Maahanmuuttovirasto joutui tikun nokkaan – syystä?

Maahanmuuttovirasto hylkää nykyisin lähes poikkeuksetta sille tulevat hakemukset yksin Suomeen tulleiden pakolaislasten perheiden yhdistämiseksi, Ylen Spotlight-ohjelma raportoi tiistaina. Linja on ohjelman tietojen mukaan kiristynyt vuoden 2011 jälkeen.

Sattumaa tai ei, vuosi 2011 oli Suomessa eduskuntavaalivuosi, jolloin maahanmuuttokriittiset puheet maassa yltyivät.

Viime vuonna hakemuksia yksin Suomeen tulleiden lasten perheiden yhdistämiseksi tehtiin Spotligtin mukaan 157, joista kaikki hylättiin aluksi. Yksi päätös muutettiin valituksen jälkeen.

”Tämä on suuri häpeä… Selvästikin Maahanmuuttoviraston linjana on antaa hylkäyspäätöksiä”, lasten hyvinvointiin liittyviä asioita tutkiva Åbo Akademin professori Kaj Björkqvist sanoi Ylen ruotsinkielisen puolen ohjelmassa.

Lue Uuden Suomen uutisjuttu aiheesta täältä ja katso Ylen Spotlight täältä.

Ylen tv-ohjelma oli tehty vahvasti pakolaislasten näkökulmasta heitä haastatellen ja Maahanmuuttoviraston jyrkkää linjaa haastaen. Ohjelma oli hyvin toteutettu, joskin kulman valinta oli siis alusta pitäen selvä. Tuli asiantuntijan suulla todetuksi, että lasten edun mukaista on aina kasvaa vanhempiensa kanssa.

Spotlightissa korostui, että lapsia lähetetään kriisimaista maailmalle vanhempien heille haluaman paremman elämän toivossa. Ulkomailta yritetyt Suomen lain kiertämisyritykset jätettiin kuriositeetiksi ja Maahanmuuttovirasto sekä siitä vastaava sisäministeri Päivi Räsänen (kd.) olivat siis syntipukin roolissa.

Perheenyhdistämistenkin tapauksessa ongelman tekee monimutkaiseksi se, että hätä sellaisissa sodansekaisissa kriisimaissa kuin Afganistan, Somalia ja Irak on todellista. Vauraista länsimaista, kuten Suomesta, sellaista inhimillistä kärsimystä ja puutetta on monien vaikea ymmärtää etenkin tällä hetkellä, kun puute täälläkin on pitkän talousalamäen vuoksi kasvanut ja julkinen raha on poikkeuksellisen tiukalla.

Kaikesta tästä on seurannut koventuneita äänenpainoja ja näköjään myös viranomaiskäytäntöjä pakolaisperheisiin liittyen. Eduskuntavaalit ovat taas tulossa, mikä lisää poliittisten irtopisteiden keruuta myös pakolaisasialla.

Melkein kaikki aikuiset lienevät samaa mieltä siitä yleisperiaatteesta, että lapsen etu on tärkein, mutta voidaanko yksittäisen maan lainsäädännöllä ja viranomaispäätöksillä koskaan oikeasti päästä lähellekään ideaalia? Varsinkaan, kun täällä syntyneiden lasten ja muualta maailmasta tulevien lasten edut ovat kilpailutilanteessa julkisen rahan jatkuvan puutteen vuoksi.

 

0
Markku Huusko

Kirjoittaja on Uuden Suomen toimittaja.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu