Stubb ratsasti pääministeriksi ison rahan tuella

Kokoomuksen Sirpa Pietikäinen teki kevään vaaleissa taloudellisesti kaikkensa saadakseen jatkokauden europarlamenttiin. Myös saman puolueen Alexander Stubbille eurovaalit olivat jättipanostuksen paikka.

Pietikäinen upotti vaaleihin jättimäiset 183 701,19 euroa ja Stubb myös huimat 126 596,13 euroa.

Heidän rahoituksessaan on kuitenkin yksi valtava ero. Siinä missä Stubb käytti massiiviseen kampanjaansa vain saamaansa tukirahaa rikkailta yksityishenkilöiltä ja yrityksiltä (Katso Subbin ilmoitus ja rahoittajat täältä), oli Pietikäinen valmis suuriin henkilökohtaisiin uhrauksiin omien säästöjen ja lainojen muodossa (Katso Pietikäisen ilmoitus ja rahoittajat täältä).

Pietikäinen laittoi omia varoja kampanjaansa peräti 49 147,98 euroa, yhden kalliimman puoleisen henkilöauton verran. Lainoja hän otti tukiryhmineen vielä enemmän, 60 000 euroa. Tätä lainaa maksetaan suunnitelman mukaan takaisin viiden vuoden ajan 1715,82 euroa kuussa.

Pietikäisen kampanja oli myös toteutuksensa puolesta poikkeuksellisen valtavan ulkomainonnan vuoksi. Siihen paloi rahaa peräti 127 359,01 euroa.

Käytti Stubbkin tosin lähes 50 000 euroa ulkomainontaan, mutta televisiomainontaan meni häneltä selvästi Pietikäistä enemmän, yli 20 000 euroa.

Ei tullut näistä vaaleista rakennemuutoksessa kärvistelevälle medialle pelastajaa, mutta Stubbin ne kyllä auttoivat pääministeriksi; hän sai eurovaaleista valtavan nosteen kokoomuksen puheenjohtajakisaan.

Yli 148 000 ääntä kansalaisilta oli sellainen suoritus, että moni konservatiivinenkin kokoomuslainen kääntyi Stubbin taakse.

Pahoillaan eivät ole myöskään Stubbia rahoittaneet Björn Wahlroos, Mikael Lilius, Kari Stadigh ja Chaim ”Poju” Zabludowicz. Hekin saivat haluamansa miehen maan keulille.

0
Markku Huusko

Kirjoittaja on Uuden Suomen toimittaja.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu