Painajainen Kansakoulukujalla

Kokoomus on rallatellut menemään pitkään ja niin myös tämän alkuvuoden. Kunnes tuli syksy.

Nyt kokoomuksen puolustus on auennut juuri siitä, mikä on sen kannalta arin paikka. Puolueen hyvätuloiset poliitikot ovat kompuroineet julkisuudessa juuri sen näköisinä kuin heidän ei missään nimessä pitäisi siellä olla, elitistisinä oman edun tavoittelijoina.

Ensin oli tapaus Laura Räty, hänen kokoomustoverinsa Lasse Männistö ja Männistön keskustalaisen isän piiri pieni pyörii -leikki.

Kansanedustaja Lasse Männistö sai Rädyn kovapalkkaisen johtajatoimen Helsingistä, ja Jukka Männistö oli saanut kovapalkkaisen toimitusjohtajan työn Kevasta. Sen puheenjohtajana toimi Laura Räty, joka tosin jääväsi itsensä fiksusti tuosta päätöksenteosta, mutta päätyi kuitenkin julkisuuden riepoteltavaksi.

Räty on ehkä saamassa lisää palkkaa Lasse Männistön avoimeksi jättämältä kansanedustajapaikalta, koska voi nousta eduskuntaan varapaikalta hänen tilalleen. Männistön edustajapaikan vapautuminen on vielä eduskunnan pohdinnassa. Palkankorotuksen kaivoivat esiin perussuomalaiset.

Eikä siinä vielä kaikki: Räty oli käyttänyt takavuosina omaa yhtiötä lääkärituloja nostaessaan. Kuka tahansa muu voi tehdä niin, koska se on täysin laillista, mutta poliitikolle se on hankalampi juttu näin vaalien alla.

Vaikka Rädyn saamat taloudelliset hyödyt yhtiön käytöstä eivät olleet suuret, kuten Uusi Suomi viime viikolla kertoi ja Helsingin Sanomat tällä viikolla, näyttäytyy se järjestelynä, johon vain yhteiskunnan yläluokka pystyy.

Viikonloppuna alkoi lyhyen ajan sisään jo toinen painajainen Kansakoulukujan puoluetoimistossa. Sen aiheutti kansanedustaja Pia Kauma hyvin erikoisella maahanmuuttajien lastenvaunu –avauksellaan. Hän yleisteli ja kummasteli ihan mutu-pohjalta vaunujen uutuutta Länsiväylä-lehdessä, ja sai eilen Ylen A-studiossa Espoon kaupungin virkamiesjohdolta äidillisen näpäytyksen.

Kyllä, kokoomus napsii kaumamaisilla avauksilla pari ääntä maahanmuuttoa työkseen kritisoivilta perussuomalaisilta, mutta episodi haukkaa aimo palan puolueen uskottavuudesta myös aika monen kantasuomalaisen silmissä.

Kansakoulukujan – ja puheenjohtaja Alexander Stubbin – huolia ei vähennä puoluesihteeri Taru Tujusen väistyminen takavasemmalle eduskuntavaalien alla ja se, että kannatus on pudonnut keskustan tasolle.

Ellun Kanoilla on nyt töitä.

 

 

Markku Huusko

Kirjoittaja on Uuden Suomen toimittaja.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu