Vastuulliset suomensomalit keskuudessamme

Helsingin Sanomien Kuukausiliite on tehnyt upeaa journalismia kolmesta Suomessa kasavaneesta maahanmuuttajataustaisesta nuoresta, jotka ovat hairahtuneet lähtemään epäinhimillistä väkivaltaa harjoittavan ääri-islamistisen Isisin joukkoihin Syyriaan. 

”Hän vietti yhä enemmän aikaa verkossa, varsinkin islamiin liittyvillä sivuilla. Ne eivät kuitenkaan olleet sellaisia sivuja, joita tavalliset muslimit seuraavat, vaan radikaalimpia. Moskeijassa tuli riitaa. Ali syytti moskeijan opettajia siitä, että he opettivat väärin. Häneltä otettiin moskeijan avaimet vähäksi aikaa pois.”, Kuukausiliitteen jutussa sanotaan yhdestä heistä. 

Jutun nuoret vaikuttivat taustaltaan tavallisilta: Espoossa asuttiin, biletettiin ja Facebookia päivitettiin. Siitä huolimatta he radikalisoituivat.

Nuorten radikalisoitumisesta ovat täällä Puheenvuorossa kirjoittaneet ennen Hesarin juttua maahanmuuttajataustaiset bloggaajat Abdirahim ”Husu” Hussein ja Nur Mohamed. Nämä vastuulliset miehet ovat esittäneet painavia ajatuksia. 

”Suomesta on jo lähtenyt kymmenittäin nuoria miehiä Isisin riveihin taistelijoiksi. Me vastuulliset Suomen somalitaustaiset emme voi hyväksyä tätä. Tämä tuntuu meistä yhtä pahalta kuin kenestä tahansa kantasuomalaisesta”, Nur Mohamed kirjoitti blogiinsa noin kuukausi sitten.

”Ei kukaan vanhempi toivo kasvattavansa uutta terroristia, huumediileriä, murhaajaa, raiskaajaa tai muuta rikollista”, Husu, suomensomali hänkin, pohti elokuun puolella tässä tekstissään.

Niin se on. Eivät kantasuomalaisetkaan vanhemmat halua lapsistaan rikollisia moottoripyöräjengiläisiä, väkivaltaisia skinheadejä tai päämäärättömiä palkkasotilaita maailman sotiin. Niin vain kuitenkin käy, sillä jokin nuoria (etupäässä miehiä) näihin kuvioihin ajaa tai joku heidät niihin onnistuu houkuttelemaan. 

Vanhemman pitää olla hereillä, oli hän sitten kantasuomalainen tai maahanmuuttaja. Hänen pitää osata jakaa tietoa ja keskustella. ”Mitä enemmän ymmärrät, sitä helpompi on sanoa ei”, Husu muistuttaa tässä Uuden Suomen eilisessä uutisjutussa.

 

Markku Huusko

Kirjoittaja on Uuden Suomen toimittaja.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu