa.Sehän on näiden työntekijöiden itse päätettävissä,eikö vaan?
Joku tuolla kehui kuinka lapsiperheille rahaa jaetaan suorastaan.No jaa,se on kuule alhaiset tulot joilla et saa yhtään ,latin latia.Ne on bruttotulot jotka otetaan normilaskelmassa,asumistuessa jne.huomioon joiden pohjalta laskelmat tehdään.
Minkähän sortin laskemien perusteella ”herrojen”etuja laskeskellaan kun tuppaa ilmaisia olemaan autoajeluista lounaisiin,ilmaisiin viinoihin es.ALKON hallituksen tyypit saavat 36 pulloa vuosittain”maistiaisia” jne.lähtien.Toki köyhät raukkapahat pitää Suomen etua ajaessaan tonnikaupalla liksaa saadakin,niin hyvin on hoidettu maamme asiat.
Kun lisäät siihen nöyryytyksen ja yksityisyyden menetyksen voit arvata ettei kukaan vapaaehtoisesti siihen ala.Kun päästään taas kokemaan lisääntyvät perhesurmat,itsemurhat ,asuntojen pakkomyynnit(tapahtuu jo,ei vaan julkisuudessa paljon ole näkynyt)voi hallitus kiittää kipeistä ratkaisuista itseään.
Kun ihmiset saivat veronkorotuksia lapsilisä leikkauksien ohessa niin nämä ulkolaiseen omistukseen siirtyneet firmat kiittävät.Lisääntyneet lastensuojeluasiakkuudet ja sitä myöten huostaanotot,köyhyyden takia(laitonta mutta tapahtuu)
Harmillista vain on se, että rahat joilla näitä sijoittajien firmoja tuetaan ,eivät Suomeen jää.Eduskunnan kannattaisi miettiä rahan jakokohteitaan.
Mehiläinen ja kumpp.joiden omistajat vaihtuvat yhtä tiuhaan kuin firmojen tytär yhtiöiden jne.nimet ovatkin sitten luku sinänsä.Piiri pieni pyörii ja mitä syvemmältä kaivat sen jännenmäksi muuttuu.
Mutta,bisnes on bisnes.Nämä asiat eivät kosketa hallituksen eikä monenkaan” kansanedustajan” elämää.
Ilmoita asiaton viesti
”Lapsilisähölmöilyllä sinetöidään tilaisuuksissaan vasemmistolaislauluja jostain syystä yhä laulavan SDP:n kurjaakin kurjempi lähtöasetelma tulevissa eduskuntavaaleissa.”
SDP on myös omalla salailukulttuurillansa, tietoisella kansallisen edun sabotoinnillaan (EU- ja europolitiikka) ja täydellisen päättömällä jarrutuspolitiikallaan hallituksen sisällä aiheuttanut sen, että hallituskauden lopulla tehdään ”vihdoin ja viimein vastuullista kansallista etua ajattelevaa politiikkaa”.
Lisäisinpä Huuskon SDP:n ”vasemmistolaulut” mainitsevaan kappaleeseensa sen mielleyhtymän, että nämä ”laulut” ovat todellisuudessa mitä irvokkain ja rivoin pilkkalaulu Suomen kansaa kohtaan, mitä kenties koskaan on Suomessa ”kuultu”.
Puhtaasti optimistinenkin ja samalla tervejärkisyytä noudattava ajattelu antavat odottaa SDP:n viime kädessä omalla kostonhimoisella painoarvollaan hallitsemansa hallituksen loppumetreistä suurimmalle osalle kansaamme tuhkaluukutkin tuiman kylmästi tuulettavia.
Ilmoita asiaton viesti
Mielestäni jokaiseen etuuteen tai menoon pitää pytyä puuttumaan eli sinänsä lapsilisä ei pitäisi olla poikkeus (joskin veikkaan, että oli ajateltu, että tarvittaessa käytetään johonkin lehmänkauppaan, koska muutoin aika pieni kuvio).
Erittäin vaarallista on koko ajan käyty keskustelu, jossa ”veronkorotus” on säästö vaikka silloin ei todellakaan nähdä metsää puilta kerrannaisvaikutuksien kera.
Joskus jopa radikaalit mallit tuottaisi huomattavasti enempi kuin nykyinen meno. Tässä vaikka vaan kolmen prosentin osinkovero muistutukseksi. Juttaa ei vaan nyt saa ao. asiaa kannattamaan vaikka olisi kuinka kokonaisfiksua ja tuottavampaa:
http://www.talouselama.fi/uutiset/maistuisiko+kolm…
Kuulostaa melkein aprillipilalta ollakseen noin hyvä idea.
Ilmoita asiaton viesti
Onkohan kukaan miettinyt miten tullaan toimeen maissa, joissa ei ole lainkaan lapsilisää?
Onko kukaan miettinyt miksi aikoinaan lapsilisäjärjestelmä Suomeen luotiin.
Mitn esim. Ruosissa tai Venäjällä?
Ruotsissa lapsilisä järjestetään monella tavalla. Verohelpotuksina tai etuuksina, mutta ei suorina rahallisina apuina.
Venäjällä saa kertapalkkion toisesta lapsesta, koska väestö vähenee Venäjällä matalan ikäennusteen vuoksi etenkin miesten kohdalla.
Kaikki ei ole aivan niin typerää kuin äkkiä kuvittelisi. Töissäkin muutosvastaisuus on aina edessä, jos johonkin perinteiseen malliin tehdään muutoksia. Siitäkin huolimatta, että jokin ikiaikainen ”nautintaoikeus” ei näytä auttavan.
Suomenkin väestö olisi 2013 vähentynyt, jos tänne ei olisi muuttanut muualta ihmisiä. Nyt oltiin niukasti plussalla.
Onko lapsilisän vähennys oikea tapa säästää, en tiedä, mutta se nosti Suomen siihen samaan veroluokkaan Tanskan ja Ruotsin kanssa, kun lapsilisää alettiin jakaa kaikille. Jos on niin tiukkaa, että lapsilisä on ainoa miksi eletään, niin sitten on jotain pahasti pielessä.
Ilmoita asiaton viesti
Ruotsissa lapsilisä on 117,48 yhdestä lapsesta.Sitä ei tarvitse erikseen hakea.
Ilmoita asiaton viesti
Mites mulla on eri tieto, kun kysyin asian Ruotsissa asuvalta ja lapselliselta kaverilatani. Ennekuin kirjoitin.
Ilmoita asiaton viesti