Kuvitelkaa selluliemessä kasvava naudan sisäfile

Naudan perimässä on kaikki otsikossa mainittuun prosessiin tarvittava tieto. Näin vakuutti tulevaisuudentutkija Risto Linturi Metsäteollisuus ry:n tulevaisuustilaisuudessa tänään.

Linturi oli Oopperatalolla kertomassa päättäjille, tutkijoille, metsäalan väelle ja medialle, että metsäteollisuus ei ole auringonlaskun ala, vaikka tälläkin viikolla on kuultu surkeita uutisia: UPM aikoo lakkauttaa paperikoneen Lappeenrannassa ja Jämsässä. Vastaavia uutisia kertoi hiljattain myös esimerkiksi Lohjalla toimiva Mondi.

Työpaikkoja menee eri suomalaisilta metsäteollisuuspaikkakunnilta yhteensä taas kolmenumeroinen luku.

Mutta Linturi visioi Biotalous – kupla vai menestystarina? –otsikon alla myös muovien valmistamisesta hemiselluloosasta, puusta tehdyistä vaatteista, nanosellu CNC:stä  joka vetää lujuudessaan vertoja hiilikuidulle ja metalleille ja siitä, että autokin tehdään jatkossa puusta.

Syntyi hurmoshenkinen ajatus, että tässähän on Suomella mahdollisuus.

Uskoa olivat vahvistamassa VTT:n ja Tekesin asiantuntijat, Demos Helsingin tutkija sekä metsäteollisuusyritysten edusmiehet. Jälkimmäisestä ryhmästä UPM Biorefiningin johtaja Heikki Vappula kaipasi alalle visioita toteuttamaan ”psykopaatteja”, sellaisia joita hänen arvionsa mukaan löytyy ainakin päällä olevasta Slush-tapahtumasta.

Slush mainittiin muutenkin toistuvasti eri puheenvuoroissa. Sitä henkeä arvostetaan.

Lopulta katseet kääntyivät Arkadianmäelle, jota tilaisuudessa edustivat Heikki Autto (kok.), Antti Lindtman (sd.), Antti Kaikkonen (kesk.) ja Vesa-Matti Saarakkala (ps.). Lindtman sai oman hieman kapulakielisen toimenpidepuheenvuoronsa jälkeen metsäteollisuuden Vappulalta tylyhkön vastaanoton, kun toimia pidettiin ”näpertelynä”.

Kaikkonen sen sijaan otti kaikki pisteet kotiin puolueensa puheenjohtajan Juha Sipilän biotalousrummutuksesta ”joka hemmetin puheessa”.

Jos maahan muodostetaan eduskuntavaalien jälkeen keskustavetoinen porvarihallitus perussuomalaisilla tai ilman, taitaisi se olla erityisen mieleen juuri metsämiehille.

Mutta kuka saa sen sisäfileen kasvamaan siellä selluliemessä niin, että Suomeen syntyy uusia työpaikkoja? Vai pitääkö lehmät saada ensin lentämään?

 

 

Markku Huusko

Kirjoittaja on Uuden Suomen toimittaja.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu