Laman runtelemat suomalaiset ovat kypsiä Stubbiin

"Kokoomuksen vasemmasta laidasta alkaa vuotaa väkeä demareihin. Sari Sairaanhoitaja ei enää äänestä kokoomusta, kun miljardien leikkauslistoista aletaan puhua ja ay-jäsenmaksun verovähennystä uhataan."

Näin pohti Itäkeskuksen sosialidemokraattien puheenjohtaja Antti Koskela kommentoidessaan blogikirjoitustani "Stubbin valinta on fantastinen juttu" 14.6.2014. Stubb oli juuri huudettu puolueensa johtoon ja valtakunnan pääministeriksi Lahden puoluekokouksessa.

Vuotaminen vasemmasta ja varmaan oikeastakin laidasta tosiaan alkoi, mutta vain pieneltä osin demareihin. Käytännössä lähes kaikki kokoomukseen viime kesänä ja tänä syksynä kyllästyneet ovat lähteneet keskustan taakse, jolla on Helsingin Sanomien gallupin mukaan jo valtava 7 – 8 prosenttiyksikön kaula kakkossarjaan eli kokoomukseen, SDP:hen ja perussuomalaisiin.

Kolmossarjassa noin kahdeksassa prosentissa jököttävät vihreät ja vasemmistoliitto. Nelossarjalaiset kristillisdemokraatit ja RKP houkuttelevat taakseen kumpikin nelisen prosenttia puoluekantansa kertovasta kansasta.

Mikä keskustassa juuri nyt houkuttaa suomalaisia? Etupäässä lienee kyse yrittäjänäkin mainetta niittäneen Juha Sipilän uskottavuudessa Suomen talouden ajauduttua surulliseen tilanteeseen, pitkään lamaan.

Toisekseen hallitus ei ole kunta- ja sote-sekoiluineen kunnostaunut suurena päätösten tekijänä vaikeassa tilanteessa, ja taitava oppositiopoliitikko on tuonut sen maltillisen huolestuneesti esiin.

Suomen nykyiseen tilanteeseen ei Alexander Stubbin rento olemus sovi, kuten Kansan Uutisten Kai Hirvasnoro tänään oivallisesti huomautti.  Toki Stubbin puoluekaverit Laura Räty, Pia Kauma ja Lasse Männistö etunenässä ovat auttaneet Sipilää enemmän kuin Stubb ikinä olisi toivonut.

Stubbista on tullut julkisuudessa kokoomuksen ylimielisyyden ruumiillistuma. Sillä ei ole mitään tekemistä sen kanssa, ovatko hän tai kokoomus ylimielisiä vai eivät. Mielikuva ratkaisee.

Nyt kokoomuslaiset voivat miettiä päänsä puhki, olisiko vakavampi-ilmeinen Jan Vapaavuori ollut sittenkin parempi johtaja viemään puolueen ensi kevään vaaleihin. Tai Paula Risikko.

"Tämä Amerriikan hypetys tuskin puree tuolla maakunnissa. Taitaa Sipilä hykerrellä, Risikko olisi ollut suurempi vastus", Puheenvuorossa bloggaava Elle Marketta Lazarov kirjoitti Stubbin valintapäivänä.

Suuret kansanjoukot kaipaavat johtajiksi kansanmiehiä ja -naisia.  Stubb ei sellaiseksi näytä käyvän, mutta mikä on mennyt pieleen Antti Rinteellä ja Timo Soinilla? Siinä oli maali, miksi he eivät ampuneet?

 

 

 

Markku Huusko

Kirjoittaja on Uuden Suomen toimittaja.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu