Stubb odottaa ihmettä – Kello käy Soinille

Suomessa käydään hallitusvääntöä jo nyt, vaikka eduskuntavaalit ovat vasta vajaan puolen vuoden kuluttua. Neljä suurinta puoluetta – keskusta, kokoomus, SDP ja perussuomalaiset – hiovat näkemyksiään tärkeistä kysymyksistä ja pohtivat kenen kanssa hallituksen voisi muodostaa.

Keskustan puheenjohtaja Juha Sipilä on nyt kiistattomasti ajajan paikalla. Sipilän asemaa ovat vahvistaneet useat tuoreet mielipidemittaukset, joista Ylen tällä viikolla julkistama mittaus antoi hänen puolueelleen jo valtavan 25,5 prosentin kannatuksen.

Alexander Stubbin kokoomus on kuuden prosenttiyksikön päässä. Antti Rinteen SDP ja Timo Soinin perussuomalaiset ovat kaukana takana omassa kakkossarjassaan kymmenkunta prosenttiyksikköä keskustaa perässä.

Jos pitkän taantuman runtelemaan maahan halutaan vahva ja päätöksentekoon kykenevä hallitus, siihen lähtee kolme suurta puoluetta, jotka pääsevät yhteisymmärrykseen Suomen talouskasvun vauhdittamisesta, julkisen talouden tasapainottamisesta sekä ulko- ja turvallisuuspolitiikasta.

Keskustan ja kokoomuksen kesken tuskin on valtavia kynnyskysymyksiä, vaikka yksittäisiä linjaerimielisyyksiä löytyy esimerkiksi sote-uudistuksesta ja suhtautumisesta Natoon. Jos kokoomus on eduskuntavaaleissa 2015 kakkonen, se joustanee nöyrästi innokkaimmista linjauksistaan.

Perussuomalaiset sijoittuessaan vaaleissa kolmanneksi tai neljänneksi näyttäisi mahtuvan keskustan ja kokoomuksen kanssa samaan hallitukseen paremmin kuin SDP.

Demarit ovat nykytilanteessa halukkaampia nostamaan veroja kuin laskemaan niitä, heillä ei ole kovinkaan havaittavia haluja merkittäviin julkisen talouden saneeraushankkeisiin ja Natokin on SDP:lle selvästi pahempi peikko kuin perussuomalaisille tai keskustalle.

Perussuomalaistenkin pitäisi kolmos- tai nelospaikaltaan nöyrtyä keskustan edessä esimerkiksi Eurooppa-kysymyksissä, jotta hallitusovi aukeaisi. Jos se ei aukea, voivat Soinin päivät puolueen johdossa olla luetut melko pian vaalien jälkeen.

Voisi Suomeen viritellä hallitusta myös kahden suuren ja kahden-neljän pienenkin puolueen varaan. Jyrki Kataisen/Jutta Urpilaisen ja Alexander Stubbin/Antti Rinteen vetämät hallitukset ovat tosin olleet päätöksentekokyvyltään niin vetämättömiä ja riitaisia, että ainakaan yli neljän puolueen hallitukseen ei taida olla kenelläkään haluja.

Jos Stubbin hallitus taikoisi eduskuntavaalien alla sote-ihmeen, vaikuttaisi se tulevaan vaali- ja hallitusasetelmaan. Mutta uskooko joku muu kuin Stubb vielä tuohon ihmeeseen?

 

0
Markku Huusko

Kirjoittaja on Uuden Suomen toimittaja.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu