Suomen todennäköinen pääministeri ilmoittautui

Kokoomuksen kakkosmies, elinkeinoministeri Jan Vapaavuori ilmoitti pääsiäisenä sivuillaan (Katso video täällä), että hän aikoo pyrkiä kalifiksi kalifin paikalle.

Paikka aukeaa, kun Jyrki Katainen jättää kokoomuksen puheenjohtajan ja samalla pääministerin työt ja lähtee eurokentille, vähintään komissaariksi. Samaan ilmansuuntaan, joskin europarlamantaarikoiksi tahtovat ilmoitustensa mukaan myös puheenjohtajaspekulaatioissa pyörineet ministerit Henna Virkkunen ja Alexander Stubb. Jälkimmäinen haluaa eurokentiltä enemmän kuin pelkän mepin paikan.

Vapaavuoresta tehdään kokoomuksessa vakavasti puheenjohtajaa ja samalla Suomen pääministeriä vajaan vuoden mittaiselle kaudelle. Painavan salkun ministeri onkin nyt avannut itseään parin päivän välein isoissa haastatteluissa Suomen Kuvalehdessä ja Helsingin Sanomissa.

Vapaavuori kommentoi Hesarissa myös poliittista handicappiään eli nuoruusiän törttöilyjään ja niistä saatuja kahta tuomiota sekä rattijuopumustuomiota vuodelta 2001. Ne ovat suuri riekkumisen aihe poliittisten vastustajien piirissä ja varsinkin netin palstoilla.

– Aina niistä on muistutettu. Eikä se tietenkään ole mukavaa, päinvastoin, se on hyvin ikävää ja kiusallista. Mutta samaan aikaan: en saa niitä tekemättömiksi, Vapaavuori sanoi HS:ssa.

Vapaavuori nosti profiiliaan hallituksen keittämässä sote-sopassa. Hän korvasi neuvotteluissa mediatietojen mukaan juuri kuumimmalla hetkellä puolueensa eduskuntaryhmän puheenjohtajan Petteri Orpon. Lopputulos oli kokoomuksen, SDP:n, keskustan ja perussuomalaisten neuvottelutulos, jossa Orpon työryhmän työ lopullisesti mitätöitiin.

Vapaavuoren natsoihin verrattuna pikkunatsoilla toiminut puoluetoveri ei siis onnistunut tuossa suuressa tehtävässään. Virkkunen ei puolestaan onnistunut kuntaministerinä hoitamassaan uudistusyrityksessä.

Vapaavuoren ainoa varteenotettava haastaja kokoomuksen puheenjohtajaksi on enemmän omaansa kuin puolueensa pitkäkestoista peliä pelaava Alexander Stubb. Jos, ja sanoisin mieluummin että kun Stubb hyppää lähiaikoina spekulaatiopelistä sivuun, voidaan Jan Vapaavuoreen alkaa pikkuhiljaa suhtautua kuten Suomen tulevaan pääministeriin.

Markku Huusko

Kirjoittaja on Uuden Suomen toimittaja.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu