Juha Sipilä, Kekkos-Suomen perillinen

Keskustan puheenjohtajan mielestä Suomen olisi huolehdittava oman liikkumatilansa ylläpidosta ja hyvistä naapuruussuhteista. Näin kirjoittaa Kainuun Sanomat, kun Juha Sipilä arvosteli pääministeri Jyrki Kataisen (kok.) Nato-näkemyksiä.

Sipilä nosti asian esille siksi, että "historian saatossa keskellä tällaisia myllerryksiä on olemassa riski, että osana kriisien ratkaisua meidän päämme yli haetaan hiljaista ymmärrystä, joka määrittää asemamme Euroopassa meiltä kysymättä".

Sipilän maalailussa on sama henki kuin saman puolueen entisen voimamiehen Urho Kaleva Kekkosen puheissa 1970-luvun YYA-Suomessa. Työtä, työtä, idänkaupan myötä!

Sipilän keskustassa katsotaan Nato-jäsenyysasiaa samaan tapaan kuin vasemmistoliitossa. Myös Jutta Urpilaisen SDP on Natoa vastaan, mutta Antti Rinteen demarit eivät olisi sitä ehkä aivan samalla intohimolla.

Vihreät näyttävät kulkevan varovasti toiseen suuntaan kuin keskusta meppiehdokas Heidi Hautalan johdolla, Helsingin Sanomat kertoo. Kokoomuksen ja joidenkin vihreiden ohella Suomen Nato-jäsenyys herättää myönteisiä tuntemuksia monen kristillisdemokraatin, RKP:läisen ja perussuomalaisen mielissä.

Nato-suhtautumisessa aletaan päästä 1970-lukulaiseen oikeisto-vasemmisto-jakoon, jossa toisten mielestä Yhdysvallat ja länsi olivat hyviä ja toisten mielestä pahoja.

Suomalaisen vasemmiston silmissä Neuvostoliitto/Venäjä näyttäytyy yhä yllättävän hyvänä, vaikka itänaapurissa ei ole työntekijän asemaa puolustavaa ay-liikettä, oikeuslaitos myötäilee vallanpitäjiä/isoa rahaa, kriittinen media on nujerrettu ja ihmisoikeudet ovat olleet niin kauan kuin muistia piisaa vähän niin ja näin.

 

Markku Huusko

Kirjoittaja on Uuden Suomen toimittaja.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu