Uudenlainen Nato-neuvo Suomelle

Nato-maa Puolan ulkopoliittinen instituutti PISM antaa Suomelle Nato-neuvon, jollaista meille ei ole tietääkseni vielä aiemmin julkisesti ulkomailta esitetty. Sen mukaan Suomen tulisi tehdä perusteelliset poliittiset ja tekniset valmistelut sen varalle, että voisimme hakea Nato-jäsenyyttä nopeasti kriisitilanteessa.

Ohje vaikuttaa käytännölliseltä Suomen vallitsevassa mielipideilmastossa, joka on Nato-kriittinen. Hallituksessa läntisen puolustusliiton jäsenyyttä vastustaa jyrkimmin kokoomuksen pääkumppani SDP sekä oppositiossa keskusta, perussuomalaiset ja vasemmistoliitto rinta rinnan.

Kriittisten tahtoon on taipunut myös kevään 2015 vaaleihin valmistautuva pääministeri Alexander Stubb (kok.).

Enemmistö kansankunnan valinnoista päättävistä johtajistamme luottaa siihen, että Venäjä käyttäytyy kanssamme ystävällisesti, vaikka jotkut epäviralliset viestit itänaapurista ovat olleet uhkaavan sävyisiä, jopa kansallista päätöksentekoa halventavia. Korkean tason tapaamisissa niitä on sitten siloiteltu, ja elämä on jatkunut karhun kainalossa taas luottavaisin mielin.

Esimerkiksi Puolassa ja Virossa päättäjät luottavat Natoon eli Yhdysvaltoihin ja Länsi-Eurooppaan enemmän kuin Venäjään. Kansa noissa maissa on samaa mieltä.

Tämä PISM-raportti kannattaa muuten lukea: http://www.pism.pl/files/?id_plik=17710

Markku Huusko

Kirjoittaja on Uuden Suomen toimittaja.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu