Osmo Soininvaaran väärä analyysi

Vihreiden pitkän linjan poliitikon, kansanedustaja Osmo Soininvaaran mukaan hallituksen pääpuolueiden kokoomuksen ja SDP:n erimielisyydet ovat ”feikkiä”.  Hän analysoi, että nyt halutaan vain ”nostaa tunnelmaa”, kun vaalit lähestyvät.  Rohkenen olla eri mieltä.

Eilen illalla toistensa kimpussa Yleisradion A-studio Talkissa olivat toisella puolella kokoomuslainen elinkeinoministeri Jan Vapaavuori ja kansanedustaja Ben Zyskowicz, kun toisella puolella olivat kulttuuri- ja asuntoministeri Pia Viitanen ja kansanedustaja Jouni Backman.

Kokoomuslaiset ja demarit antoivat erimielisyyksillään, päälle puhumisellaan ja kehojensa kielellä selvän kuvan siitä, että tynkähallituksen päätöksenteko on nyt ja jatkossa vielä vaikeampaa kuin aiemmin. Motivaatio on mennyt.

Nyt kun kalastuslupalillukanvarresta on päästy eroon, edessä on jättimäinen sote-ratkaisu, jossa demarit ajavat julkisia terveyspalveluja suosivaa mallia ja kokoomus mallia, jossa yritykset olisivat vahvasti mukana palveluja tuottamassa.

Hallituksen pääpuolueiden edustajat ovat puhuneet sote-asiassa aina toistensa ohi, mutta nyt varsinkin, kun väljästi isossa porukassa sovittu asia pitäisi viedä käsi kädessä eduskuntaan. Kyse on viime kädessä puolueiden ideologiasta: sosialistinen tausta vastaan porvarillinen tausta.

Ministeri Vapaavuoren mukaan ministeri Viitanen pelotteli eilen markkinavoimilla ja hän piti sitä ”vastuuttomana”. Vapaavuori alkoi ärsyttää ministerikollegaansa ajatuksella julkisista ruokakaupoista: ihmisten nälälläkin tehdään bisnestä, miksi ei siis terveyspalveluilla. Viitanen vei asian taas ideologiselle yleistasolle puhumalla isojen kansainvälisten pörssiyhtiöiden aiheuttamista vääryyksistä.

Talouden kohentamiseen SDP tarjoaa hieman mutkia oikoen velkaelvytyksen jatkamista ja verojen korottamista, kun taas kokoomus olisi päinvastoin halukas leikkaamaan miljarditolkulla julkista sektoria ja elvytys tehtäisiin veronkevennyksillä. Jälkimmäinen tarkoittaisi potkujen kierrettä kunnissa, valtiolla ja muissa verorahoitteisissa töissä, mutta yksityiselle puolelle syntyisi mahdollisesti lisää työpaikkoja. Taas ollaan sosialistisen ja porvarillisen ideologian ytimessä.

Aika paljon puhuvaa, että kukaan tv:ssä esiintyneestä nelikosta ei toivonut ensi kevään vaaleista vastaavaa lopputulosta kuin 2011. Eivät edes pääministeripuolueen aseman historiallisesti saavuttaneet kokoomuslaiset.

Markku Huusko

Kirjoittaja on Uuden Suomen toimittaja.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu